Onafhankelijke informatie, tips en prijzen
Direct energie aanbiedingen vergelijken?

Chili wil de eigen vulkanen inzetten voor het opwekken van geothermische energie, zo bericht Al Jazeera.

Het land herbergt tien procent van de wereldwijde actieve vulkanen. Het Andes gebergte, wat grotendeels in Chili ligt heeft de langste  aaneenschakeling van actieve vulkanen ter wereld.

Geothermische energie wordt met aardwarmte opgewekt. Aardwarmte is afkomstig uit de diepere lagen in de aarde en bereikt door thermische conductie het aardoppervlak in de vorm van stromend water of stoom. Hiermee kan een turbine worden aangedreven, die vervolgens de hitte omzet in elektriciteit.

Chili wordt na Indonesië gezien als land met de grootste groei potentieel van geothermische energie. Reeds in 1907 werd door de Chileense regering gestart met onderzoek naar geothermische energie met behulp van vulkanen. Ondermeer IJsland en Nieuw-Zeeland maken reeds op grote schaal gebruik van geothermische centrales. Vanwege de expertise van deze landen heeft Chili besloten om een partnership aan te gaan met Nieuw-Zeeland.

Op dit moment importeert Chili zeventig procent van de noodzakelijke energievoorraad. Slechts vijf procent van de opgewekte energie is afkomstig uit duurzame bronnen. Ter vergelijking, in Nieuw Zeeland ligt dit op 77 procent. Vijftien procent van deze duurzame energie is afkomstig van geothermische bronnen.

De Chileense regering heeft zich ten doel gesteld om in 2024 tien procent duurzame energie op te wekken. Vanwege de vooruitgang op het gebied van geothermische energie zal naar alle waarschijnlijkheid de lat hoger worden gelegd met een percentage duurzame energie van vijftien tot twintig procent in 2024.


Meer nieuws:

Meer nieuws