Onafhankelijke informatie, tips en prijzen
Direct energie aanbiedingen vergelijken?

De verwachting is dat er op moment van schrijven meer dan 600.000 gezinnen in Nederland voor kiezen om gebruik te maken van stadsverwarming. Wanner je er voor hebt gekozen om je aan te sluiten op stadsverwarming betekent dit in de praktijk dat je doorgaans over geen eigen CV-ketel beschikt. Bovendien heb je zelfs meer dan waarschijnlijk geen gasaansluiting. Toch is het met stadsverwarming mogelijk om over te stappen, al wordt deze optie wel uitsluitend beperkt tot de stroomleverancier. Hoe dit precies in z’n werk gaat en met welke beperking(en) je kan worden geconfronteerd lees je op deze pagina!

Wat is stadsverwarming precies?

Laat ons in eerste instantie even kijken naar wat stadsverwarming nu precies is. Eigenlijk is dit een ander woord voor stadswarmte of blokverwarming. Het betreft hier bijgevolg een manier van verwarmen die in het bijzonder in de Nederlandse steden opduikt. Door de compacte bouw die veelal in steden plaatsvindt is het in de praktijk mogelijk om met één enkele aansluiting een volledige blok met huizen of appartementen te verwarmen. Vaak wordt er om dit te kunnen realiseren gebruik gemaakt van zogenaamde restwarmte of nabijgelegen industrie.

De plaatsing van stadsverwarming vereist een bijzonder grote investering die moet worden geleverd door de energieleverancier. Om deze investering terug te kunnen verdienen is er vastgesteld dat de energieleverancier in kwestie het alleenrecht heeft om de levering van de warmte te verzorgen. Omwille van deze reden is het dan ook in de praktijk niet mogelijk dat consumenten met stadsverwarming overstappen naar een andere warmteleverancier. In bepaalde situaties is het zo dat huishoudens die gebruikmaken van stadsverwarming wel nog steeds over een gasaansluiting beschikken, bijvoorbeeld om te koken. Indien dit het geval is kan er wel voor worden gekozen om over te stappen naar een andere gas- en stroomleverancier.

Bescherming van klanten met stadsverwarming door Warmtewet

Omdat er slechts één enkele partij is waar de warmte door wordt geleverd dienen consumenten met stadsverwarming worden beschermd tegen het mogelijks misbruiken van de monopolie waarmee ze te maken krijgen. Omwille van deze reden werd er in het jaar 2014 voor gekozen om de zogenaamde Warmtewet in het leven te roepen. In deze wet zijn de volgende punten opgenomen:

  • De maximumbedragen die aangerekend kunnen worden voor de levering van warmte worden bepaald op basis van het ‘niet-meer-dan-anders’ principe;
  • Wanneer de leverancier van de warmte er voor kan kiezen om je als afnemer af te sluiten;
  • Wanneer je over het recht beschikt om compensatie te ontvangen bij een storting;
  • Wat er in de overeenkomst dient te worden opgenomen die wordt afgesloten tussen de consument en de leverancier, dit geldt met name voor de kwaliteit van de warmte evenals de dienstverlening;
  • De rechten en plichten waar je als eigenaar of huurder over beschikt bij het meten van het warmteverbruik;
  • De mogelijkheid om eventuele meningsverschillen tussen jou als afnemer enerzijds en de leverancier van de energie anderzijds voor te leggen aan de geschillencommissie;

Hoe overstappen met stadsverwarming?

Rest ons alleen nog maar de vraag te beantwoorden over hoe je nu precies moet overstappen bij stadsverwarming. Zoals reeds aangegeven beschikken het merendeel van de huizen met stadsverwarming niet over een gasaansluiting. In deze situatie dient er dan ook uitsluitend voor te worden gekozen om een andere stroomleverancier te kiezen. Het enige wat je hiervoor in principe nodig hebt is je adres evenals het gemiddelde energieverbruik. Op basis van deze gegevens is het zonder probleem mogelijk om over te stappen naar een andere leverancier. Met een beetje geluk kan je op deze manier nog een mooie financiële meerwaarde realiseren.

Waarom overstappen met stadsverwarming?

De belangrijkste reden waarom mensen met stadsverwarming er op een zeker ogenblik voor kiezen om over te stappen naar een andere stroomleverancier heeft uiteraard te maken met het financiële voordeel dat ze op deze manier kunnen behalen. Om er zeker van te zijn dat er daadwerkelijk sprake is van een dergelijk voordeel moet er uiteraard wel eerst een bepaalde vergelijking worden uitgevoerd. Je zou er eveneens voor kunnen kiezen om in plaats van een vergelijking uit te voeren offertes op te vragen bij diverse partijen en deze met elkaar te vergelijken. Ook op deze manier kan je er de voordeligste optie voor jouw specifieke situatie tussenuit halen.

Direct energie aanbiedingen vergelijken?
Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Hoe kies je de juiste energieleverancier in 2024?

maart 25, 2024

Het kiezen van de juiste energieleverancier kan een grote impact hebben op

Gasprijs stijgt met 16% in slechts een week!

maart 20, 2024

De gasprijs heeft in een week tijd een flinke sprong gemaakt, met

Nederland zet grote stappen naar duurzame energie

maart 19, 2024

Nederland boekt flinke vooruitgang op het gebied van duurzame energie! In februari

Stroomnet Struikelt: Uitdagingen voor Huishoudens in de Energietransitie

maart 6, 2024

Het stroomnet in Nederland staat voor een groeiende uitdaging, vooral voor huishoudens

Let op: déze leveranciers belasten zonnepaneel eigenaren met kosten

maart 5, 2024

Het lijkt erop dat de zon niet alleen schijnt voor eigenaren van

Waarom stroom- en gasprijzen blijven dalen

maart 4, 2024

Als je je afvraagt waarom de prijzen van stroom en gas de