Blog

Overstappen energieleverancier

Uit onderzoek van de Nederlandse Nederlandse Mededingingsautoriteit bleek onlangs dat Nederlanders steeds meer uitgeven aan energie. Door over te stappen naar eeen goedkopere energieleverancier kunnen huishoudens soms tot wel €500 Euro besparen! Maar hoe gaat overstappen precies en waar moet je rekening mee houden?

Allereerst is het van belang om uit te zoeken of het contract bij uw huidige leverancier nog steeds loopt of dat u al contractvrij bent, indien u namelijk tussentijds wilt overstappen kan uw energieleverancier u een opzegvergoeding in rekening brengen. De hoogte van deze vergoeding is afhankelijk van de het soort contract dat u heetf afgesloten en van het moment waarop u het contract wilt beëindigen. Gelukkig heeft de NMa maximum bedragen ingesteld waar energieleveranciers zich aan moeten houden, zie onder.

Duur tot afloop contract:
Korter dan 1,5 jaar: maximaal € 50;
1,5 – 2 jaar: maximaal € 75;
2 – 2,5 jaar: maximaal € 100;
Langer dan 2,5 jaar: maximaal € 125

Indien uw contract binnen 1,5 jaar afloopt, dan mag uw huidige energieleverancier u dus maximaal €50 in rekening brengen. Houd er hier echter wel rekening mee dat een energieleverancier dit bedrag voor zowel gas als elektriciteit mag vragen!

Al met al betekent dit dus dat het voor u aantrekkelijk is om over te stappen wanneer de besparing van het overstappen groter is dan de de opzegvergoeding die in rekening wordt gebracht. In sommige gevallen bieden energieleveranciers zelfs aan om de opzegvergoeding voor u te betalen, dan hoeft u zich hier helemaal geen zorgen over te maken. Ook wanneer u al contractvrij bent kunt, u met inachtneming van een opzegtermijn van minimaal 30 dagen, uw huidige contract opzeggen en overstappen zonder opzegvergoeding.

Afhandeling

Door het tekenen van het contract bij een nieuwe energieleverancier zegt u eigenlijk automatisch het contract bij uw huidige energieleverancier op, uw nieuwe leverancier handelt de overstap verder voor u af. Om het maandbedrag te berekenen vraagt uw nieuwe leverancier u de meterstanden door te geven. Hiermee kunt u tevens controleren of uw oude leverancier u een juiste eindafrekening toestuurt.

U hoeft bij het overstappen niet bang te zijn dat u met een dubbel contract komt te zitten. Uw nieuwe energieleverancier meldt namelijk aan de netbeheerder dat u wilt overstappen, welke vervolgens controleert of u al een contract heeft en laat uw aanvraag tot overstappen eventueel weten aan uw huidige energieleverancier.  Daarnaast hoeft u overigens ook niet bang te zijn dat uw contract wordt opgezegd zonder dat u dit wilt, u ontvangt namelijk een brief van uw oude energieleverancier waarin u wordt gevraagd de overstap te bevestigen.

Kortom, het enige dat u hoeft te doen is uzelf aanmelden bij de nieuwe energieleverancier, de meterstand doorgeven en de overstap te bevestigen. Vergelijk nu zelf alle energieleverancies en zie of u ook te veel betaalt!

Wat kost een energie precies?

Vergelijk alle prijzen van alle bekende energieleveranciers in Nederland! Bespaar op deze manier elk jaar tot wel 450 euro! Maak ook gebruik van de welkomstcadeaus ieder jaar.