Onafhankelijke informatie, tips en prijzen
Direct energie aanbiedingen vergelijken?

In Nederland zijn inmiddels zo’n 500 initiatiefnemers die duurzame energie opwekken. Gemeenten geven aan dat dit vraagt om een andere rol van de lokale overheden. Afgelopen vrijdag werd door Staatssecretaris Wilma Mandvel (milieu) een handleiding overhandigt aan vertegenwoordigers van gemeenten, provincies en waterschappen waarmee plaatselijke energie-initiatieven beter ondersteund kunnen worden.

Het aantal lokale energie-initiatieven stijgt snel. Aan het begin van 2013 stond de teller van het aantal lokale energie projecten nog op 300. Inmiddels zijn dat bijna 500 projecten en komt er wekelijks een project bij. De energiemarkt verandert door deze ontwikkelingen en vraagt om een nieuwe rol van lokale overheden, energiebedrijven en netbeheerders. Dit is ook de conclusie van een landelijk evenement voor lokale energie dat onlangs werd georganiseerd door Hier opgewekt. Hier opgewekt is een kennisplatform van Hier klimaatbureau en de Natuur en Milieufederaties.

Door de ontwikkelingen verandert de relatie tussen gemeenten en burgers. De burger is niet langer alleen maar klant. Gemeenten moeten in de toekomst anders omgaan met lokale initiatieven. Overheden en gemeenten kunnen leren van lokale initiatieven en meer acties ondernemen. De kracht van burgerinitiatieven en collectieven is lang onderschat en de creativiteit en inventiviteit van burgers kunnen leiden tot een wezenlijk ander energiesysteem.

De sleutel tot een energieke samenleving zijn volgens Staatssecretaris Mansveld de burgers die zelf duurzaam doen. In het onlangs gesloten energieakkoord is dan ook meer ruimte opgenomen voor lokale energiebesparing- en opwekking.

Met de presentatie van het nieuwe energieakkoord werd tegelijkertijd het startsein gegeven om te komen tot een Green Deal voor “Duurzame stad”. Deze overeenkomst moet resulteren in concrete projecten in Almere. Hier moeten op termijn bijvoorbeeld 4.000 energieneutrale woningen worden gebouwd. Momenteel worden er op braakliggende terreinen al hennep en vlas gepland zodat die verwerkt kunnen worden als duurzame bouwmaterialen. De duurzame stad Almere moet op den duur ook een afvalloze stad worden.


Meer nieuws:

Meer nieuws