Onafhankelijke informatie, tips en prijzen
Direct energie aanbiedingen vergelijken?

Dankzij onderzoek van het FOM-instituut zullen LED lampen in de toekomst nóg energiezuiniger zijn. Door gebruik  te maken van metalen nanodeeltjes zullen de lichten met dezelfde hoeveelheid energie 60 keer zo veel licht geven, zo meldt engineersonline. Om wit licht met behulp van LED te produceren is er eerst een blauwe LED nodig. Een laagje van fosfor op de blauwe LED zorgt ervoor dat het blauwe licht wordt omgezet in wit licht. Het witte licht wordt in alle richtingen uitgezonden waardoor er lenzen nodig zijn om de bundel te sturen.

Tijdens het onderzoek werd de fosforlaag niet direct op de blauwe LED aangedracht, maar op een rooster van aluminium nanodeeltjes. Daardoor wordt het blauwe licht beter opgenomen door het fosfor, waardoor er uiteindelijk ook meer licht van de LED afkomt.

Toen er werd geëxperimenteerd met de positie van het rooster, bleek het dat het ook mogelijk was om lichtbundel te sturen. Door deze twee verbeterde variabelen kunnen de LED lampen dus maximaal 60 keer zoveel licht uitstralen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *