Onafhankelijke informatie, tips en prijzen
Direct energie aanbiedingen vergelijken?

Uit onderzoek van Profundo, opdracht van Natuur & Milieu blijkt dat de Nederlandse pensioenfondsen nog geen half procent wordt belegt in duurzame energie. Bovendien geldt dat van dit kleine percentage het merendeel wordt belegt in het buitenland.

Nederlandse pensioenfondsen hebben een totaal belegd vermogen van meer dan 800 miljard euro. Volgens Natuur & Milieu bieden pensioenfondsen kansen wat betreft het behalen van de doelstellingen uit het Energieakkoord, wat tot stand is gekomen bij de SER. Uit deze doelstellingen blijkt dat in 2020 16 procent van de energie duurzaam moet zijn. Dit ligt nu op vier procent. Om het aandeel duurzame energie te verhogen zijn nieuwe investeringen noodzakelijk.

De belangenorganisatie stelt dat de investeringen in bijvoorbeeld windmolenparken of energiebesparingen met weinig risico een behoorlijk rendement kunnen opleveren. Een rendement dat hoger ligt dan wat pensioenfondsen nu binnenhalen. Pensioenfondsen hebben al aangegeven dat ze openstaan voor het fors investeren in duurzame energie. Een voorwaarde is wel dat vanuit de SER garanties worden gegeven van een stabiel en rendabel energiebeleid. Alleen met meer zekerheid zijn ze bereid om te beleggen in Nederlandse energieprojecten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *