Onafhankelijke informatie, tips en prijzen
Direct energie aanbiedingen vergelijken?

Eneco is een bedrijf wat energie levert aan particulieren en bedrijven. Het is een energiegigant, wat inhoudt dat het een van de grootste energieleveranciers van ons land is. Eneco staat bekend als een leverancier die in het verleden overwegend grijze stroom leverde. Tegenwoordig moet een energieleverancier groene stroom leveren en ook Eneco draagt daarin zijn steentje bij.

De prijs van groene energie bij Eneco

Eneco is een leverancier die op de website geen prijzen heeft staan van energie. Je zal het moeten doen met de rekentool die je vindt op de website. Feit is dat het goed is om te weten hoe de prijs van groene energie tot stand komt bij Eneco. We kijken straks naar de twee vormen van energie die men levert, maar we kijken eerst naar de opbouw van de energieprijs. Allereerst is daar de kale energieprijs. Het gaat hier om het kale tarief, de kostprijs, van een kWh elektriciteit of een m3 aardgas. Het gaat hier nog niet om de helft van de uiteindelijke prijs van het product. Bovenop de kale prijs komen eerst de kosten die de leverancier zelf berekent. Het gaat dan om het vastrecht. Dit zijn de leveringskosten naar jou toe. Vaak wordt een lage energieprijs gecompenseerd door een hoog bedrag aan vastrecht. Onderaan de streep kom je dan ook in dit geval doorgaans op hetzelfde bedrag uit in een vergelijking. Verder komen er van overheidswege kosten bij. Het gaat dan om de BTW die je betaalt en daarnaast betaal je voor de ODS. Dit zijn aanvullende kosten voor de Opslag Duurzame Energie.

De energie die wordt opgewekt moet immers worden bewaard en opgeslagen voor het naar jouw huis komt. Het relatief grootste bedrag is de energietaks. Dit is een belasting die je bovenop de toeslagen betaalt. De overheid is van mening dat dit onredelijk is voor gewone huishoudens. Daarom wordt deze via de teruggave energiebelasting voor ongeveer 515 euro vrij gescholden via de jaarafrekening. De BTW is de laatste post die van overheidswege wordt geheven. Op elektriciteit wordt het hoge tarief van 21 procent geheven. De laatste post is de rekening van het transportbedrijf. Het gaat hier om de zogeheten transportkosten. Bij het transportbedrijf betaal je onder andere voor het gebruik van de meter en de installatie en het onderhoud van het leidingennet.

Groene Elektriciteit en de herkomst

Eneco levert drie vormen van groene elektriciteit. De eerste vorm is die van groene stroom die in Europa wordt ingekocht. Het gaat hier om stroom die dus in het buitenland wordt opgewekt. Deze stroom wordt ingekocht op de wereldwijde energiemarkt. Uiteraard krijg jij stroom die vermengd is met andere delen stroom. Eneco koopt de stroom zo in dat er aan jou wordt geleverd in de vorm van aandelen van die stroom. Jij krijgt dus een mengelmoes van stroom in je huis binnen. Daar kan ook grijze stroom bij zitten die bijvoorbeeld in een kolencentrale of kerncentrale is opgewekt. Een andere vorm van groene stroom is windenergie uit Nederland. Hierbij geldt hetzelfde verhaal als bij de energie uit Europa, met die uitzondering dat er alleen van Nederlandse windmolenparken gebruik wordt gemaakt. Er staan lang niet genoeg windmolens in Nederland om een groot deel van de bevolking van stroom te voorzien. Het mag dan ook duidelijk zijn dat ook hier voor een deel grijze stroom wordt geleverd met het product mee. Als laatste is er zonne-energie. Deze wordt opgewekt met zonnepanelen in Nederland en Europa. Je koopt zonne-energie in via het product Stukje Zon. Dit levert je bij de jaarafrekening een voordeel van 15 euro op.

Grijs gas of gecompenseerd gas

Over de herkomst van het gas wat wordt geleverd is Eneco heel helder. Het meeste gas wat men levert is grijs gas. Dit wordt nog steeds gewoon uit de grond gehaald op een milieuvervuilende manier. Wil je toch groen gas dan kan je kiezen voor de optie gecompenseerd gas. In dit geval wordt door Eneco geïnvesteerd in producten die de uitstoot van CO2 compenseren. Je betaalt dan mee aan dit project waardoor je zeker weet dat jouw CO2 uitstoot tenminste wordt gecompenseerd. Je draagt bij aan een beter klimaat. Dit compenseren gebeurt onder andere door projecten waarbij bomen worden bij geplant die de lucht zuiveren.

Een vast contract voor 1 jaar

De energieprijzen worden eens per halfjaar aangepast. Dit gebeurt op 1 januari en op 1 juli. Wanneer je een vast contract afsluit voor een jaar wordt er gekeken naar de prijsprognose van energie. Er wordt van de prijs van 1 januari en 1 juli per kWh stroom en per m3 aardgas een gemiddelde genomen. Dit is de prijs die je gaat betalen voor je energie. Het gaat dan steeds om de kale energieprijs. De prijs van de toeslagen kan altijd nog wisselen dus die komt er nog bovenop.

Een vast contract voor 3 jaar

Bij een vast contract voor 3 jaar wordt er gekeken naar het prijsverloop van 6 termijnen. Het gaat dan om een ruwe schatting van de energieprijzen aan de hand van prognoses. Het spreekt voor zich dat deze prijs bij het afsluiten een stuk zal afwijken van de marktprijs van energie op dat moment. Er zullen momenten dat jij in het voordeel bent met dit gemiddelde van de kale energieprijs. Er zijn ook momenten waarop je in het nadeel bent, zeker als er opeens een grote prijsdaling is op de energiemarkt die niet was voorzien bij het afsluiten van je contract.

Een vast contract voor 4 jaar

hierbij geldt uiteraard dat de prijs wordt bepaald aan de hand van prijsprognoses over 4 jaar. Er wordt dus gekeken naar de prognose van 8 termijnen waarin de energieprijs zal stijgen of dalen. Over het algemeen ben je met een contract voor 3 of 4 jaar het meeste in het voordeel.

Een modelcontract

Wil je nergens aan vast zitten en ieder moment kunnen beslissen dat je een andere energieleverancier wil dan sluit je een modelcontract af. Je betaalt dan als kale energieprijs de marktprijs. Je betaalt wel vaak een hoger vastrecht aan Eneco in dit soort gevallen.

Een contract op maat

Wil jij een contract op maat van Eneco, dan vraag je nu met onderstaande button een offerte aan. Op die manier weet je zeker dat je niet teveel betaalt voor jouw situatie.

Direct energie aanbiedingen vergelijken?
Wij scoren een 9!

Meer nieuws:

Meer nieuws