Blog

IJsland kan Nederland verduurzamen

Als het aan de PvdA, CDA, SP en D66 ligt gaat Nederland direct duurzame energie uit IJsland importeren. De laatste tijd is er veel aandacht voor het lage percentage duurzame energie in Nederland, dus een directe kabel vanuit  IJsland zou kunnen helpen om dit te verbeteren.

Is groene stroom wel groen?

Zoals eerder was te lezen, kopen enkele energieleveranciers certificaten in het buitenland om zo groene stroom in Nederland aan te bieden. Deze constructie wordt ook wel sjoemelstroom genoemd. Leveranciers gebruiken deze constructie, omdat de vraag naar groene stroom groter is dan het Nederlandse aanbod. Sinds kort is er een website waar mensen kunnen checken of hun groene stroom ook echt in Nederland is opgewekt.

Weinig duurzame energie opgewekt

Er wordt in Nederland weinig groene stroom opgewekt. In totaal wordt er 3,8 procent van de stroomvraag in eigen land op duurzame wijze gecreëerd. Hiermee loopt Nederland achter op andere Europese landen. Alleen het Verenigd Koninkrijk, Malta en Luxemburg wekken nog minder op. Hierbij moet wel gesteld worden dat Nederland natuurlijk een kleiner oppervlak heeft dan de meeste landen. Daarom is het streefpercentage van ons land (14 procent) ook lager dan de meeste landen. Toch zal er de komende jaren flink in de duurzame sector moeten worden geïnvesteerd.

Is IJslandse groene stroom de oplossing?

IJsland genereert dankzij al haar vulkanen en warmtebronnen meer duurzame energie dan ze zelf gebruiken. Daarom is een gedeelte geschikt voor export. Volgens de PvdA, SP, CDA en D66 zal het niet veel geld gaan kosten om een kabel aan te leggen naar het eiland. De partijen stellen voor dat IJsland zelf voor een deel van de kosten opdraait, als ‘boete’ voor het Icesave-debakel. Het is nog niet bekend wanneer er over dit voorstel een beslissing wordt genomen.