Onafhankelijke informatie, tips en prijzen
Direct energie aanbiedingen vergelijken?

In het begin van de geliberaliseerde energiemarkt leek het opbouwen van klanten om ze enkele jaren later alweer door te verkopen een mooi verdienmodel.  Klanten hoefden niet per definitie winstgevend te zijn, als er maar een groot klantenbestand werd opgebouwd. Nieuwe toetreders op de energiemarkt zorgden voor beroering om zich als felste en goedkoopste te positioneren om vervolgens een paar honderd duizend klanten in één klap van de hand te doen.  Maar toen sloeg de crisis toe…

Vooral leveranciers zonder eigen centrales konden op relatief eenvoudige manier klanten winnen. Door slim energie in te kopen en vooral continu tegen de gevestigde garde aan te schoppen, hadden partijen als Oxxio en NL Energie al snel honderd duizend klanten aan zich weten te binden. Als je maar vaak genoeg in het nieuws bent, positief of negatief, stappen mensen wel een keer over. Dit leek de gedachte achter veel campagnes van bijvoorbeeld NL Energie. Denk aan de (irritante) reclames met Natasja Froger, Frans Bauer en bijvoorbeeld Maurice de Hondt.  NL Energie deed dit slechts om verkoop te stimuleren. Het bedrijf heeft in 2009 al banken ingeschakeld om een verkoop te begeleiden. Zonder succes. Net als in veel andere sectoren, wordt het in de energiesector steeds lastiger om een bedrijf te verkopen.

Ook Oxxio stond lange tijd in de etalage. Deze leverancier werd in 2005 gekocht voor bijna 140 miljoen euro door Centrica. Zes jaar later, in 2011, werd de leverancier door Eneco gekocht voor de helft waarvoor het bedrijf in 2005 verkocht was. Eneco kreeg er in één klap 430.000 klanten bij, maar Oxxio was wel de helft minder waard geworden en dus met zwaar verlies verkocht.

Een energieklant scheen rond 2008 bijna 300 euro waard te zijn. In deze tijd lijkt 150 euro de realiteit te zijn. Voor veel leveranciers is een verkoop dan compleet van de baan en moeten ze zelf een rendabele propositie neerzetten. Dit vertaalt zich direct voor de consumenten. Een speler als NL Energie stunt opeens veel minder en richt zich niet meer op de kortlopende contracten maar gaat direct voor een 3 of zelf 5-jarig contact.


Laatste nieuws

Hoe kies je de juiste energieleverancier in 2024?

maart 25, 2024

Het kiezen van de juiste energieleverancier kan een grote impact hebben op

Gasprijs stijgt met 16% in slechts een week!

maart 20, 2024

De gasprijs heeft in een week tijd een flinke sprong gemaakt, met

Nederland zet grote stappen naar duurzame energie

maart 19, 2024

Nederland boekt flinke vooruitgang op het gebied van duurzame energie! In februari

Stroomnet Struikelt: Uitdagingen voor Huishoudens in de Energietransitie

maart 6, 2024

Het stroomnet in Nederland staat voor een groeiende uitdaging, vooral voor huishoudens

Let op: déze leveranciers belasten zonnepaneel eigenaren met kosten

maart 5, 2024

Het lijkt erop dat de zon niet alleen schijnt voor eigenaren van

Waarom stroom- en gasprijzen blijven dalen

maart 4, 2024

Als je je afvraagt waarom de prijzen van stroom en gas de