Blog

Subsidie tast omzet energieleveranciers aan

Duurzame energie draait in Nederland (helaas) nog veel op subsidie. Zonder subsidie op zonnepanelen zijn er maar weinig die hun dak van zonnepanelen voorzien en zonder staatssteun voor windenergie bouwt er vrijwel niemand een windmolen. Subsidie is nog de aanjager voor verduurzaming, hoewel hier door de dalende prijs van zonnepanelen wel verandering in lijkt te komen.

Energieleveranciers lijken nu last te gaan krijgen van die subsidies. Zo is het Duitse bedrijf E.ON een van de eerste die naar buiten brengt dat de nettowinst daalt doordat zwaar gesubsidieerde duurzame energie de conventionele activiteiten van het bedrijf aantast. E.ON zag de nettowinst maar 65 procent dalen. Toegegeven, de milde winter droeg ook bij aan de verlaagde vraag naar stroom maar subsidies zijn volgens de leverancier de boosdoener.

E.ON maakt nog steeds winst en blijft daarmee het grootste nutsbedrijf van Duitsland. Winstprognoses worden nog niet bijgesteld. Maar als de trend van goedkope duurzame (gesubsidieerde) stroom ingezet blijft, krijgen leveranciers problemen. Niet  alleen E.ON meldt dit tegenvallende cijfers door subsidies. Ook het Italiaanse Enel Spa en het Duitse RWE (moederbedrijf Essent) zeggen last te hebben van groene subsidies. De Europese markt wordt overspoeld met goedkope groene stroom die zwaar concurreert met conventionele stroom. Zo kregen we in Nederland eerder al goedkope stroom vanuit Duitsland, die daar gesubsidieerd was.

Groene subsidie tast omzet energieleveranciers aan

Veel regeringen in Europa hebben duurzame energie zwaar gesubsidieerd, als onderdeel van ambitieuze klimaatdoelstellingen. Duitsland wil bijvoorbeeld alle stroom groen hebben. Dit gaat met zware staatssteun gepaard en lijkt nu dus schade te gaan aanrichten bij conventionele bedrijven. Hoewel verduurzaming hoog op de EU agenda staat, staat werkgelegenheid nog hoger. En juist deze laatste komt nu in het gedrang. E.ON reageert nu al met sluiting van onrendabele centrales en schrapt duizenden banen.

Na decennia van dominantie op de Europese energiemarkt, wordt een nutsbedrijf als E.ON steeds verder onder druk gezet door duurzame energie waarbij de opwekking ervan gesubsidieerd gebeurd.

energieprijzen vergelijken

Eerste energiecontract waar moet ik op letten?

Op het moment dat jij de ouderlijke …

Elektrificeren van alles: de gevolgen

We leven in een tijd waarin het …

zakelijk energie vergelijken

20 tips energierekening verlagen

Dit is de eenvoudigste manier om …

5 fabels overstappen energie

Energie is een belangrijke kostenpost …

Hoe groen is groene stroom?

Het opwekken van stroom op duurzame …

14x bespaartips om energie te besparen

Alle kleine beetjes helpen en daarom …