Onafhankelijke informatie, tips en prijzen
Direct energie aanbiedingen vergelijken?

De introductie van een nieuw hybride paneel maakt PVT-systemen nu voor een grotere markt interessant. Daar waar de huidige PVT-systemen niet concurrerend genoeg zijn ten opzichte van individuele PV-panelen met zonthermische panelen, zorgt deze innovatie voor een concurrerende prijs-prestatieverhouding.

PVT-panelen integreren de functie van een zonnecollector om warm water te produceren met die van PV-panelen. Achtergrond van deze technologieontwikkeling sinds de jaren ’70, is het streven om de totale energieopbrengst van zonne-energiesystemen te verhogen en het beschikbare dakoppervlak efficiënter te benutten.

Geen doorbraak

Sinds de introductie op de Nederlands markt, ruim 10 jaar geleden, is het marktaandeel van PVT echter nauwelijks gegroeid, dat meldt Ton van de Ven, verantwoordelijk voor de ontwikkeling van dit nieuwe product bij AliusEnergy. PVT-systemen bevatten meer componenten, kosten veel tijd om te installeren en brengen dus een hogere investering met zich mee, legt Van de Ven uit. ‘Daarmee blijft PVT vaak een oninteressante manier van energieopwekking.’ De introductie nu op de markt van een nieuw hybride paneel, geeft PVT-systemen een nieuwe kans van slagen, benadrukt Van de Ven.

Minder complex

‘Door gebruik te maken van de techniek om in elk paneel optimizers te integreren, wordt het plaatsen van een dergelijk systeem stukken eenvoudiger. Daar waar voorheen de PVT-panelen een aparte omvormer nodig hadden, is nu één omvormer nodig die zowel de PV- als de PVT-panelen in dezelfde string kan schakelen. Samen met het behoud van paneelafmetingen, een stuk installatiegemak dus voor de installateur. Een groot bijkomend voordeel is dat nu elke configuratie mogelijk is. We kunnen maatwerk leveren en precies engineeren naar de behoefte van de klant’, aldus Van de Ven.

Goedkoper en breed toepasbaar

Minder componenten en installatiegemak zorgen volgens Van de Ven voor een beduidend lagere kostprijs van het systeem. Hij wijst eveneens op belangrijke besparingen. ‘Naast het reduceren van het elektrisch verbruik, vermindert ook het gasverbruik aanzienlijk dankzij de koppeling met de zonneboiler, het zwembad of een warmtepomp.’ Van de Ven benadrukt in dit verband dat ook deze brede toepasbaarheid, het product interessant maakt voor een grotere markt.

Van de Ven ziet nieuwe kansen voor PVT-systemen in Nederland. ‘Zeker gezien het feit dat de warmtevraag in de Nederlandse energiehuishouding groter is dan de stroomvraag én het beschikbare aantal vierkante meters dakvlak een kritische factor is, levert deze innovatie een bijdrage aan de Nederlandse duurzaamheidsdoelstellingen’.

 


Meer nieuws:

Meer nieuws