Onafhankelijke informatie, tips en prijzen
Direct energie aanbiedingen vergelijken?
energie vergelijken

In Nederland zijn er bijna 40 energieleveranciers actief die allen jou als klant willen hebben. Om dit te kunnen realiseren bieden ze concurrerende energieprijzen aan. Deze prijzen hebben ze tot op zekere hoogte zelf in te hand. Elk half jaar (op 1 januari en op 1 juli) veranderen de energieprijzen omdat de leveranciers deze bijstellen naar aanleiding van de concurrentie en de vraag en aanbod. Om deze reden is het dan ook verstandig om af en toe een vergelijking te maken van wat de energieleveranciers op dat moment te bieden hebben.

Waarom vergelijken?

Het is natuurlijk wel zo gemakkelijk om simpelweg bij dezelfde energieleverancier te blijven. Je weet wat je daar kunt verwachten wat betreft de rekeningen en eigenlijk heb je nooit problemen met ze gehad. Dit is natuurlijk prima, maar dan moet je ook voor lief nemen dat je mogelijk te veel betaalt. Een vergelijking hoeft niet lang te duren en kan je exact vertellen hoe de huidige markt ervoor staat. Het kan maar zo zijn dat jij op jaarbasis meer betaalt voor je energie dan iemand anders omdat je geen weet hebt van de huidige prijzen en concurrentie.

De energieprijzen veranderen

Een andere reden waarom het verstandig is om een vergelijking te maken is omdat de energieprijzen met de tijd mee veranderen. Je zou dus eigenlijk achterblijven als je je contract dan niet ook mee verandert. Om actueel te blijven en in te spelen op een constant bewegende energiemarkt, worden de energieprijzen halfjaarlijks aangepast. Als jij een contract hebt van een jaar, dan is er bij afloop daarvan dus mogelijk van alles anders geworden. Om uit te leggen waarop de energieprijzen veranderen is het goed om te kijken waaruit ze zijn opgebouwd.

  • Belastingen: bijna de helft (46 procent) van het bedrag dat je voor energie betaalt gaat op aan belastingen. Dit zijn de btw, de Energiebelasting en de Opslag Duurzame Energie. Iedereen betaalt evenveel belasting en dit bedrag staat dus vast. Het wordt jaarlijks door de overheid bijgesteld en is de afgelopen tijd rap gestegen.
  • Netbeheerkosten: vervolgens zijn er de kosten van de netbeheerder. Ook deze kun je niet veranderen. Je betaalt bijvoorbeeld voor je aansluiting op het netwerk, voor het huren van de meters en voor het transport van de energie. De netbeheerkosten nemen zo ongeveer 19 procent in van de totaalprijs.
  • De energiekosten: de overige 35 procent zijn dus de daadwerkelijke kosten voor de energie die je koopt. Dit worden ook wel de leveringskosten genoemd. Deze kosten worden door de energieleveranciers zelf bepaald en zijn dus per leverancier verschillend. Aangezien er bijna 40 spelers op de markt zijn, kan dit een grote variatie te weeg brengen. Dit is dan ook de reden waarom het vergelijken van je energiecontract jaarlijks een interessante opgave kan zijn.

Periodiek vergelijken

Omdat de meeste mensen een energiecontract voor één of twee jaar afsluiten, is het dus goed om tegen het einde van deze periode te kijken wat er veranderd is. Als je er dan achter komt dat jouw contract nog steeds het goedkoopste is, dan kun je deze dus simpelweg door laten lopen en weer een vergelijking uitvoeren wanneer de tarieven weer zijn aangepast. Het verschil is dat je nu weet dat je niet te veel betaalt. Kom je erachter dat er een goedkopere leverancier voor je is, dan kun je gemakkelijk overstappen via een overstapservice. Je kunt dan soms flink besparen op je energierekening en ervoor zorgen dat deze weer volledig actueel is. Tegen het einde van dit contract herhaal je de oefening. Zo kun je er altijd zorg voor dragen dat jij de beste prijs betaalt voor jouw energie.

Hoe voer je een vergelijking uit?

Het uitvoeren van de vergelijking is erg makkelijk. Je pakt je jaarrekeningen erbij en kijkt wat jouw energieverbruik precies is. Dan zoek je een vergelijkingssite, vult je gegevens in en de resultaten worden automatisch naar voren gebracht. Het is wel belangrijk dat je een betrouwbare en toereikende site kiest. Dat kun je doen door de volgende punten te controleren.

  • De dekking: het is natuurlijk de bedoeling dat je de aanbiedingen van alle energieleveranciers bekijkt. Alleen zo kun je je een compleet beeld vormen van de markt. Bekijk dus bij hoeveel leveranciers de vergelijkingssite is aangesloten en overweeg eventueel twee sites te nemen. Je hebt dan een second opinion en krijgt zoveel mogelijk resultaten te zien.
  • De motivatie: vervolgens is het verstandig te onderzoeken wat precies de motivatie is van de vergelijkingssite en hoe ze geld verdienen. Probeer een onafhankelijke site op te zoeken, omdat deze geen commercieel of politiek voordeel hebben bij jouw overstap. De meeste sites zullen er geen problemen mee hebben dit verder toe te lichten. Kun je deze informatie niet vinden, dan is het verstandig om toch een andere vergelijkingssite te zoeken. De resultaten worden dan mogelijk niet op een objectieve manier gepresenteerd.
  • De filters: als laatste is het handig, maar niet noodzakelijk, dat er goede filters zijn waarmee je jouw wensen accuraat kunt doorvoeren. Natuurlijk geef je je verbruik weer, maar filters omtrent het type energie dat je wilt ontvangen en het soort meter dat je hebt geven je de mogelijkheid de resultaten alvast te verkleinen zodat jij dit niet meer hoeft te doen.

Vergelijk offertes

Wil jij weten hoe de huidige energiemarkt eruitziet voor jou? Gebruik dan hier onze vergelijkingstool en  zie snel of jij ook geld kunt besparen op je energierekening.

Direct energie aanbiedingen vergelijken?
Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Hoe kies je de juiste energieleverancier in 2024?

maart 25, 2024

Het kiezen van de juiste energieleverancier kan een grote impact hebben op

Gasprijs stijgt met 16% in slechts een week!

maart 20, 2024

De gasprijs heeft in een week tijd een flinke sprong gemaakt, met

Nederland zet grote stappen naar duurzame energie

maart 19, 2024

Nederland boekt flinke vooruitgang op het gebied van duurzame energie! In februari

Stroomnet Struikelt: Uitdagingen voor Huishoudens in de Energietransitie

maart 6, 2024

Het stroomnet in Nederland staat voor een groeiende uitdaging, vooral voor huishoudens

Let op: déze leveranciers belasten zonnepaneel eigenaren met kosten

maart 5, 2024

Het lijkt erop dat de zon niet alleen schijnt voor eigenaren van

Waarom stroom- en gasprijzen blijven dalen

maart 4, 2024

Als je je afvraagt waarom de prijzen van stroom en gas de