Blog

kassa vara energie

Een lijst van de grootste energieleveranciers in Nederland en hun aangeboden diensten

Iedere maand betaal je aan je energieleverancier een bepaald bedrag voor de levering van stroom, water en gas. Door de fluctuerende energieprijzen mogen energieleveranciers twee keer per jaar hun prijzen aanpassen. Daarom is het raadzaam dat je als klant ook de energieleveranciers halfjaarlijks vergelijkt, zodat je nooit te veel betaalt voor je energielevering. Kom je er namelijk achter dat dit wel het geval is, dan kun je ook eenvoudig overstappen van leverancier. Je hoeft de energieprijzen gelukkig niet helemaal zelf te vergelijken. Er zijn meerdere onafhankelijke vergelijkingssites te vinden, die voor jou de beste leverancier aanbieden tegen de laagste prijs. Hierbij worden onder andere prijs, pakketvoorwaarden en leveranciersbeoordelingen vergeleken.

Wat zijn energieleveranciers?

Heel simpel gezegd zijn energieleveranciers bedrijven, die jouw huishouden voorzien van stroom, water en aardgas. Nederland heeft in totaal 63 energieleveranciers. Deze energiebedrijven kunnen de stroom en aardgas ofwel zelf produceren ofwel ze kopen deze in bij producenten en tussenhandelaren. De drie grootste energieleveranciers in Nederland zijn: Nuon (Vattenfall), Essent en Eneco. Daarnaast zijn na de liberalisering van de energiemarkt in 2004 een aantal nieuwkomers flink gegroeid: Oxxio, Energiedirect.nl, Greenchoice en de Nederlandse Energie Maatschappij.

Nuons dure Energiecadeau XL

Kies je voor energie bij Nuon, dan worden de volgende zaken aan jou aangeboden. Standaard wordt er 3000 kilowattuur aan stroom per jaar aangeboden met zo’n 1450 kubieke meter aan gas. Deze waarden mag je bij Nuon zelf aanpassen, voordat je het abonnement afsluit. Je betaalt bij Nuon ongeveer €152 per maand. Dit is inclusief btw en inclusief een eenmalig geschenk ter waarde van €200 á €300. Ga je liever voor Groene Stroom dan kun je hiervoor ook kiezen. Je kiest zelf je betaaldag.

Essents €300 cashback

Sluit je bij Essent een energiepakket af, dan krijg je €300 terug gestort op je rekening. Bij Essent kun je kiezen uit twee pakketten voor stroom en gas: het pakket Zekerheidsgarantie (met een vast leveringstarief) of het pakket Variabel (maandelijks opzegbaar). De duur van het contract kan gezet worden op jaarlijks, driejaarlijks of vijfjaarlijks. Alle stroom van Essent is groen en opgewekt door windmolens. Je kunt daarnaast kiezen voor de optie Dubbelgroen, waarbij ook groen gas aan je geleverd wordt naast groene stroom. Ook biedt Essent diensten aan, die je helpen bij het verduurzamen van je woning. Je kunt er bijvoorbeeld zonnepanelen kopen en laten installeren.

Eneco’s groene stroom van Nederlandse wind en zon

Bij Eneco krijg je groene stroom aangeboden van eigen bodem, opgewekt uit wind en zon. Je ontvangt standaard gas, maar ook het gas kun je in een groene variant kiezen. Dit heet Enecor CO2-gecompenseerd Gas. Daarnaast biedt Eneco ook zijn hulp aan bij het verduurzamen van je huis. Eneco biedt bijvoorbeeld zijn hulp aan bij het installeren van zonnepanelen, maar helpt je ook om gebruik te maken van de Eneco ZonneHub, waarbij je zelf energie opwekt zonder zelf zonnepanelen op je dak te hebben.

Oxxio energie plus alles in een abonnement

Bij Oxxio kun je energiepakketten afsluiten voor een jaar of drie jaar. Hierbij krijg je groene stroom geleverd en standaard gas. Bij Oxxio kun je echter een energieabonnement combineren met een alles in 1 abonnement voor telefonie, internet en televisie voor extra voordelen. Bij de groene stroom kun je nog kiezen uit stroom van Europese windmolens of groene stroom van Nederlandse bodem. Ook kun je ten alle tijden je energierekening inzien via de Oxxio app.

Energiedirect.nl voor de PSV fans

Energiedirect.nl biedt in zijn energiepakket groene stroom aan. Het abonnement kun je voor een jaar of twee jaar vast afsluiten. Ook heb je de mogelijkheid om een variabel abonnement af te sluiten. Tevens biedt Energiedirect.nl je een vriendenvoordeel aan, krijg je korting bij het tanken en helpen ze je met de installatie van zonnepanelen of aanleg van isolatiemateriaal in je woning. Als rugsponsor van voetbalclub PSV zorgt Energiedirect.nl ook nog voor scherpe deals en acties voor zijn klanten.

Greenchoice voor zowel groene stroom als groen gas

Greenchoice heeft groene abonnementen. Op die manier verkrijg je groene stroom uit de Nederlandse lucht en de zon. Je gaslevering vindt plaats uit een aantal bosprojecten, waarbij biogas wordt gevormd. Ook helpt Greenchoice met de aanleg van zonnepanelen en warmtepompen.

Bij de Nederlandse Energie Maatschappij betaal je extra

De Nederlandse Energie Maatschappij levert groene stroom van Europese windparken in Italië, Spanje, Noorwegen en Denemarken. De overige energie werd opgewekt op basis van waterkracht in Italiaanse en Spaanse locaties. Wil je groene stroom aanschaffen bij de Nederlandse Energie Maatschappij, dan betaal je per jaar €1.89 extra ten opzichte van grijze stroom. Wil je windenergie per se van Nederlandse bodem, dan betaal je wel €12 extra jaarlijks.

Waar moet je op letten bij het vergelijken van de verschillende energieleveranciers?

Ieder huishouden verbruikt energie. Je gebruikt gas of elektriciteit om te koken. Je gebruikt aardgas of stroom om je huis en water te verwarmen. Je gebruikt elektriciteit voor al je huishoudapparaten. Zonder energie kan een huishouden niet functioneren. Iedere maand betaal je aan een energieleverancier een termijnbedrag. Aan het eind van ieder jaar krijg je een overzicht van de energieleverancier met daarop de door jou verbruikte energie en de door jou betaalde energiekosten, de zogenaamde energienota. Je wilt echter niet te veel betalen voor je energierekening. Energieleveranciers kunnen flink in prijs en inhoud variëren, waardoor het voor jou als klant handig is om eens in de zoveel tijd de leveranciers te vergelijken voor de scherpste prijs voor jouw energielevering.

De opbouw van je energierekening

Wanneer je voor je energie betaalt, moet je ervan op de hoogte zijn dat jouw energiekosten bestaan uit een aantal onderdelen. Op elk onderdeel kan namelijk bespaard worden. Ten eerste bestaan jouw energiekosten uit de btw en energiebelasting. Dit is het grootste deel van je kosten. Je betaalt energiebelasting over elke kubieke meter gas en elke kilowattuur stroom. Btw betaal je over zaken als levering, netwerk en transport van energie. Daarnaast heb je de leveringskosten en vastrecht van stroom en gas: de maandelijkse kosten die je aan de leverancier betaalt. Als laatste heb je nog de netwerkkosten van gas en stroom.

Waarom energieleveranciers vergelijken?

Door de prijzen van energie te vergelijken, kun je maandelijks sparen op je energiekosten. De prijs van gas en stroom verschilt namelijk per leverancier, omdat deze door de toenemende concurrentie op de energiemarkt constant met de energieprijzen bezig zijn om zoveel mogelijk klanten te trekken.

Waar moet je in je vergelijking op letten?

Energie kun je gemakkelijk vergelijken op de prijs. Welke energieleverancier biedt de scherpste prijzen en goedkoopste deals aan? Daarnaast kun je letten op de duur van het energiecontract. Hoe lang is de looptijd? Kun je tussentijds overstappen? Je kunt ook rekening houden met de duurzaamheid van de te leveren energie. Waar komt je energie vandaan? Is het duurzame energie? Ook een goede klantenservice is van belang, want wat als je vragen of klachten hebt? Een goede klantenservice is daar voor alle vragen en klachten van de klant en is gericht op klantvriendelijkheid. Is er iets mis, dan wil je immers zo snel en goed mogelijk geholpen worden.

Vergelijk ook het energieverbruik in je woning

Let ook op de energie die je verbruikt in je huis. Weet je jouw energieverbruik niet precies, dan kun je online ook een schatting maken van je energieverbruik door een rekentool in te vullen. Je wilt immers niet betalen voor energie, die je toch niet gebruikt. Gasverbruik reken je uit in kubieke meters. Een gemiddeld huishouden heeft een gasverbruik van 1470 kubieke meter per jaar. Het gasverbruik is afhankelijk van de grootte van je woning. Het stroomverbruik druk je uit in kilowattuur. Het gemiddelde stroomverbruik per jaar is 2990 kilowattuur. Het stroomverbruik is afhankelijk van hoeveel personen in je huishouden zitten.

Hoe kun je jouw energieverbruik verminderen?

Je energieverbruik kun je gemakkelijk inperken. Let er bijvoorbeeld op dat je elektrische apparaten helemaal uit zet. Voorkom sluipverbruik van apparaten die in slaapstand of stand-by modus staan. Gebruik de zon om je huis van genoeg licht en warmte te voorzien. Doe bijvoorbeeld de gordijnen open in plaats van je lampen aan te zetten. Of hang je was buiten om te drogen in plaats van de droger aan te zetten. Als je van huis bent, zet dan je thermostaat op vijftien graden. Het zijn kleine dingen, maar je kunt zo zeker kosten uitsparen.

Vind je energie vergelijken lastig?

Er zijn een aantal onafhankelijke vergelijkingswebsites te vinden, die energieleveranciers op basis van prijs, inhoud en kwaliteit tegen elkaar afzetten. Het enige wat je hoeft te doen, is de online vergelijker in te vullen met een aantal persoonlijke gegevens. Hierna zoekt de zoekmachine de goedkoopste energieleverancier die past bij jouw wensen en behoeftes voor je uit. In het zoekresultaat kun je nog verder filteren op jouw wensen. Ook kun je veelal overstappen van energieleverancier via de vergelijkingswebsites, waarbij de overstap vrijwel altijd door de vergelijkingssite geregeld wordt.

Wat is het beste moment om energieleveranciers vergelijken?

Het beste moment om energie te vergelijken is afhankelijk van de duur van jouw afgesloten energiecontract. Sluit je een contract van een jaar af, dan is het handig om jaarlijks naar de nieuwe energieprijzen te kijken, zodat je op tijd kunt overstappen. Heb je een contract voor een onbepaalde tijd, dan kun je meestal direct overstappen.

Wat zijn de veranderingen in het energielabel?

Sinds 2015 is het energielabel binnen Nederland verplicht. Dit label geeft aan hoe energiezuinig je woning is. Als je je woning wil verhuren of verkopen, dan ben je verplicht om dit energielabel aan te kunnen tonen. Een energielabel is ingedeeld in schalen: A tot en met G, waarbij A het energiezuinigst is. Hoe beter je energielabel, des te hoger is de waarde van je huis. Ook auto’s en elektrische apparaten hebben tegenwoordig een energielabel. Dit laat in een oogopslag zien hoe zuinig de auto of het apparaat is met het verbruik in energie. Er zijn twee wijzen waarop je een energielabel voor je woning kunt aanvragen.

Wat zijn de kenmerken van een energiezuinige woning?

Aan een energielabel zie je dus of een woning energiezuinig is. Een zuinige woning leidt tot een lagere energierekening, minder uitstoot van CO2 en meer wooncomfort. Kenmerken van een energiezuinig huis zijn: dubbel glas, goede isolatie van bijvoorbeeld gevel en vloer, energiezuinige verwarming zoals waterpompen of zonneboilers en zonnepanelen op het dak.

Aanvraag energielabel

Wanneer je een woning gaat kopen of verkopen, heb je een definitief energielabel nodig. Bij de Energie Index wordt na je aanvraag uitgebreid onderzoek gedaan door een adviseur naar de energieprestaties van je woning, waarbij op circa 150 kenmerken gelet wordt. Daarnaast heb je het Vereenvoudigd Energielabel, waarbij je als woningeigenaar zelf tien kenmerken invult op de website energielabelvoorwoningen.nl. Dit wordt gecontroleerd door een deskundige en dan krijg je een vereenvoudigd energielabel. Kun je geen energielabel aantonen, dan maak je kans op een boete van €170 voor particulieren en €340 voor organisaties.

Tips

Vraag zo snel mogelijk een definitief energielabel aan. Doorgaans zal je het energielabel binnen een paar dagen krijgen, maar de duur is afhankelijk van het type en de staat van je woning en de energiebesparende maatregelen in je woning. Je energielabel is na aanvraag tien jaar geldig. Wanneer je energiebesparende maatregelen in je woning hebt doorgevoerd, kun je ook tussentijds een nieuw label aanvragen met daarop de aangepaste veranderingen verwerkt.

Veranderingen per 1 juli 2019

Er hebben een aantal wijzigingen plaatsgevonden in het energielabel vanaf 1 juli 2019. De eerste verandering is dat je niet langer een voorwaardelijke boete krijgt, maar direct een boete wanneer je geen definitief energielabel kunt aantonen. Vroeger verviel de boete, wanneer je alsnog je energielabel registreerde. De tweede verandering is dat het Vereenvoudigd Energielabel weer moet verdwijnen, omdat er meer behoefte is aan nauwkeurigheid en aan aanpassing van onze regelgeving aan de richtlijnen van Europa. Vanaf 1 juli 2020 moet nu altijd een labeladviseur worden ingeschakeld. De kosten van het energielabel zullen ongeveer €200 bedragen.

Veranderingen vanaf 1 januari 2021

Vanaf 1 januari 2021 wordt het energielabel bepaald op basis van NTA 8800. Dit is een methodiek die gebruikt wordt bij nieuwbouw, bestaande bouw en woningbouw als utiliteitsbouw om de energieprestatie van een gebouw te berekenen. Het geeft inzicht in de energiezuinigheid van een gebouw, maar ook welke verbetermaatregelen nog voor dit gebouw genomen kunnen worden. De NTA 8800 vervangt de NEN 7120. De klassen van het energielabel worden bepaald op basis van het fossiele energieverbruik uitgedrukt in kilowattuur per vierkante meter per jaar in bijvoorbeeld de verwarming, koeling en ventilatie.

Aanvraag van het energielabel per 2021

Alle energielabels worden aangevraagd op basis van de NTA 8800 door een ervaren adviseur. Deze stelt het label op aan de hand van een woninginspectie en registreert het label vervolgens in de landelijke registratiedatabase. Je woning wordt getoetst door een energieprestatie-berekening, waarbij wordt gekeken of het gebouw voldoet aan de energieprestatie-eisen voor nieuwe gebouwen in Nederland. Hierbij wordt gelet op de afmetingen van je huis, de isolatie en je installaties.

Is een energielabel verplicht bij de verhuur van recreatiewoningen?

Bij de verkoop of verhuur van een recreatiewoning ben je ook doorgaans verplicht om een definitief energielabel te kunnen laten zien. Er zijn echter twee uitzonderingen. Je hebt geen energielabel nodig, wanneer de woning een vrijstaand gebouw is met een totale bruikbare oppervlakte van kleiner dan vijftig vierkante meter. Tevens heb je geen energielabel nodig voor woningen, die minder dan vier maanden per jaar in gebruik zijn of een beperkte gebruikstijd per jaar hebben en een verwacht energieverbruik hebben van minder dan 25 procent van wat het energiegebruik per jaar zou opleveren.

Binnen slechts een paar minuten een goedkopere energielevering

Binnen slechts een paar minuten een goedkopere energielevering

Iedereen betaalt voor zijn of haar stroom- en gaslevering. Iedere maand betaal je aan een energieleverancier een bepaald bedrag. Dit wordt ook wel het termijnbedrag genoemd. Aan het eind van het jaar krijg je een overzicht van de energieleverancier met daarop de door jou verbruikte energie en de door jou betaalde energiekosten. Dit overzicht wordt ook wel de energienota genoemd. Maar uit welke elementen bestaan die kosten nu eigenlijk? En hoe kom je erachter of je niet te veel betaalt voor je energierekening?

Waaruit bestaan de energiekosten?

Het grootste deel, maar liefst 46 procent, van de energiekosten bestaan uit btw en overheidsheffingen. Je betaalt bijvoorbeeld energiebelasting over elke kilowattuur aan stroom en elke kubieke meter aan gas. Btw betaal je over zaken als netwerk, levering en transport van energie.

En welke kosten zijn er nog?

Je energiekosten bestaan naast de overheidsheffingen en btw ook uit de leveringskosten en het vastrecht stroom en gas. Dit zijn vaste bedragen die maandelijks aan de energieleverancier betaald moeten worden. Dit is vergelijkbaar met een abonnement op je telefoon. Daarnaast heb je nog de netwerkkosten van stroom en gas. Deze bestaan uit transportkosten voor het vervoer van je stroom en gas en de capaciteitskosten. Per aansluiting betaal je een vast bedrag voor de capaciteit, die de meter aankan. Hoe hoger de capaciteit van de meter, hoe hoger de kosten.

De Nederlandse energieleveranciers

De bedrijven, die de stroom en gas leveren aan de huishoudens, noemen we energieleveranciers. Nederland heeft 38 verschillende leveranciers, waarvan Essent, de Nederlandse Energiemaatschappij, Oxxio, Greenchoice en Eneco een aantal bekende namen zijn. De energieleveranciers kunnen de energie zelf produceren of ze doen deze inkopen bij producenten en tussenhandelaren. De prijzen van energieleveranciers zijn constant aan verandering onderhevig. De prijs wordt bepaald door factoren, die zowel van de consument als van de leverancier afhankelijk zijn.

De tarieven van energie wisselen tweejaarlijks

De continue ontwikkelingen op het gebied van globale olie- en gasprijzen hebben ervoor gezorgd dat Nederlandse energieleveranciers twee keer per jaar hun prijzen mogen aanpassen. Deze aanpassing vindt plaats op 1 januari en 1 juli. Bij een energieleverancier kun je kiezen voor een contract met vaste prijzen, dan merk je niks van de twee prijswijzigingen, die op een jaar plaatsvinden. Heb je een variabel contract, dan heb je wel te maken met de prijswijzigingen.

In welke regio woon je?

Energieleveranciers hanteren verschillende prijzen in verschillende regio’s, dus je adres is een bepalende factor in je energiekosten. Ook de energiekosten van de netbeheerders verschilt per regio.

Onderlinge concurrentie van energieleveranciers

Ook de energiemarkt wedijvert met elkaar en elke leverancier wenst zoveel mogelijk klanten naar zich toe te trekken. Daarom moeten de leveranciers zich zo aantrekkelijk mogelijk maken door met goede tarieven en aanbiedingen te komen.

Persoonlijke wensen spelen mee

Je persoonlijke energieverbruik bepaalt uiteraard ook hoeveel je maandelijks moet betalen. De keuzes die je maakt op dit gebied, zoals kiezen voor groene stroom, bepalen de hoogte van je energierekening. Daarnaast bepaalt ook het soort contract dat je hebt afgesloten de prijs. Heb je een contract met vaste of variabele prijzen? Wat is de duur van je contract?

Energie vergelijkingssites

Door de fluctuerende prijzen is het raadzaam om de energieleveranciers zelf ook halfjaarlijks te vergelijken en anders over te stappen van leverancier, zodat je altijd een energielevering krijgt die het beste bij jouw behoeftes past. Je hoeft deze prijzen niet zelf te vergelijken. Er zijn meerdere onafhankelijke vergelijkingssites te vinden, die voor jou de beste leverancier aanbieden tegen de laagste prijs. Hierbij worden onder andere prijs, pakketvoorwaarden en leveranciersbeoordelingen vergeleken.

Energie vergelijken: hoe gaat dat in zijn werk?

Op de vergelijkingswebsites vind je een energievergelijker. Dit is een soort zoekmachine, waarin je een aantal persoonlijke gegevens moet invullen, zoals adresgegevens en hoeveel personen er in het huishouden wonen. Ook kun je aangeven of je gebruik maakt van zonne-energie. Hierna volgt er een top tien van de voor jou geselecteerde energieleveranciers met hun prijzen per jaar. Ook zie je in een oogopslag de pakketvoorwaarden, de welkomstpremies, de leverancierswaardering en klantervaringen. Binnen de top tien kun je nog filteren op contractduur, contractsoort en duurzaamheid.

Overstappen van energieleverancier?

Via de vergelijkingswebsites kun je tevens direct overstappen. Meld je aan en vul het overstapformulier in. Binnen een paar minuten is je overstap een feit en binnen zes weken ben je al bij je nieuwe energieleverancier. De nieuwe energieleverancier zegt tevens je oude contract op. Zo kom je niet in de tussenperiode zonder energie te zitten. Tevens heb je veertien dagen de tijd om je eventueel te bedenken.

energieprijzen vergelijken

Eerste energiecontract waar moet ik op letten?

Op het moment dat jij de ouderlijke woning verlaat en op jezelf gaat wonen word je geconfronteerd met het feit dat je een eerste energiecontract moet gaan afsluiten. We hebben een aantal zaken voor je op een rij gezet waar je op moet letten bij jouw eerste energiecontract.

Ken je verbruik

Als je een energiecontract gaat afsluiten vraagt men in eerste instantie nogal wat informatie bij je. Een van de vragen is jouw energieverbruik. Wanneer je net in een huis woont heb je daar uiteraard nog helemaal geen kijk op. Je kan in dat geval dan ook kijken naar een aantal zaken die jouw energieverbruik kunnen indiceren. Een van die zaken is het historische verbruik van jouw huis. Het gaat dan om het verbruik wat de energieleverancier kan aflezen van eerdere bewoners. Er wordt gekeken naar het aantal kWh wat is verbruikt. Daarnaast moet je kijken hoe dit energieverbruik tot stand kwam. Er wordt altijd gekeken naar het aantal personen in je huishouden. Veel websites van energieleveranciers hebben een tool waarmee jij kan berekenen hoeveel energie je ongeveer zal gaan verbruiken.

Kijk vooraf naar de teller

Een stroomaansluiting heeft altijd een bepaald telwerk. Er zijn stroomaansluitingen met één enkele teller voor de stroom. Dit houdt in dat je gedurende 24 uur per dag hetzelfde betaalt voor een kWh elektriciteit. Daarnaast zijn er ook stroomaansluitingen met een dubbel telwerk. Deze werken met een hoog tarief en een laag tarief. Het hoge tarief is het tarief wat overdag en aan het begin van de avond wordt gehanteerd. Vanaf 21:00 en in sommige postcodegebieden 22:00 gaat dan het lage tarief in. Dit is noodzakelijk voor jouw energiecontract. Men moet weten welk telwerk jouw huis heeft.

Kijk naar de meterstanden

Dit is een punt waar je goed op moet letten als je een eerste energiecontract van je eigen woonruimte gaat afsluiten. Je moet goed kijken naar de begin meterstanden. Dit heb je nodig voor het berekenen van je verbruik, het bepalen van je maandbedrag maar ook voor het maken van de jaarafrekening als je een jaar klant bent. Noteer deze meterstanden en geeft ze door aan het energiebedrijf.

Stroom, gas of allebei

Wat je als laatste nog op een rij moet hebben is jouw behoefte aan energie. Beoordeel vooraf of je stroom, gas of allebei nodig hebt. Steeds meer woningen worden namelijk afgesloten van het gasnet en mogelijk is dat bij jouw nieuwe huis al het geval. In dat geval is er bijvoorbeeld sprake van stadsverwarming waarbij jij je warmte en warmwater op een alternatieve manier afneemt. Dit is vaak via een andere energieleverancier. Het kan zijn dat je enkel nog gas moet afnemen omdat bij het huis sprake is van een installatie met zonnepanelen en een accu voor opslag van energie. Kijk vooraf goed naar de benodigde producten.

Kies een leverancier

Wanneer je de zaken op een rij hebt staan die je nodig hebt bij het afsluiten van een contract is het zaak dat je een energieleverancier gaat zoeken. Die vind je door te kijken op een vergelijkingssite voor energie leveranciers. Je treft er de aanbiedingen van meerdere leveranciers van stroom en gas die voor jou aantrekkelijk zijn.

Een borgstelling

Word je voor de eerste keer klant van een energiebedrijf dan wordt er een kredietcheck op jouw adres uitgevoerd. In dat geval kan het zijn dat het energiebedrijf een borg vraagt wanneer men meer zekerheid wil hebben dat jij in staat bent om de maandbedragen ook daadwerkelijk te betalen. Deze borg krijg je terug na een bepaalde periode wanneer blijkt dat jij gewoon je maandbedragen kan betalen. Het kan ook zijn dat je een borg moet betalen omdat je in een postcodegebied woont waar veel wanbetalers zijn. In dat geval is er weinig aan te doen. Een borgstelling is een wettelijke eis die een energieleverancier mag stellen aan nieuwe klanten.

Kies een contractvorm

Op het moment dat je een contract gaat afsluiten zal je een contractvorm moeten kiezen voor jouw energiecontract. Je kan kiezen voor een contract wat met de energieprijzen van dat moment werkt. Dat houdt in dat je een modelcontract afsluit. Ieder halfjaar, op 1 januari en op 1 juli worden de prijzen aangepast en in de meeste gevallen worden die verhoogd. Je krijgt dus die prijsverandering ieder halfjaar doorberekend in jouw energievoorschot. Een andere mogelijkheid is dat je kiest voor een contract voor een langere periode. In dit geval wordt er gekeken naar de prognose van de energieprijs gedurende de duur van je nieuwe contract. Er wordt een gemiddelde prijs berekend. Deze prijs is bepalend voor jouw energievoorschot. Je betaalt dan gedurende de looptijd van jouw contract een vaste prijs. Houd er rekening mee dat je in eerste instantie mogelijk wat meer betaalt voor jouw energie maar dat hier halverwege je contract een kentering in komt. Vanaf dat moment stijgt de prijs van energie vaak meer waardoor je naar verhouding minder betaalt.

Met spoed een energiecontract

Het regelen van energie voor je nieuwe woning is iets wat nogal eens wordt vergeten. In dat geval is het goed om te weten dat je een spoed energiecontract kan afsluiten. Hierbij kan je al binnen 24 uur energie hebben op je nieuwe adres.

Sluit nu een contract af

Heb je een nieuwe woning, regel dan nu je energie. Met onderstaande button vraag je offertes op voor jouw situatie. Door die te vergelijken kom je tot de beste oplossing voor jou.

 

Elektrificeren van alles: de gevolgen

We leven in een tijd waarin het energieverbruik grondig op de schop moet. Het verbruik van fossiele brandstoffen wordt steeds verder teruggedrongen terwijl hernieuwbare bronnen voor brandstof in opkomst zijn. Dat houdt in dat we de manier waarop we stroom en gas verbruiken steeds meer moeten aanpassen. Niet alleen dat verbruik verandert maar de apparatuur ook. We keken naar de gevolgen van het elektrificeren van alles om ons heen.

Een andere manier van gas verbruiken

Het gas wat we in het verleden gebruikten werd gedolven uit de grond. Deze vorm van grijs gas heeft rampzalige gevolgen voor het milieu. De CO2 uitstoot bij het delven van het gas en het verbruik zelf loopt uit de hand waardoor het klimaat ontregeld raakt. Inmiddels zijn er andere methodes bekend om je huis te voorzien van warmte en warmwater. Dit kan onder andere via een warmtepomp of een zonneboiler. Deze methodes hebben een nadeel. Ze leveren dan wel warmte en warmwater maar tegelijkertijd verbruiken ze elektriciteit. De apparaten moeten immers op het stroomnet worden aangesloten omdat de hernieuwbare bron zoals lucht of water wel extra moet worden verwarmd via een warmtewisselaar. Deze methode zal er dus voor zorgen dat het stroomverbruik van een huishouden toeneemt. Gelukkig zijn deze apparaten zo ontworpen dat ze minimaal extra gebruik maken van stroom. Je verbruik neemt wel toe maar niet zo dramatisch als wordt voorgespiegeld.

De andere variant, de zonneboiler, werkt eveneens voor een bepaald deel met stroom. De zonneboiler heeft echter de zon als hernieuwbare bron voor energie. Die zonkracht wordt via zonnecollectoren of zonnepanelen gewonnen en daar schuilt gelijk de oplossing voor het probleem. Zonnepanelen worden immers ook gebruikt om energie op te wekken. Wanneer er moet worden gekeken naar een methode om warmte op te wekken zou deze laatste methode dus de voorkeur moeten genieten.

Stroom opwekken via zonnepanelen

Stroom voor je huis kan worden opgewekt door het gebruik van zonnepanelen. Dit heeft als gevolg dat er energie wordt opgewekt in enkelstroom die moet worden omgezet naar wisselstroom. Daarvoor is een omvormer nodig. De omvormer is een apparaat wat op het stroomnet moet worden aangesloten. Er is namelijk een zekere mate van stroom nodig om de energie die je opwekt via de zon te leveren naar je huis. Zonnepanelen zijn dus een oplossing die energie levert maar tegelijkertijd ook in een heel beperkte mate energie kost. Omvormers worden namelijk zo gemaakt dat ze een zeer aangenaam energielabel hebben.

De auto werkt op stroom

Een extra manier van stroomverbruik is de auto in de nieuwste vorm. Deze rijdt voor een belangrijk deel op stroom. De stroom voor het opladen van de auto moet worden geproduceerd. Daarbij kan worden gekozen voor meerdere bronnen van energie. De oplossing die door leveranciers van dergelijke auto’s het meest wordt aangeraden is die waarbij de laadpaal bij je huis wordt voorzien van stroom via zonnepanelen op je eigen dak. Daardoor wek je dus voor een aanzienlijk deel de energie op voor je eigen vervoersmiddel. Blijft uiteraard het punt dat er ook regelmatig moet worden geladen wanneer je niet thuis bent. Voor deze manier moet uiteraard ook stroom worden geleverd naar de diverse laadstations in ons land.

Een groter beroep op elektriciteit

Deze vormen van nieuw energieverbruik sparen dus het milieu maar ze doen een groter beroep op elektriciteit. Dit heeft als groot nadeel dat er meer stroom moet worden opgewekt om de fossiele brandstoffen te sparen. Hiervoor worden momenteel oplossingen getroffen vanuit de overheid en door het bedrijfsleven. We hebben een aantal van deze oplossingen voor je op een rij gezet. Daarnaast keken we naar het grote probleem van duurzame energie waar je tegenop loopt.

Stroom op bepaalde momenten

Duurzame bronnen van energie zoals de zon en de wind hebben een paar nadelen. Je kan je bijvoorbeeld afvragen hoe er energie moet worden opgewekt als het windstil is. Daarnaast zijn er in ons land ook genoeg dagen dat je de zon nauwelijks ziet. Deze momenten worden ook wel de daltijden genoemd in de stroomlevering. Het is goed om te weten dat er, samen met de toename van het stroomverbruik, ook oplossingen zijn voor dit probleem.

Energiecentrales voor opslag

De oplaadbare batterij voor apparaten was al veel langer bekend in het huishoudelijk gebruik. De batterij wordt opgeladen om stroom te kunnen leveren wanneer deze is aangesloten op het stroomnet. Daarbij is de batterij dus geschikt om stroom te leveren in een apparaat. Tegenwoordig komen er steeds meer energiecentrales in ons land die eigenlijk werken als oplaadbatterijen. Wanneer er een hoop stroom wordt opgewekt door windmolens en zonnepanelen wordt er een groot deel van deze stroom opgeslagen in deze energiecentrales. Op het moment dat er een dip is in de aanlevering van stroom door wind of zon wordt er gebruik gemaakt van de energie in deze centrales. Wanneer de bron van energie weer aanwezig is wordt de ‘accu’ in deze centrales weer opgeladen. Deze energiecentrales zijn in gebruik door energiebedrijven die deze exploiteren. Om deze centrales te kunnen bouwen is geld nodig. Dit wordt ingezameld door de overheid in de vorm van de ODE regeling. Het gaat hier om de Opslag Duurzame Energie voor de transitie. Je betaalt dus zelf als gebruiker van stroom voor deze innovatie.

Eigen stroom opwekken met overproductie

het afnemen van stroom is niet altijd noodzakelijk bij een energieleverancier. Steeds meer mensen kiezen ervoor om de stroom zelf op te wekken via zonnepanelen. Het advies van de overheid is in dat geval altijd dat je kiest voor een zodanige hoeveelheid zonnepanelen met een hoog vermogen dat je een overproductie bereikt. Deze overproductie wordt terug geleverd aan het energienet. Je krijgt daar een vergoeding voor vanuit het energiebedrijf en de overheid. In de uren dat jouw installatie geen stroom kan leveren neem je energie af van het energiebedrijf. Op die manier vindt er op jaarbasis een verrekening plaats. Je kan op deze manier met een installatie zonnepanelen nagenoeg geheel voorzien in je energieverbruik.

Een omslag die tijd nodig heeft

Het mag duidelijk zijn. Om de omslag te bereiken en de gevolgen van elektrificeren te kunnen opvangen is gewoon tijd nodig. Met de groei naar de extra vraag naar energie groeit ook het aantal mogelijkheden om deze vraag te kunnen opvangen. We hebben tot 2030 voor 70 procent van alle energie uit hernieuwbare bronnen moet komen. In 2050 moet dit traject zijn voltooid.

Vraag tarieven op

Wil jij een nieuw energiecontract met groene stroom, klik dan nu op onderstaande button. Je ontvangt gelijk vrijblijvend een aantal offertes om te vergelijken. Dit levert je direct een aanzienlijk voordeel op.

zakelijk energie vergelijken

20 tips energierekening verlagen

Dit is de eenvoudigste manier om je rekening te verlagen. Door te investeren in zonnepanelen wek je uit zon en daglicht je eigen stroom op. Het is een investering want aanvankelijk moet je er een behoorlijk bedrag voor neertellen. Die verdien je uiteindelijk terug.

2 wek genoeg stroom op

Zorg ervoor dat je meer stroom opwekt dan je zelf verbruikt om onderaan de streep in het voordeel te zijn. Door een hoger vermogen op te wekken levert jouw installatie namelijk terug aan het energiebedrijf op piekmomenten. In de avond en nacht verbruik je ook energie. Dat wordt dan weer met elkaar verrekend.

3 weg met de gloeilamp

Gloeilampen worden allang niet meer verkocht, maar je vindt ze nog vaak in huis. Een gloeilamp verbruikt onnodig veel energie en de lamp wordt nog warm ook terwijl dit niet nodig is. Vervang je gloeilampen door LED verlichting. Dit is de verlichting die de minste stroom verbruikt terwijl het de hoogste lichtopbrengst heeft.

4 een slimme thermostaat

In de avond is het wel fijn als de kachel een stand hoger staat, maar overdag is dit niet altijd nodig. Schaf dan ook een slimme thermostaat aan. Dit kan je doen via je energieleverancier maar je kan er ook zelf een aanschaffen. Een slimme thermostaat houdt in de gaten of er mensen in huis zijn. Daarnaast houdt het toestel in de gaten dat de kachel niet nodeloos blijft aan staan als er niemand in een ruimte is. Jouw gasverbruik is gelijk lager.

5 een zonneboiler

heb je al zonnepanelen, dan is een zonneboiler de oplossing bij uitstek om minder gas te verbruiken. Je sluit het toestel aan op zonnecollectoren of zonnepanelen. Je wekt je eigen warmte en warmwater op met de kracht van de zon. Gas is de hoofdmoot van jouw energieverbruik, dus dit is de moeite van de investering waard.

6 regelmatig onderhoud

Jouw apparatuur moet je regelmatig laten onderhouden om het energieverbruik zo laag mogelijk te houden. Dit geldt bijvoorbeeld voor de cv ketel. Bij onderhoud wordt nagekeken hoe het zit met het gasverbruik. Door slijtage gevoelige onderdelen bijtijds te vervangen wordt het gasverbruik binnen de perken gehouden. Door onderdelen van de brander op tijd te vervangen zorg je bovendien voor een verlaagd risico op koolmonoxide vergiftiging.

7 laad op in de nacht

Jouw mobiele telefoon maar ook bijvoorbeeld je elektrische auto moeten worden opgeladen. De beste tijd daarvoor is in de nacht. Je betaalt dan minder per kWh wanneer je een dubbele energiemeter hebt. Je maakt gebruik van het daltarief. In de avond en nacht wordt er minder energie verbruikt waardoor het tegen een lagere prijs aan je kan worden geleverd.

8 laat geen kabels zitten

Laadkabels van bijvoorbeeld de telefoon en de auto moet je niet in het stopcontact laten zitten wanneer je ze niet gebruikt. Het is niet zo dat ze bij loos aan het stopcontact zitten dezelfde hoeveelheid energie verbruiken maar er gaat alsnog stroom verloren. Daarnaast is het gevaarlijk. Sommige laders zijn brandgevaarlijk waardoor je onnodig risico op brand loopt.

9 Zet apparaten niet in standby

Elektrische apparaten die in de standby modus staan bij het uitzetten verbruiken altijd nog een deel energie. Wanneer jij een tv uitzet, doe dat dan met de knop op het apparaat maar niet met de afstandsbediening. Op die manier weet je zeker dat jouw stroomverbruik terugloopt.

10 De juiste instelling van je fornuis

Bij koken, of het nu op elektriciteit of op gas gebeurt, wordt een hoop energie verbruikt. Zorg ervoor dat je de pitten op je fornuis goed gebruikt. Zet altijd een pan op de pit die bij de grootte hoort. Zet dus niet de steelpan op de grootste pit maar zet ook niet de soeppan op het kleinste pitje. Door de juiste instelling en keuze bespaar je flink op stroom.

11 deksel op de pan

Dit klinkt heel simpel maar het scheelt een hoop stroom of gas. Zet tijdens het opwarmen van eten een deksel op de pan. De warmte kan dan niet uit de pan ontsnappen waardoor deze meer circuleert. De stroom of het gas wordt efficiënter verbruikt. Je bent sneller klaar en verbruikt minder energie.

12 Kamer leeg, licht uit

Zelfs wanneer je led verlichting gebruikt is het advies om altijd de verlichting achter je uit te doen als je een kamer verlaat. Jouw verlichting hoeft immers niet nodeloos aan te staan. Het is een kleine handeling maar scheelt een hoop stroom.

13 tussendeuren dicht

Laat jij graag de tussendeuren in je huis open staan, dan zal de warmte van je radiatoren door het hele huis heen trekken. Wanneer jij alleen in de woonkamer zit is dit niet aan te raden. Laat daarom de tussendeuren zoveel mogelijk dicht en houd de warmte in één vertrek.

14 een deurmatje helpt

Deuren zullen naar onderen altijd een stukje wijken van de grond. Dit komt door de drempels in je huis. Door een matje onderaan de deur houd je een hoop warmte binnen en houd je tocht buiten de deur.

15 Een andere manier van verwarmen

Ga jij je huis verbouwen of kies je een warmtepomp, maak dan de keuze voor vloerverwarming. Dit is een methode van verwarmen waarbij jij je huis indirect verwarmt. De warmte wordt afgegeven via je voeten maar trekt niet nodeloos en ongebruikt naar de zolder toe. Op deze manier je huis verwarmen is een stuk efficiënter en het gebeurt bij lagere temperaturen.

16 een sensor

Wil je zeker weten dat je geen stroom nodeloos verbruikt in je tuin of binnenshuis en wil je optimale veiligheid, plaats dan sensoren. Een sensor kan bijvoorbeeld op een nachtlampje zitten maar ook op tuinverlichting. Zo gaat verlichting alleen maar aan als jij of iemand anders er langs loopt.

17 nieuwe apparatuur

Die oude wasmachine die je al 20 jaar hebt. Je denkt dat je behoorlijk bespaart doordat je nog geen nieuwe nodig hebt. Feit is dat dit toestel waarschijnlijk een enorm hoog energieverbruik heeft. Door te kiezen voor een nieuwe met een heel aantrekkelijk energielabel bespaar jij gelijk behoorlijk op je energieverbruik.

18 Een timer

Apparatuur zoals bijvoorbeeld de verlichting van je aquarium kost behoorlijk wat stroom. Gaat het alleen om verlichting dan is het een goed idee om een timer op het aquarium te zetten. Zo heb je alleen verlichting als je er ook echt zelf naar kijkt.

19 koelkastdeuren dicht

Jouw koelkast verbruikt een hoop energie wanneer de deur open staat. Ga dan ook liever niet voor de open koelkast bedenken wat je eruit wil halen. Doe dit vooraf, dan is de deur zo kort mogelijk open. Het scheelt een hoop energie en de levensduur van jouw koelkast wordt erdoor verlengd.

20 Een warme trui

Loop jij in de wintermaanden graag rond in je t shirt met de radiator lekker warm, dan kost dan enorm veel energie. Door wat vaker te kiezen voor een warme trui kan de thermostaat behoorlijk omlaag. Scheelt in je stookkosten.

Betaal niet teveel

Teveel betalen voor je energie is nooit handig. Vergelijk eerst prijzen voor je een energiecontract afsluit. Dat doe je met onderstaande button. Zo ontvang je prijsvergelijkingen waar jij je voordeel mee kan doen.

5 fabels overstappen energie

Energie is een belangrijke kostenpost bij je huishoudbudget. Het is dan ook goed om regelmatig te controleren of je niet teveel betaalt voor jouw energie. Toch is het een schimmig gebied wanneer je een andere energieleverancier gaat zoeken. We hebben 5 fabels voor je op een rij gezet en toegelicht.

De stroom is hetzelfde maar de prijs is anders

Dit is de meest hardnekkige fabel op dit gebied. Er zijn leveranciers die adverteren met een zeer lage stroomprijs voor stroom die naar eigen zeggen 100 procent groen is. Dat klinkt goed voor jou wanneer je een contract wil afsluiten. Een lage energieprijs wil eigenlijk iedereen wel maar je wil ook goed zijn voor het milieu. Feit is dat leveranciers die een zeer lage stroomprijs hanteren jou vaak helemaal geen groene stroom verkopen. In dit geval is er vaak sprake van zogeheten gecompenseerde energie. Dat wil zeggen dat je grijze energie afneemt die bijvoorbeeld in kolencentrales en kerncentrales is opgewekt waarbij een hoge CO2 uitstoot plaatsvindt. Die hoge CO2 uitstoot wordt gecompenseerd doordat men gebruik maakt van GVO die men koopt bij bijvoorbeeld windmolenparken in het buitenland. Het energiebedrijf compenseert daarbij de CO2 uitstoot en daarbij verduurzaamt men de energie die verkocht wordt. Gaat het om aardgas dan wordt er gebruik gemaakt van Carbon Credits. Dit is een vorm van aandelen in bijvoorbeeld een project van het Wereld Natuur Fonds. Daarbij worden bomen aangeplant waardoor de uitstoot van CO2 van de aarde wordt gecompenseerd. Deze manier van energie verkopen is voordeliger dan groene energie verkopen. Groen is dus niet altijd groen.

Overstappen loont toch niet want energie kost overal hetzelfde

Ook een veelgehoorde fabel die je regelmatig hoort. Niet zo raar wanneer je bedenkt dat de energieprijs gebaseerd is op de prijs van olie. Toch kost niet alle energie hetzelfde. Er is een wereldmarkt van energie waar een levendige handel plaatsvindt. Exploitanten van bijvoorbeeld grote waterkrachtcentrales en windmolenparken verkopen energie tegen prijzen waarmee ze elkaar concurreren. De prijs van duurzame energie kan dus behoorlijk uiteen lopen. Het is goed om te kijken naar de manier waarop de leverancier aan de energie komt. Gaat het om energie waarbij minder tot geen olie is gebruikt dan zal de energieprijs behoorlijk kunnen verschillen. De prijs van aardgas daarentegen is wel een prijs die relatief gezien hetzelfde kost bij de verschillende leveranciers. Dit is naar verhouding het grootste deel van je energierekening. Goed om in de gaten te houden. Overstappen kan dus wel degelijk lonen.

Dat cadeau wat je krijgt betaal je zelf

Sommige energieleveranciers geven graag een cadeau wanneer je energie van hun gaat afnemen. Met name Essent en Oxxio geven geschenken en cashback bij een nieuw contract. De meest hardnekkige fabel hierbij is dat je het zelf betaalt. Dit is niet helemaal waar. Als nieuwe klant profiteer je van gunstige korting op jouw energiecontract of van een interessante aanbieding. De zittende klanten zijn vaak na een aantal jaren de dupe van deze acties. Zij betalen namelijk hogere kosten voor hun energie waardoor de energieleverancier met cadeautjes kan strooien. Goed nieuws voor de zittende klanten is dat zij ook na het aflopen van de contractduur kunnen overstappen naar een andere energieleverancier die presentjes of cashback geeft. Als jouw contract is afgelopen ben je vrij om te gaan waar je wil. Ook bij je huidige leverancier kan je na het aflopen van je contract een nieuw contract aangaan waarbij jij profiteert van een cadeau of cashback. Goed in de gaten houden dus wanneer jouw contract eindigt.

Een model contract is voordeliger dan een contract met een vaste prijs

Dit is iets wat je wel haast zou denken wanneer je kijkt naar de diverse energieprijzen die er worden gehanteerd. Tussen het maandbedrag van een modelcontract en een langlopend contract kan wel tot 10 euro verschil zitten in het maandbedrag. Toch is dit niet altijd het geval. Een model contract gaat altijd uit van de huidige marktprijs van energie. Die kan op bepaalde momenten aantrekkelijk laag liggen en op andere momenten een stuk hoger. Het is dan ook bijna altijd in je voordeel om een contract voor een langere periode af te sluiten. In dat geval wordt er namelijk een gemiddelde genomen van de prijspeilingen over een aantal jaren heen. Je betaalt een vast bedrag wat hierop gebaseerd is. Je zal dan vanaf halverwege je contract in het voordeel zijn doordat de energieprijs op dat moment behoorlijk hoog is, maar aan het begin betaal je vaak wat meer. Dat komt doordat de energieprijzen in de toekomst behoorlijk zullen stijgen. Voor langere tijd je contract vastleggen is dus praktischer. Er zijn energieleveranciers die jou het voordeel van prijsclicks aanbieden wanneer je veel energie afneemt. Dit is gunstig wanneer de energieprijs op dat moment historisch laag is. Je kan dan voor een aantal jaar goedkoop je energie afnemen.

Bij een overstap kom ik misschien zonder stroom te zitten

Dit is bij veel mensen die de overstap overwegen de grootste angst. Namelijk dat er wat mis loopt waardoor je zonder stroom komt te zitten. Feit is dat een overstap van de ene energieleverancier naar de andere niet meer dan een administratieve handeling is. De levering van stroom door het energietransportbedrijf loopt namelijk gewoon door. Heb je een overstap van de ene naar de andere energieleverancier op tijd aangevraagd dan kom je dus niet zonder stroom te zitten. Gun het energiebedrijf de tijd om de administratie te regelen en er is niets aan de hand.

Een contract op maat voor jou

Kies je een nieuw energiecontract, vraag dan eerst prijzen op. Dat doe je met deze button. Je ontvangt van meerdere energieleveranciers hun aanbiedingen om te vergelijken.

Hoe groen is groene stroom?

Het opwekken van stroom op duurzame wijze wordt steeds populairder in Nederland. Men wil steeds vaker zelf ook een steentje bijdragen aan het milieu door te kiezen voor groene stroom in plaats van reguliere grijze stroom. Maar hoe weet je als consument nou of de stroom die je ontvangt uit je stopcontacten ook écht groen is? Lees hieronder hoe het allemaal in elkaar zit.

Herkomst en duurzaamheid van stroom

Over het algemeen kunnen we de stroom die we verbruiken onderverdelen in groene en grijze stroom.

 • Groene stroom: is stroom die op duurzame wijze wordt opgewekt uit:
  • Zonne-energie via zonnepanelen
  • Windenergie via windmolens
  • Water energie via waterkrachtcentrales
  • Biomassa via biomassa installaties door het verbranden van organisch materiaal
 • Grijze stroom: is stroom die uit uitputbare bronnen wordt opgewekt zoals:
  • Kolencentrales
  • Gascentrales
  • Kernreactoren

Zonne-en windenergie: Zonne- energie is energie die voornamelijk uit zonnepanelen wordt opgewekt. Heb je zonnepanelen op je dak, dan kan je er zeker van zijn dat je stroom ook echt groen is. Windenergie is stroom opgewekt uit windmolens of windturbines. Het opwekken van stroom uit zonne- en windenergie laat geen schadelijke gassen vrij en vervuilt de lucht dus niet. De productie van de molens en de panelen zelf is wel een milieuvervuilend proces, maar zelfs dan vallen deze schadelijke effecten mee vergeleken met andere methodes van het opwekken van stroom.

Water Energie: Is energie die opgewekt wordt uit stromend of vallend water. Dit geschiedt door middel van een grote turbine die gekoppeld zit aan een generator. Deze turbine zorgt voor een constante draaibeweging waardoor het mogelijk is om elektriciteit op te wekken. Stroom via waterenergie is zeer duurzaam. Er komt immers geen CO2 vrij in de lucht en er is geen sprake van kernafval of uitputting van de hoofdbron.

Biomassa: Hierbij wordt stroom opgewekt door het verbranden van organisch materiaal zoals hout en mest. Door middel van biomassa wordt het klimaat niet belast en de lucht niet vervuild. Verder is de bron onuitputbaar en dus hernieuwbaar. Er kunnen helaas wel schadelijke stoffen vrijkomen in de lucht bij het verwerken van biomassa en dus is deze bron niet geheel groen.

Kerncentrales, kolencentrales en Gascentrales: Bij het opwekken van stroom via kerncentrales komt er nauwelijks CO2 vrij. Helaas komt er wel radioactief afval vrij waardoor het gevaar voor ongelukken steeds hoger wordt ingeschat. Kolencentrales leveren de meest vervuilende stroom aan consumenten. De CO2-uitstoot is zeer hoog en de centrales brengen stoten veel luchtverontreinigende en ongezonde stoffen de lucht in. Gas is in Nederland nog niet geheel groen omdat de herkomst nog onuitputtelijk is. Tevens is het verbranden van gas verantwoordelijk voor enige CO2 uitstoot.

Controle op de leverancier

Voor elke megawatt stroom die afkomstig is uit hernieuwbare bronnen zoals wind, water, zon en biomassa ontvangt de leverancier een Garantie van Oorsprond (GvO). De GvO toont aan of de stroom die geleverd wordt door de leverancier ook echt groene stroom is, en dus of het echt uit duurzame bronnen is opgewekt. Certiq is in Nederland de officiële certificeringsinstantie waar deze garanties kunnen worden aangevraagd.

Niet alle groene stroom is afkomstig uit Nederland zelf, maar een veelal energieleveranciers kopen ook Garanties van Oorsprong uit het buitenland. De energieleverancier wordt gecontroleerd door de Autoriteit Consument & Markt. De ACM gaat na of de leverancier wel beschikt over de juiste soort en hoeveelheid GvO’s.

Controleren of mijn groene stroom écht groen is

Als consument kan je zelf geen onderscheid maken tussen groene en grijze stroom. Om meer duidelijkheid te krijgen hierover zou je naar je stroometiket moeten kijken. Je leverancier stuurt je jaarlijks je stroometiket toe in je jaarrekening. Bij sommige leveranciers kan je ook eenvoudig op hun website inloggen om je stroometiket digitaal te kunnen bezichtigen. Op het stroometiket is de herkomst van de stroom te zien die je gedurende het laatste jaar hebt verbruikt

Groen is beter voor het milieu

Energie wordt pas als echt groen beschouwd als het voldoet aan de onderstaande voorwaarden:

 • Het opgewerkt is uit bronnen die het klimaat niet aantasten;
 • Het opwekken ervan geen luchtvervuiling veroorzaakt;
 • De bronnen onuitputbaar zijn;
 • De leefomgeving niet wordt aangetast.

Wanneer groen niet echt groen is

Wanneer je een kijkje neemt op je stroometiket om de herkomst van de geleverde stroom na te gaan kan het gebeuren dat de geleverde stroom helemaal niet altijd groen is, maar vaak juist grijs. Helaas gebeurt het vaak dat energieleveranciers groene stroom certificaten inkopen uit het buitenland om zo regulier grijs stroom door te verkopen als groene stroom. Dit wordt ook wel sjoemelstroom genoemd. Het aantal leveranciers die meedoet aan dit soort praktijken begint steeds te verminderen.

Groene energieleveranciers in Nederland

Elk jaar wordt er door de Consumentenbond, Natuur & Milieu en WISE een onderzoek verricht naar de duurzaamheid van de energieleveranciers in Nederland. Niet alle leveranciers dragen even hard bij aan het verduurzamen van het opwekken van energie.

Als consument merk je zelf geen enkel verschil aan de geleverde stroom die uit je stopcontacten komt. Toch wil je wel weten of de stroom die je verbruikt nou groen of grijs is. Wij helpen je graag om hier meer inzicht in te krijgen. Vraag vandaag nog je offerte op.

14x bespaartips om energie te besparen

Alle kleine beetjes helpen en daarom willen we je graag een overzicht geven van een aantal handige tips die je kunt gebruiken bij het besparen van energie in en rond het huis maar ook die je kunt doorgeven aan je vrienden en familie. Samen maken we er een betere wereld van en tegelijkertijd kunnen we veel geld besparen. Hoe vaker je energiebesparende tips gebruikt, hoe groter de kans op energiebesparing. Dit kan je makkelijk extra geld besparen op je elektriciteitsrekening. Natuurlijk is het belangrijk om eerst de juiste energieleverancier te vinden en energie contracten te vergelijken.

Tip 1 om energie te besparen

Laat de buitenlucht van de keuken je borden en bestek drogen in plaats van het droog programma van de vaatwasmachine zelf. Open na het spoelen de deur en laat de natuur de taak uitvoeren. Als je ’s nachts de vaatwasser aanzet en hem laat drogen, dan is alles de volgende ochtend klaar. Zonder dat je ook maar een centje energie hebt verbruikt. Op deze manier wordt een energiebesparing van tussen de 15% en 50% gerealiseerd, natuurlijk afhankelijk van het type vaatwasser dat je hebt.

Tip 2 om energie te besparen

Als de apparaten volledig zijn opgeladen of als de laders niet in gebruik zijn, haal de stekker dan uit de lader. Veel mensen laten de stekkers altijd in het stopcontact zitten maar weten niet dat laders continue stroom verbruiken, zelfs wanneer er geen apparaat wordt opgeladen.

Tip 3 om energie te besparen

Sluit elektronische apparaten aan op een stekkerblok. Schakel de stekker uit wanneer apparaten niet in gebruik zijn. Vooral ’s avonds kun je de meeste apparaten uitzetten. Op deze manier kun je met een druk op de knop meerdere apparaten tegelijk uitzetten en vergroot je meteen ook de brandveiligheid in huis.

Tip 4 om energie te besparen

Als je van plan bent om het huis voor een paar dagen te verlaten, zet de boiler dan uit. Als je weer terug bent gekomen verwarmen veel modellen het water binnen een uur weer tot de ingestelde temperatuur.

Tip 5 om energie te besparen

Installeer water zuinige douchekoppen. Voor maximale waterefficiëntie kies je een douchekop met een stroomsnelheid van minder dan 10 liter per minuut. Je zult er onder het douchen zelf weinig van merken maar op jaarbasis kan het je een flinke duit schelen.

Tip 6 om energie te besparen

Gebruik CFL- en LED-lampen met een Energy Star-classificatie. Deze lampen verbruiken 20% minder energie dan conventionele lampen. Aangezien je een groot deel van het jaar overdag bijna constant lampen gebruikt kan je dit veel opleveren.

Tip 7 om energie te besparen

Zet de lampen uit als je niet in de kamer bent. Negentig procent van de energie die ze gebruiken wordt in warmte omgezet en slechts 15% zorgt uiteindelijk voor licht.

Tip 8 om energie te besparen

Programmeer je thermostaat om de energiekosten te verlagen en je verwarmings- en koelsystemen efficiënt te beheren. Als je de thermostaat met een uur of acht uur verlaagt, bespaart je zeven procent tot dertien procent op je stookkosten. Stokkosten zijn een groot deel van de jaarlijkse energie uitgaven, dus dit is de moeite meer dan waard.

Tip 9 om energie te besparen

Zet geen spullen voor je radiatoren. Hierdoor wordt de warmte straling beperkt en gebruik je evenveel energie maar warm je het huis een stuk minder efficiënt op.

Tip 10 om energie te besparen

Langzaam verhogen van de temperatuur is essentieel om je rekeningen laag te houden. Snelle verwarming verhoogt de temperatuur van de verwarmingsstrip, wat meer energie vereist. Wist je dat vloerverwarming heel voordelig kan zijn? Je bespaart er tegenwoordig veel energie mee. Daarom is het kopen van vloerverwarming een heel comfortabel idee en ook zeker economisch.

Tip 11 om energie te besparen

Neem een kortere douche Een doorsnee douchekop verbruikt ongeveer tien liter per minuut. Als je minder dan vier minuten per dag zou douchen, bespaar je met één keer per dag totaal 14.000 liter water per jaar. Dat zijn heel wat glaasjes water!

Tip 12 om energie te besparen

Reinig het filter van de droger regelmatig om uw droger efficiënter te laten werken. Vergeet ook de slangen niet te doen. Gebruik de stofzuiger om kleine deeltjes achter het filter te verwijderen die blijven hangen.

Tip 13 om energie te besparen

Zorg voor minder warmte verlies en Isoleer je warmwaterleidingen. Dit kan de watertemperatuur van niet-geïsoleerde leidingen verhogen met twee tot drie graden. Hierdoor kun je de temperatuur lager instellen en zo meer te besparen.

Tip 14 om energie te besparen

Installeer dubbel of drievoudig glas. Dit is een prijzige investering maar wel een die je dubbel dik terug verdiend. Het verhoogt het thermische comfort van je huis en bespaart elk jaar een beetje energie.

Ben je ook benieuwd hoe je nog meer energie kunt besparen in je huis? Ontvang dan vandaag nog een gratis offerte van een specialist die je persoonlijk kan informeren.