Blog

Goedkope energieleveranciers: vergelijk

Er zijn op dit moment meerdere leveranciers die als goedkope energieleverancier kunnen worden aangeduid. In dit artikel zullen 2 contracten, Budget Energie 1 jaar en Greenchoice Groen Mix 1 jaar, met elkaar worden vergeleken. Er zal hierbij worden uitgegaan van een gemiddeld gezin, met een verbruik van 2950 kWh stroom en 1020 m³ gas.

Energierekening: Leveringskosten en Netwerkkosten

De energierekening bestaat voor een deel uit leveringskosten en voor een deel uit netwerkkosten. De leveringskosten zijn voor een deel vast en voor een deel variabel. De netwerkkosten zijn allemaal vaste kosten, zoals de aansluit- en transportkosten.

Leveringskosten

Het grootste deel van de bruto leveringskosten bestaat uit energiebelasting. Dit wordt echter voor het grootste deel gecompenseerd door een heffingskorting, waardoor het variabele leveringstarief samen met de vaste leveringskosten  uiteindelijk het meest bepalend zijn voor de hoogte van de energierekening.

Budget Energie 1 jaar vs. Greenchoice Mix 1 jaar

De variabele kosten zijn bij Budget Energie 1 jaar en Greenchoice Mix 1 jaar even hoog. Stroom kost € 0,0712 per kWh en gas kost € 0,4189 per m³. Bij Greenchoice liggen echter de vaste leveringskosten lager, namelijk op € 2,02 in plaats van € 6,05 waardoor ze goedkoper zijn dan Budget Energie. Het eerste jaar is Budget Energie echter goedkoper, omdat er bij een contract bij deze leverancier een welkomstpremie van € 195,- wordt gegeven.

Conclusie

Bij een verbruik van 2950 kWh en 1020 m³ gas, is Greenchoice ongeveer 12 euro goedkoper per maand. Bij Budget Energie 1 jaar wordt nu echter een jaarkorting van € 195,- gegeven waardoor dit contract voor het komende jaar het goedkoopst is. Voor wie volgend jaar niet nog een keer wil overstappen is Greenchoice waarschijnlijk de goedkoopste.

Wat kost een energie precies?

Vergelijk alle prijzen van alle bekende energieleveranciers in Nederland! Bespaar op deze manier elk jaar tot wel 450 euro! Maak ook gebruik van de welkomstcadeaus ieder jaar.