Energie prijzen 2018

Je energierekening is een behoorlijke kostenpost. Iedereen die maandelijks een voorschot aan het energiebedrijf betaalt rekent er in zijn achterhoofd op dat je dat aan het einde van de rit, met de jaarafrekening, wel terug zal krijgen. Deze mensen komen echter bedrogen uit. De energierekening is iets wat stijgt en wat de komende tijd alleen nog maar duurder zal gaan worden. Mensen die vooruit denken zien de maandelijkse lasten dan ook al toenemen en er lijkt niks tegen te doen. Speciaal voor iedereen die graag in de toekomst kijkt om te weten voor welke kosten hij komt te staan hebben wij opgezocht wat de wijziging in energieprijzen in 2018 zal zijn.

Hoe hoog zullen de energie prijzen zijn in 2018

De hoogte van energie prijzen wordt bepaald door een aantal factoren. De eerste factor is uiteraard de bron waar de energie vandaan komt. Energieleveranciers berekenen de prijzen aan de hand van de prijs die ze zelf bij de inkoop ervan betalen. Gaan ze meer betalen voor de inkoop van energie, dan zal die hogere prijs uiteraard direct aan jou

worden doorberekend. Gaan ze echter minder betalen voor de inkoop van energie, dan word je hier als klant niet altijd van op de hoogte gesteld. De extra winst is van groot belang voor het energiebedrijf en die houden ze dus liever voor zichzelf.

De energieprijzen worden verder bepaald door de overheid. Komt er een nieuwe energietaks bij, dan berekent jouw energieleverancier die energietaks door aan jou. Jij betaalt dus per saldo meer op je jaarafrekening omdat dit de plek is waar die nieuwe energietaks op vermeld wordt. De belasting op energie is een heikel punt bij verkiezingsprogramma’s. Is het nu een eerste levensbehoefte die je met 6 procent BTW moet belasten of gaat het om een zaak die je met 21 procent BTW mag belasten. Ieder kabinet heeft hier zo zijn eigen visie op en bepaalt daarmee hoeveel BTW jij moet betalen over je stroomrekening. Het is iedere zoveel jaar weer de gok wat de uitslag gaat worden.

Een volgende reden waarom de prijs van energie kan wisselen is eenvoudigweg jouw verbruik. Je gebruikt elektriciteit voor de elektrische apparaten in jouw huis, maar daarnaast betaal je gas voor de werking van je cv ketel. Op het moment dat jij extra moet gaan verstoken omdat het een heel strenge winter is zal je gasrekening schrikbarend toenemen. Wordt de winter van 2017-2018 heel streng, dan zal je dus met een hoog eindsaldo komen te zitten wat je moet betalen. Veel mensen zijn dit voor door hun maandelijkse voorschot in zo’n geval al te verhogen waardoor ze de prijstoename in gedeeltes kunnen betalen. De prognose voor energieprijzen in 2017 hebben we voor je opgezocht, zodat je weet op welke gebieden winst valt te behalen wanneer je slim zaken doet in dit jaar.

Op welk product heeft de prijs prognose betrekking Wat is de prijs prognose voor 2017 2018 Om welk bedrag gaat het
Totale prognose voor energierekening Stijgen 19 euro per jaar
Elektriciteitsaandeel van de energierekening Gelijk blijven Niet van toepassing
Gasaandeel van de energierekening Stijgen 19 euro per jaar

 

  • Als de energietaks in de komende kabinetsperiode gaat veranderen. Er komen verkiezingen aan wat ook zomaar kan betekenen dat de energietaks gaat veranderen. Bepaalde politieke partijen hebben dit onderdeel in hun verkiezingsprogramma staan. Aan de hand van de verkiezingen kan je dus zien wat het toekomstplaatje voor 2018 voor de prijs van energie zal zijn.
  • Als de energietaks in de komende kabinetsperiode niet gaat veranderen. Mocht de verkiezingsuitslag van dit jaar inhouden dat er geen verandering in het kabinet zal zijn, dan is de kans uiterst klein dat er iets in de energietaks gaat veranderen. In dat geval blijft de prognose zoals hij nu is, mits er een heel strenge winter aan komt.

Hoe is het prijskaartje van energie in 2018 opgebouwd

Hoeveel jij betaalt voor energie in 2018 bepaal je zelf aan de hand van keuzes die je maakt.

Keuze 1: Welke apparatuur schaf je aan. De aanschaf van elektrische apparaten in de loop van 2017 speelt ook een rol bij je energieverbruik. Koop jij een nieuwe koelkast of een ander witgoed apparaat, dan is het goed om te kijken naar het energielabel hiervan. Een apparaat met een A-label zal aanmerkelijk minder energie verbruiken dan een apparaat met een B,C of zelfs D label.

Keuze 2: Isoleer jij dit jaar nog je woning. Tenslotte heeft de mate waarin jij je woning isoleert een behoorlijke invloed op je energiekosten in 2018. Isolatie is iets wat nou eenmaal nodig is om te voorkomen dat je aan de lopende aardgas loopt te verstoken in je huis. Met bijvoorbeeld dubbel glas of dakisolatie voorkom jij dat de warmte die je hebt opgewekt naar buiten toe verdwijnt. Je geeft op dat moment wel wat uit aan die isolatie maar daar krijg je in het jaar 2017 nog subsidie op. Je kan de maatregelen dus voor een lagere prijs treffen en daar in 2018 je voordeel mee doen.