Energie 2017- 2018

Iedere maand betaal je een behoorlijk bedrag aan je energiebedrijf in de vorm van je maandelijkse voorschotbedrag. Je verbaast je telkens weer over de hoogte van het bedrag en hoopt dat het om een vergissing gaat. Op het moment dat de jaarafrekening komt is daar dan ook het moment der waarheid. Heb je echt al die maanden teveel betaald, en krijg je een bedrag terug gestort of klopte je voorschotbedrag. In de meeste gevallen blijkt dat je helemaal niks terug krijgt. Je verbruik was goed ingeschat en de maandafrekeningen waren correct.

Hoe zit het met de kosten van energie in 2017 en 2018

Als jij vindt dat je maandelijks teveel betaalt voor je energie zal je de komende jaren niet heel vrolijk gaan worden. De kosten van energie zullen namelijk als we de prognoses

moeten geloven gaan stijgen. We hebben uitgezocht wat dat nu voor jou betekent en voor je maandelijkse energie voorschot en we kwamen tot de volgende bevindingen.

Op welk energieproduct heeft de prijs prognose betrekking Wat is de energieprijs prognose voor 2017 2018 Om welk totaal factuurbedrag gaat het
Totale prognose voor energierekening Stijgen 22 euro per jaar
Elektriciteitsaandeel van de energierekening Gelijk blijven Niet van toepassing
Gasaandeel van de energierekening Stijgen 22 euro per jaar

 

De prijs van kosten van energie in 2017 en 2018 zal dus gaan stijgen. Dit hogere verbruik komt niet door het gebruik van elektronische apparaten. Logisch, want nieuwe apparaten die nu op de markt verschijnen zijn allemaal voorzien van meer technologie waardoor ze minder elektriciteit verbruiken om goed te kunnen functioneren. Het elektriciteitsverbruik van je huishouden zou dus naar verhouding moeten dalen in plaats van gelijk blijven.

Hoe het komt dat het elektriciteitsverbruik van je huishouden hetzelfde blijft kosten is ook goed te verklaren. Dit komt door de energietaks die de overheid is gaan heffen over het energieverbruik. De energietaks is in het leven geroepen om windmolenparken en zonnepaneelparken te kunnen bouwen om de Nederlandse consument te kunnen voorzien van groene stroom. Dit is hard nodig aangezien de kolencentrales moeten sluiten vanwege hun te hoge co2 uitstoot.

De kosten van het gas wat je betaalt nemen wel toe. Hier is ook een goede verklaring voor. Je verbruikt simpelweg veel meer gas. De winters worden strenger en je zal dus – wil je in een warm huis wonen – meer moeten stoken om het thuis behaaglijk warm te hebben. De kosten van het gasaandeel van je energierekening worden dus hoger. Die 22 euro die je meer gaat betalen heb je dus zelf in de hand wanneer je aan de thermostaat draait. Door de thermostaat een graad lager te zetten houd je het gasverbruik in je huis binnen de perken. Je zou echter ook kunnen kiezen voor een efficiënter gasverbruik. Hoe vaak laat je immers de thermostaat op een hoge stand staan terwijl je zelf de deur uit gaat naar je werk of naar een afspraak buitenshuis. In dat geval is het goed om een thermostaat te laten installeren die het regelwerk voor jou doet. Een dergelijke slimme thermostaat is te bedienen via je smartphone zodat je op afstand kan aangeven dat de kachel weer aan moet.

Onzekere prognoses voor energie in 2017 2018

Zaken als je gasverbruik kan je zelf voorspellen in 2017 en 2018, net zoals je energieverbruik. De energierekening bestaat echter uit meerdere factoren dan alleen je daadwerkelijke verbruik. De energie die jij gebruikt moet namelijk worden getransporteerd door een leidingennetwerk. Om ervoor te zorgen dat dit leidingennetwerk goed kan blijven functioneren is er een netbeheerder actief. Voorheen was het zo dat levering en netbeheer onder één bedrijf vielen, maar sinds de privatisering van de energiemarkt zijn dit twee aparte onderdelen.

De netbeheerder berekent dus ook een bepaald aandeel op jouw factuur. Hoeveel dit is, bepaal je voor een deel ook zelf. Neem jij je energie af van een bedrijf met een centrale in de omgeving van jouw woonplaats, dan is de afstand die de energie moet afleggen relatief laag. Is die afstand echter groter, dan moet je ook meer kosten hiervoor gaan betalen. Mocht je overwegen om te switchen van energieleverancier, dan is het dus verstandig om te kijken of de winst van een lager energietarief wel opweegt tegen de eventueel hogere transportkosten.

De laatste factor die voor nagenoeg het grootste gedeelte jouw energiekosten bepaalt is de overheid. Zij heffen de zogeheten energietaks die bedoeld is om windmolenparken te laten bouwen. Deze energietaks bepaalt hoeveel jij betaalt voor je energie, want het is samen met de netbeheerkosten goed voor een fifty fifty verdeling. De helft gaat naar je energieverbruik en de andere helft gaat naar je belasting en netbeheer.

Praktische bespaartips

  • Vraag offertes op.

Offertes opvragen

De snelste manier van besparen op je energienota is offertes opvragen. Met één muisklik op onderstaande button vraag jij vrijblijvend meerdere offertes op van energieleveranciers uit je eigen omgeving. Je voordeel kan behoorlijk oplopen, tot wel 30 procent.