Blog

Groene stroom uit Duitsland goedkoop

Door de elektriciteitsnetwerken van Tennet die tussen Nederland en Duitsland zijn gelegd, lijken wij nu te kunnen profiteren van goedkope Duitse (groene) stroom. Waar Duitse energieleveranciers verliezen boekten, maakt Tennet flinke winst. Gesubsidieerde Duitse stroom lijkt voor ons land nu binnen handbereik en tegen lage prijzen.

De CEO van Tennet, Mel Kroon, schat dat er voor ongeveer 1 miljard euro aan Duitse stroomsubsidies in Nederland terecht gaan komen. De Nederlandse consument kan hierdoor bijna 30 procent minder voor stroom gaan betalen, in vergelijking met onze oosterburen. Overigens is de vraag hoe deze korting berekend gaat worden want momenteel merkt niemand hier nog iets van.

Groene stroom uit Duitsland goedkoop voor NL

De verduurzaming van de Duitse energiesector wordt aangestuwd door subsidie. Hierdoor is Duitse groene stroom relatief duur. Waar we in Nederland een energieakkoord hebben waarin afspraken staan tussen beheerder, leveranciers, afnemers en overheid, heeft men in Duitsland de Energiewende. Deze is overigens in de wet vastgelegd en dus bindend. De regering Merkel besloot na de kernramp in Japan de energievoorziening volledig om te gooien. Zo moeten voor 2022 alle kernenergiecentrales in Duitsland gesloten zijn.

Door meer belasting op vervuilende stroom en meer subsidies op groene stroom probeert de Duitse overheid burgers en bedrijven richting duurzame energie te bewegen. Deels met succes mag wel gezegd worden maar nu stroomt er dus subsidie over naar Nederland. In Duitsland is bijna een kwart van alle energie inmiddels duurzaam.