Onafhankelijke informatie, tips en prijzen
Direct energie aanbiedingen vergelijken?

Vanaf 2050 moet Nederland volledig duurzaam zijn in de energievoorziening om zo de energietransitie in Nederland te realiseren. Men is al volop bezig met het installeren van bijvoorbeeld zonnepanelen en windmolens met een oog op de toekomst. Ben je benieuwd hoe duurzame energie opgewekt wordt in Nederland en wat voor invloed dit kan hebben voor jou als consument? Je leest het hieronder verder.

Wat is duurzame energie

Duurzame energie is energie die opgewekt wordt door het gebruik van schone onuitputtelijke natuurlijke bronnen zoals de zon, wind, water, aardbodem en bio-massa. Duurzame energie veroorzaakt geen luchtvervuiling doordat er tijdens het opwekken van energie geen CO2 de lucht wordt ingestoten. Tevens komt er tijdens het productieproces geen restafval vrij. Het is dus een duurzame manier van leven. Duurzame energie wordt ook wel groene energie of hernieuwbare energie genoemd.

Duurzame energiebronnen

Het grotendeels aan energie in Nederland wordt momenteel nog steeds opgewekt door het verbranden van fossiele brandstoffen zoals aardgas en steenkool. Hierbij belasten deze schadelijke stoffen ons milieu niet alleen, maar zijn deze bronnen helaas niet oneindig en zullen over een tijd opraken. Door energie op te wekken uit schone, oneindige bronnen ben je duurzaam bezig. We kunnen 5 verschillende duurzame energiebronnen onderscheiden:

  • Zonne-energie: Dit is de bekendste vorm van duurzame energie waarbij met behulp van de zon licht en warmte worden omgezet in stroom. Dit wordt ook wel zonnestroom genoemd. De zon is een schone oneindige bron van energie waar er altijd voldoende van zal zijn voor iedereen. Zelfs op een bewolkte dag kan je nog energie afnemen uit de zon. Voorbeelden hiervan zijn zonnepanelen, zonnecollectoren en zonnetorens.
  • Windenergie: Door middel van windturbines wordt windkracht gebruikt om via draaibewegingen van de wieken deze kracht om te zetten in stroom. Er kan nog een onderscheid gemaakt worden tussen windenergie op land en windenergie op zee. Windenergie op land is in principe goedkoper, maar windenergie op zee is effectiever.
  • Biomassa: Hierbij wordt energie opgewekt door het verbranden, vergisten of vergassen van natuurlijke afvalproducten zoals plantaardig en dierlijk materiaal voor de productie. Denk hierbij aan hout, gft-afval, koeienmest of graan. Het gas dat tijdens dit proces vrijkomt, kan gebruikt worden om groene stroom te produceren. Ruim 60% van alle duurzame energie die er in Nederland wordt geproduceerd is afkomstig van biomassa.
  • Waterkracht: Water is een schone en oneindige bron die in overvloed die verkrijgen is op onze aarde. Door waterturbines te plaatsen kan door middel van waterkracht energie worden opgewekt uit water door gebruik te maken van de hoogteverschillen in waterniveaus en de snelheid van stromend water. Vanwege de afwezigheid van bos- en bergachtig gebieden doet Nederland weinig aan het opwekken van waterkracht energie. Wel zijn er verschillende waterkrachtcentrales te vinden rond Nederland die gebruik maken van de lokale rivieren.
  • Aardwarmte of bodemwarmte: Ook wel geothermische energie genoemd. Hierbij gaat het om het winnen van warmte van de zon uit de aardbodem. De warmte is afkomstig uit de kern van de aarde.

Duurzame energie in Nederland

Volgens het Energieakkoord voor Duurzame groei heeft Nederland heeft als doelstelling om in 2020 ruim 14% van alle energie op te wekken uit hernieuwbare bronnen. In 2013 was dit nog maar 7,3%, een hele stijging dus. In 2019 steeg dit opnieuw naar zeker 8,6%. Of Nederland binnen 1 jaar haar doelstelling van 14% zal behalen is nog de vraag.

Uit cijfers van 2019 blijkt dat de totale duurzame productie van Nederland uit duurzame bronnen afkomstig is uit voornamelijk biomassa (10,9%), windenergie (83,3%) en zonne-energie (5,8%). Momenteel is gemiddeld 12% van de totale stroomproductie in Nederland duurzaam. Dit cijfer moet in 2023 op 16% zitten volgens de afgesproken doelstellingen. De voorraad gas is helaas niet oneindig en ook hiervoor zoekt Nederland duurzame alternatieven. Nederland streeft ernaar om in 2050 een volledig gasloos land te zijn. De laatste paar jaar wordt duurzame energie in Nederland voornamelijk afgenomen middels winenergie en zonenergie, vanwege de gedaalde investeringskosten om deze productieprocessen te realiseren.

Voor- en nadelen duurzame energie

Het opwekken van energie uit duurzame bronnen brengt verschillende voordelen met zich mee, waaronder:

  • Milieuvriendelijkheid: Duurzame energie is milieuvriendelijk omdat de opgewekte stroom afkomstig is uit natuurlijke onuitputtelijke bronnen met geen of weinig CO2 uitstoot in de lucht.
  • Duurzaamheid: De voorraad van duurzame energiebronnen is oneindig en er is dus altijd voldoende energie aanwezig. Hoe meer energie, hoe minder fossiele brandstoffen verbrand moeten worden om stroom te verkrijgen.
  • Toegankelijkheid: Duurzame energiebronnen zoals de zon, zee, wind en water zijn toegankelijk voor iedereen.
  • Zelf opwekken: Je kunt zelf je eigen duurzame energie opwekken en eventueel terugleveren.
  • Onafhankelijkheid derden: Het produceren van duurzame energie is in elk land mogelijk waardoor de import van bijvoorbeeld olie uit het buitenland niet meer noodzakelijk is voor de productie.
  • Stabielere energieprijs:
  • Voordelig: Het opwekken van je eigen duurzame energie heeft als gevolg dat je minder stroom hoeft af te nemen en dus ook minder betaalt. Je zou zelfs stroom kunnen terugleveren en zo geld kunnen verdienen.

Helaas zijn er ook nadelen verbonden aan het opwekken van duurzame energie. Zo kan het productieproces zorgen voor landschapsvervuiling en het aantasten van natuurgebieden bijvoorbeeld bij het plaatsen van grote windmolens. Ook wordt het ecosysteem verstoord doordat ruim 20.000 vogels jaarlijks doodgaan doordat ze verstrikt raken tussen de wieken van de molens. Je zou ook kunnen denken aan vissterfte in het geval van het plaatsen van grote waterkrachtcentrales of stuwdammen. Tevens is het opwekken van duurzame energie een grote investering die hoge opstartkosten met zich meebrengt.

Steeds meer mensen zien tegenwoordig het belang in van duurzame energie vanwege de vele voordelen die het met zich meebrengt. Door het gebruik van duurzame energie dragen we allemaal op bewuste wijze een steentje bij aan milieuverbetering én bespaar je tevens op je maandelijkse energierekening. Ben je benieuwd naar de opties die duurzame energie jou kunnen bieden? Neem contact met ons op en vraag vandaag nog je offerte.

Direct energie aanbiedingen vergelijken?
Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Hoe kies je de juiste energieleverancier in 2024?

maart 25, 2024

Het kiezen van de juiste energieleverancier kan een grote impact hebben op

Gasprijs stijgt met 16% in slechts een week!

maart 20, 2024

De gasprijs heeft in een week tijd een flinke sprong gemaakt, met

Nederland zet grote stappen naar duurzame energie

maart 19, 2024

Nederland boekt flinke vooruitgang op het gebied van duurzame energie! In februari

Stroomnet Struikelt: Uitdagingen voor Huishoudens in de Energietransitie

maart 6, 2024

Het stroomnet in Nederland staat voor een groeiende uitdaging, vooral voor huishoudens

Let op: déze leveranciers belasten zonnepaneel eigenaren met kosten

maart 5, 2024

Het lijkt erop dat de zon niet alleen schijnt voor eigenaren van

Waarom stroom- en gasprijzen blijven dalen

maart 4, 2024

Als je je afvraagt waarom de prijzen van stroom en gas de