Blog

Japan wil zonnepanelen in de ruimte

Zonne-energie heeft de zon nodig. Een beetje flauw uiteraard maar zonder zon wordt er niets opgewekt. In de nacht kan er daardoor geen zonne-energie worden opgewekt. Zonde van de zonnepanelen natuurlijk om ze maar 40 tot 50 procent te benutten. Japan wil daarom nu zonne-energie gaan opwekken vanuit de ruimte. Zo wordt er 24 uur per dag energie opgewekt, zo claimen de onderzoekers althans.

De Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA wil energie naar de aarde transporteren door microgolven. Deze worden gegenereerd met de opgewekte zonnestroom, of met een soort ‘laserstraal’ naar een ontvangstcentrum op aarde. De energie kan op aarde weer omgezet worden in bruikbare stroom, schrijft IFLscience.

Het project, Space Solar Power Systems, is nog niet uit te rollen op dit moment maar de Japanners zijn serieus; er moeten zonnepanelen in de ruimte komen. Het idee is niet nieuw. Sterker nog, al in de jaren ’60 was in de Verenigde Staten al een soortgelijk plan gemaakt. Maar vanwege de hoge kosten, is het nooit verder gekomen dan de tekentafel.

Japan wil nu voort maken en het plan uitwerken, hoewel nog makkelijk tien jaar zal gaan duren voordat het echt zover is.  Het zonnepanelen gevaarte zal zo’n 36.000 kilometer boven de aarde gaan zweven. In totaal weegt het 10.000 ton. Het kostenplaatje is nog niet duidelijk maar tientallen miljarden zal zoiets zeker gaan kosten.

Energie vergelijken valkuilen

Als je wilt overstappen naar een …

energie vergelijk

Zonder welkomstpremie energie vergelijken

Het jaarlijkse moment waarop de …

energie vergelijken

Zonder waarborg energie vergelijken

Iedereen die in een huis woont …