Onafhankelijke informatie, tips en prijzen
Direct energie aanbiedingen vergelijken?
zakelijk energie vergelijken

Gasprijzen 2017De gasprijzenvergelijken? VerandervanEnergie heeft alle gasprijzen op een rij gezet. Je kunt direct de goedkoopste kiezen door de gasvergelijker hieronder te gebruiken. Je zult zien dat een vergelijking laat zien dat de energiebelasting op gas flink omhoog is gegaan. Door de gasprijzen te vergelijken kun je flink besparen op de kosten. De hoogte van de gasprijs hangt af van de olieprijzen. Zoals je wellicht weet liggen de olieprijzen sinds een tijdje behoorlijk laag. Je zou dus denken dat de gasprijs ook laag zou uitvallen, maar door de belasting op gas wordt dit opgeheven.

*Tip:
Direct veranderen van energie? Ga dan naar de pagina: energievergelijker, stap vandaag nog over en bespaar jaarlijks tot 450 euro.

Gasprijzen

Iedere maand betaal jij je voorschot aan je energiebedrijf. Aan de hand van de 12 maandelijkse voorschotten wordt een jaarafrekening opgesteld. Hierbij wordt je daadwerkelijke verbruik verrekend met je voorschotten. Dit zorgt ervoor dat er een bedrag uit rolt wat ofwel moet worden bijbetaald of wordt terugbetaald door een energiemaatschappij. In de meeste gevallen denk je dat je een behoorlijk bedrag terug zal krijgen maar niks blijkt minder waar. Vaak moet je bijbetalen. De redenen hiervan zijn heel divers maar we gaan je wat duidelijkheid geven over je energieverbruik.

De ontwikkeling van gasprijzen

Jouw energienota bestaat uit meerdere posten. Je vindt er onder andere je elektriciteitsverbruik in kWh in terug. Daarnaast vind je ook je gasverbruik in m3. Dit gasverbruik is een groot aandeel van je energienota. Het is een post die flexibeler is dan het elektriciteitsverbruik. We leggen je uit hoe dat kan. Allereerst is het goed om te weten waar dat aardgas voor wordt gebruikt. Aardgas is de brandstof die je nodig hebt voor een goed werkende cv installatie. Bovendien zijn er huishoudens die naast stoken ook koken op gas. In dat geval zal je dus aardgas gebruiken voor meerdere doeleinden in je huis.

Aardgas is een product wat je verbruikt per m3. Hoeveel kuub aardgas jij verbruikt in je huishouden is afhankelijk van een aantal factoren. We hebben die factoren voor je op een rijtje gezet.

  • Keuze 1: Wat voor verwarmingsinstallatie gebruik je. Veel huizen hebben een hr cv-ketel. Dit is een combi ketel die zorgt voor warm tapwater, warm douchewater en warme radiatoren. De afgelopen jaren is er behoorlijk geïnnoveerd op het gebied van de cv installaties. De ene ketel zal een veel hoger verbruik aardgas nodig hebben om te kunnen functioneren dan de andere ketel. Bij de aanschaf van een cv ketel krijg je een beeld van het energielabel wat bij jouw cv combi ketel hoort. Koop je een cv ketel met een A++, A+ of A label, dan heeft jouw ketel een aantrekkelijk verbruik. Een cv ketel die een B,C,D of zelfs E label heeft zal aanmerkelijk meer verbruiken en daardoor voor een veel hoger aardgasverbruik zorgen.
  • Keuze 2: Welke energieleverancier heb je. Je kan kiezen voor een energieleverancier die jou zowel stroom als aardgas levert. Je kan echter ook kiezen voor een leverancier die jou alleen aardgas zal leveren. Deze leverancier is een echte specialist op het gebied van de inkoop van aardgas. Vaak is het aantrekkelijker om in te kopen via een dergelijke energieleverancier. De prijs zal binnen de perken blijven.
  • Keuze 3: Van welke bron komt het aardgas. Aardgas kan worden ingekocht bij verschillende bronnen. Natuurlijk heb je de Nederlandse gasvelden bij Slochteren waar nog altijd gas wordt gewonnen. Dit aardgas is door allerlei factoren steeds duurder aan het worden en gezien de problemen in het gebied waar dit gas wordt gewonnen is er zelfs sprake van dat de kraan geheel dicht zal worden gedraaid waarna het aardgas elders vandaan moet komen.
  • Komt het aardgas uit het buitenland. Veel gasbedrijven kopen hun aardgas in het buitenland in. In dat geval wordt vaak een lagere prijs berekend. Een bedrijf wat een zusterbedrijf is van een moederbedrijf in het buitenland zal zijn aardgas uit dat land betrekken. De tarieven voor de aardgaswinning zijn in het buitenland al snel lager waardoor de gasleverancier een lagere inkoopprijs zal betalen. Die lage inkoopprijs heeft voor jou als voordeel dat je er ook minder voor hoeft te betalen.
  • Keuze 4: In welk deel van het land woon jij. Als je prijzen gaat opvragen bij een gasleverancier wordt er altijd gevraagd naar het deel van het land waar jij woont. De reden hiervan is simpel. Ook binnen ons land moet het gas vervoerd worden naar jouw huis toe. Dit gebeurt via het netwerk en daarvoor moeten netwerkkosten worden betaald. Een gasbedrijf wat aan de andere kant van het land zit zal een langere afstand berekenen aan jou dan een gasbedrijf wat bij jou in de buurt zit. Ook dit stukje telt mee op je gasfactuur. Je vindt het terug als transportkosten.
  • Keuze 5: Hoe streng is de winter. Een strenge winter zal ervoor zorgen dat jij meer aardgas zal nodig hebben om je huis behaaglijk warm te kunnen stoken. Dit is dan ook de reden waarom de prognose van een hogere energierekening is gesteld. We hebben de prognose voor je in kaart gebracht in onderstaand schema.

 

Direct energie aanbiedingen vergelijken?
Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Hoe kies je de juiste energieleverancier in 2024?

maart 25, 2024

Het kiezen van de juiste energieleverancier kan een grote impact hebben op

Gasprijs stijgt met 16% in slechts een week!

maart 20, 2024

De gasprijs heeft in een week tijd een flinke sprong gemaakt, met

Nederland zet grote stappen naar duurzame energie

maart 19, 2024

Nederland boekt flinke vooruitgang op het gebied van duurzame energie! In februari

Stroomnet Struikelt: Uitdagingen voor Huishoudens in de Energietransitie

maart 6, 2024

Het stroomnet in Nederland staat voor een groeiende uitdaging, vooral voor huishoudens

Let op: déze leveranciers belasten zonnepaneel eigenaren met kosten

maart 5, 2024

Het lijkt erop dat de zon niet alleen schijnt voor eigenaren van

Waarom stroom- en gasprijzen blijven dalen

maart 4, 2024

Als je je afvraagt waarom de prijzen van stroom en gas de