Onafhankelijke informatie, tips en prijzen
Direct energie aanbiedingen vergelijken?

Overstappen van energieleverancier was altijd al voordelig maar op dit moment is het voordeel historisch hoog. De tarieven die leveranciers doorrekenen zijn zo laag dat jaarlijks relatief eenvoudig 350 euro per jaar bespaard kan worden. Dit zeggen althans de Consumentenbond en vergelijker Gastlicht.com.

Er kan het meeste bespaard worden bij die groep consumenten die nu een regulier contract hebben bij bij de drie ‘oude’ leveranciers: Nuon, Eneco en Essent. “Zij betalen daar gemiddeld 2040 euro per jaar,” zegt Sanne Bins van Gaslicht.com. Wie opzegt en kiest voor een 1-jarig vast contract is elders tussen de 1682 en 1700 euro kwijt, een verschil van ruim 350 euro. Met een soortgelijke conclusie komt de Consumentenbond: op de meest recente energieveiling van vorige week wist de belangenclub voor 18.000 deelnemers kortingen van 349 tot 376 euro te bedingen van het winnende energiebedrijf. “De tarieven liggen nu historisch laag.”

Oorzaken van de enorme verschillen zijn de lage olieprijs en veranderingen op de groothandelsmarkt. Energiebedrijven kunnen daardoor aanmerkelijk goedkoper inkopen. ,,Ook komen er steeds meer kleine spelers op de markt, waardoor er meer concurrentie is,” vult Donat aan. De helft van de Nederlanders is de laatste 10 jaar nog nooit geswitcht, blijkt uit recente cijfers van toezichthouder ACM. ,,En dat is dom, want blijven kost mensen veel geld, zeker nu.”


Meer nieuws:

Meer nieuws