Onafhankelijke informatie, tips en prijzen
Direct energie aanbiedingen vergelijken?
energie prijzen vergelijken

Elk gezin in Nederland heeft nood aan warmte. Het gaat hierbij niet uitsluitend om gewoon warm water, maar ook om tapwater. Deze wordt voor verschillende doeleinden gebruikt. Het gaat hierbij niet uitsluitend om het verwarmen van huizen, maar ook om het opwarmen van het water waarmee je een douche of een bad neemt. Om dergelijke warmte te kunnen ontvangen dient er sprake te zijn van een aansluiting op het warmtenet. Warmte kan onder meer worden geleverd door middel van stadsverwarming of blokverwarming. Omdat er in dit geval niet kan worden overgestapt naar een andere warmteleverancier is het van belang dat de rechten van de consument worden beschermd. Deze bescherming moet worden voorzien door de zogenaamde warmtewet.

Wat is het doel van de warmtewet precies?

De Warmtewet werd zoals in de inleiding reeds aangegeven in het leven geroepen om niet alleen consumenten, maar ook bedrijven te beschermen die zijn gebonden aan een plaatselijk warmtenet. Dit is een vereiste omwille van twee verschillende redenen, namelijk:

 

  • Water behoort tot de lijst met zogenaamde basisbehoeften. Het is de verantwoordelijkheid van de overheid om er voor te zorgen dat alle inwoners van Nederland over deze behoeften kunnen beschikken. Het gaat hierbij niet uitsluitend om water en stroom, maar ook om gas. Ook warmte kan tot dit rijtje worden gerekend.

 

  • Niet alleen consumenten, maar ook bedrijven zijn steevast afhankelijk van hun leverancier. Dit betekent in de praktijk dat afnemers van warmte niet kunnen overstappen naar een andere leverancier. Bovendien is het in deze situatie ook niet mogelijk om (volledig) over te stappen op de levering van gas.

Wat bij levering van warmte en koude?

Let op, de naam ‘Warmtewet’ is niet per toeval gekozen, in tegendeel. Veel gezinnen krijgen in Nederland niet alleen warmte, maar ook koude geleverd. De regels die zijn vastgesteld door middel van de Warmtewet gelden echter enkel en alleen voor de levering van warmte. Tot op moment van schrijven zijn er voor de levering van koude dan ook nog geen concrete regels vastgesteld. Wil je toch graag achterhalen met welke regels je op dit vlak rekening dient te houden? In dat geval is het altijd van belang om daarvoor te kijken naar de bepalingen zoals vastgesteld in het contract waarover je beschikt met de leverancier in kwestie.

Wat is er precies opgenomen in de Warmtewet?

Bovenstaande brengt ons rechtstreeks bij de inhoud van de Warmtewet die in het leven werd geroepen in het jaar 2014. Zoals zal blijken uit het onderstaande overzicht ligt de focus in het bijzonder op het beschermen van de rechten van de consument en het bedrijf. In de praktijk resulteert dit in de volgende bepalingen die volgens de Warmtewet zijn vastgelegd:

 

  • Er wordt een maximumprijs afgesproken voor de levering van warmte. De leverancier van de warmte is verplicht om er mee akkoord te gaan dat er door hem geen hogere kosten in rekening worden gebracht.
  • Er dient altijd duidelijk in een contract voor de levering van warmte te worden aangegeven in welke gevallen je kan worden afgesloten van de warmte die je van de leverancier in kwestie ontvangt.
  • Als afnemer van de warmte heb je wanneer er sprake is van een ernstige storing altijd het recht op het ontvangen van een bepaalde financiële compensatie.
  • De bepalingen met betrekking tot de werkwijze voor het meten van de warmte moeten duidelijk worden aangegeven.
  • Dat er door de afnemer van de warmte een klacht kan worden ingediend bij de zogenaamde geschillencommissie.

Dit betekent de Warmtewet concreet voor de afnemer van warmte

De inhoud van de Warmtewet dient er in het bijzonder voor te zorgen dat je als afnemer een bescherming geniet tegen te hoge tarieven die in rekening worden gebracht. Daarnaast worden ook onacceptabele storingen voorkomen evenals onduidelijke regels die worden gehanteerd door de warmteleverancier. Dit zorgt er zowel op korte als op lange termijn voor dat heel wat vervelende problemen kunnen worden voorkomen.

Direct energie aanbiedingen vergelijken?
Wij scoren een 9!

Meer nieuws:

Meer nieuws