Blog

energieprijzen vergelijken

Eerste energiecontract waar moet ik op letten?

Op het moment dat jij de ouderlijke woning verlaat en op jezelf gaat wonen word je geconfronteerd met het feit dat je een eerste energiecontract moet gaan afsluiten. We hebben een aantal zaken voor je op een rij gezet waar je op moet letten bij jouw eerste energiecontract.

Ken je verbruik

Als je een energiecontract gaat afsluiten vraagt men in eerste instantie nogal wat informatie bij je. Een van de vragen is jouw energieverbruik. Wanneer je net in een huis woont heb je daar uiteraard nog helemaal geen kijk op. Je kan in dat geval dan ook kijken naar een aantal zaken die jouw energieverbruik kunnen indiceren. Een van die zaken is het historische verbruik van jouw huis. Het gaat dan om het verbruik wat de energieleverancier kan aflezen van eerdere bewoners. Er wordt gekeken naar het aantal kWh wat is verbruikt. Daarnaast moet je kijken hoe dit energieverbruik tot stand kwam. Er wordt altijd gekeken naar het aantal personen in je huishouden. Veel websites van energieleveranciers hebben een tool waarmee jij kan berekenen hoeveel energie je ongeveer zal gaan verbruiken.

Kijk vooraf naar de teller

Een stroomaansluiting heeft altijd een bepaald telwerk. Er zijn stroomaansluitingen met één enkele teller voor de stroom. Dit houdt in dat je gedurende 24 uur per dag hetzelfde betaalt voor een kWh elektriciteit. Daarnaast zijn er ook stroomaansluitingen met een dubbel telwerk. Deze werken met een hoog tarief en een laag tarief. Het hoge tarief is het tarief wat overdag en aan het begin van de avond wordt gehanteerd. Vanaf 21:00 en in sommige postcodegebieden 22:00 gaat dan het lage tarief in. Dit is noodzakelijk voor jouw energiecontract. Men moet weten welk telwerk jouw huis heeft.

Kijk naar de meterstanden

Dit is een punt waar je goed op moet letten als je een eerste energiecontract van je eigen woonruimte gaat afsluiten. Je moet goed kijken naar de begin meterstanden. Dit heb je nodig voor het berekenen van je verbruik, het bepalen van je maandbedrag maar ook voor het maken van de jaarafrekening als je een jaar klant bent. Noteer deze meterstanden en geeft ze door aan het energiebedrijf.

Stroom, gas of allebei

Wat je als laatste nog op een rij moet hebben is jouw behoefte aan energie. Beoordeel vooraf of je stroom, gas of allebei nodig hebt. Steeds meer woningen worden namelijk afgesloten van het gasnet en mogelijk is dat bij jouw nieuwe huis al het geval. In dat geval is er bijvoorbeeld sprake van stadsverwarming waarbij jij je warmte en warmwater op een alternatieve manier afneemt. Dit is vaak via een andere energieleverancier. Het kan zijn dat je enkel nog gas moet afnemen omdat bij het huis sprake is van een installatie met zonnepanelen en een accu voor opslag van energie. Kijk vooraf goed naar de benodigde producten.

Kies een leverancier

Wanneer je de zaken op een rij hebt staan die je nodig hebt bij het afsluiten van een contract is het zaak dat je een energieleverancier gaat zoeken. Die vind je door te kijken op een vergelijkingssite voor energie leveranciers. Je treft er de aanbiedingen van meerdere leveranciers van stroom en gas die voor jou aantrekkelijk zijn.

Een borgstelling

Word je voor de eerste keer klant van een energiebedrijf dan wordt er een kredietcheck op jouw adres uitgevoerd. In dat geval kan het zijn dat het energiebedrijf een borg vraagt wanneer men meer zekerheid wil hebben dat jij in staat bent om de maandbedragen ook daadwerkelijk te betalen. Deze borg krijg je terug na een bepaalde periode wanneer blijkt dat jij gewoon je maandbedragen kan betalen. Het kan ook zijn dat je een borg moet betalen omdat je in een postcodegebied woont waar veel wanbetalers zijn. In dat geval is er weinig aan te doen. Een borgstelling is een wettelijke eis die een energieleverancier mag stellen aan nieuwe klanten.

Kies een contractvorm

Op het moment dat je een contract gaat afsluiten zal je een contractvorm moeten kiezen voor jouw energiecontract. Je kan kiezen voor een contract wat met de energieprijzen van dat moment werkt. Dat houdt in dat je een modelcontract afsluit. Ieder halfjaar, op 1 januari en op 1 juli worden de prijzen aangepast en in de meeste gevallen worden die verhoogd. Je krijgt dus die prijsverandering ieder halfjaar doorberekend in jouw energievoorschot. Een andere mogelijkheid is dat je kiest voor een contract voor een langere periode. In dit geval wordt er gekeken naar de prognose van de energieprijs gedurende de duur van je nieuwe contract. Er wordt een gemiddelde prijs berekend. Deze prijs is bepalend voor jouw energievoorschot. Je betaalt dan gedurende de looptijd van jouw contract een vaste prijs. Houd er rekening mee dat je in eerste instantie mogelijk wat meer betaalt voor jouw energie maar dat hier halverwege je contract een kentering in komt. Vanaf dat moment stijgt de prijs van energie vaak meer waardoor je naar verhouding minder betaalt.

Met spoed een energiecontract

Het regelen van energie voor je nieuwe woning is iets wat nogal eens wordt vergeten. In dat geval is het goed om te weten dat je een spoed energiecontract kan afsluiten. Hierbij kan je al binnen 24 uur energie hebben op je nieuwe adres.

Sluit nu een contract af

Heb je een nieuwe woning, regel dan nu je energie. Met onderstaande button vraag je offertes op voor jouw situatie. Door die te vergelijken kom je tot de beste oplossing voor jou.

 

Elektrificeren van alles: de gevolgen

We leven in een tijd waarin het energieverbruik grondig op de schop moet. Het verbruik van fossiele brandstoffen wordt steeds verder teruggedrongen terwijl hernieuwbare bronnen voor brandstof in opkomst zijn. Dat houdt in dat we de manier waarop we stroom en gas verbruiken steeds meer moeten aanpassen. Niet alleen dat verbruik verandert maar de apparatuur ook. We keken naar de gevolgen van het elektrificeren van alles om ons heen.

Een andere manier van gas verbruiken

Het gas wat we in het verleden gebruikten werd gedolven uit de grond. Deze vorm van grijs gas heeft rampzalige gevolgen voor het milieu. De CO2 uitstoot bij het delven van het gas en het verbruik zelf loopt uit de hand waardoor het klimaat ontregeld raakt. Inmiddels zijn er andere methodes bekend om je huis te voorzien van warmte en warmwater. Dit kan onder andere via een warmtepomp of een zonneboiler. Deze methodes hebben een nadeel. Ze leveren dan wel warmte en warmwater maar tegelijkertijd verbruiken ze elektriciteit. De apparaten moeten immers op het stroomnet worden aangesloten omdat de hernieuwbare bron zoals lucht of water wel extra moet worden verwarmd via een warmtewisselaar. Deze methode zal er dus voor zorgen dat het stroomverbruik van een huishouden toeneemt. Gelukkig zijn deze apparaten zo ontworpen dat ze minimaal extra gebruik maken van stroom. Je verbruik neemt wel toe maar niet zo dramatisch als wordt voorgespiegeld.

De andere variant, de zonneboiler, werkt eveneens voor een bepaald deel met stroom. De zonneboiler heeft echter de zon als hernieuwbare bron voor energie. Die zonkracht wordt via zonnecollectoren of zonnepanelen gewonnen en daar schuilt gelijk de oplossing voor het probleem. Zonnepanelen worden immers ook gebruikt om energie op te wekken. Wanneer er moet worden gekeken naar een methode om warmte op te wekken zou deze laatste methode dus de voorkeur moeten genieten.

Stroom opwekken via zonnepanelen

Stroom voor je huis kan worden opgewekt door het gebruik van zonnepanelen. Dit heeft als gevolg dat er energie wordt opgewekt in enkelstroom die moet worden omgezet naar wisselstroom. Daarvoor is een omvormer nodig. De omvormer is een apparaat wat op het stroomnet moet worden aangesloten. Er is namelijk een zekere mate van stroom nodig om de energie die je opwekt via de zon te leveren naar je huis. Zonnepanelen zijn dus een oplossing die energie levert maar tegelijkertijd ook in een heel beperkte mate energie kost. Omvormers worden namelijk zo gemaakt dat ze een zeer aangenaam energielabel hebben.

De auto werkt op stroom

Een extra manier van stroomverbruik is de auto in de nieuwste vorm. Deze rijdt voor een belangrijk deel op stroom. De stroom voor het opladen van de auto moet worden geproduceerd. Daarbij kan worden gekozen voor meerdere bronnen van energie. De oplossing die door leveranciers van dergelijke auto’s het meest wordt aangeraden is die waarbij de laadpaal bij je huis wordt voorzien van stroom via zonnepanelen op je eigen dak. Daardoor wek je dus voor een aanzienlijk deel de energie op voor je eigen vervoersmiddel. Blijft uiteraard het punt dat er ook regelmatig moet worden geladen wanneer je niet thuis bent. Voor deze manier moet uiteraard ook stroom worden geleverd naar de diverse laadstations in ons land.

Een groter beroep op elektriciteit

Deze vormen van nieuw energieverbruik sparen dus het milieu maar ze doen een groter beroep op elektriciteit. Dit heeft als groot nadeel dat er meer stroom moet worden opgewekt om de fossiele brandstoffen te sparen. Hiervoor worden momenteel oplossingen getroffen vanuit de overheid en door het bedrijfsleven. We hebben een aantal van deze oplossingen voor je op een rij gezet. Daarnaast keken we naar het grote probleem van duurzame energie waar je tegenop loopt.

Stroom op bepaalde momenten

Duurzame bronnen van energie zoals de zon en de wind hebben een paar nadelen. Je kan je bijvoorbeeld afvragen hoe er energie moet worden opgewekt als het windstil is. Daarnaast zijn er in ons land ook genoeg dagen dat je de zon nauwelijks ziet. Deze momenten worden ook wel de daltijden genoemd in de stroomlevering. Het is goed om te weten dat er, samen met de toename van het stroomverbruik, ook oplossingen zijn voor dit probleem.

Energiecentrales voor opslag

De oplaadbare batterij voor apparaten was al veel langer bekend in het huishoudelijk gebruik. De batterij wordt opgeladen om stroom te kunnen leveren wanneer deze is aangesloten op het stroomnet. Daarbij is de batterij dus geschikt om stroom te leveren in een apparaat. Tegenwoordig komen er steeds meer energiecentrales in ons land die eigenlijk werken als oplaadbatterijen. Wanneer er een hoop stroom wordt opgewekt door windmolens en zonnepanelen wordt er een groot deel van deze stroom opgeslagen in deze energiecentrales. Op het moment dat er een dip is in de aanlevering van stroom door wind of zon wordt er gebruik gemaakt van de energie in deze centrales. Wanneer de bron van energie weer aanwezig is wordt de ‘accu’ in deze centrales weer opgeladen. Deze energiecentrales zijn in gebruik door energiebedrijven die deze exploiteren. Om deze centrales te kunnen bouwen is geld nodig. Dit wordt ingezameld door de overheid in de vorm van de ODE regeling. Het gaat hier om de Opslag Duurzame Energie voor de transitie. Je betaalt dus zelf als gebruiker van stroom voor deze innovatie.

Eigen stroom opwekken met overproductie

het afnemen van stroom is niet altijd noodzakelijk bij een energieleverancier. Steeds meer mensen kiezen ervoor om de stroom zelf op te wekken via zonnepanelen. Het advies van de overheid is in dat geval altijd dat je kiest voor een zodanige hoeveelheid zonnepanelen met een hoog vermogen dat je een overproductie bereikt. Deze overproductie wordt terug geleverd aan het energienet. Je krijgt daar een vergoeding voor vanuit het energiebedrijf en de overheid. In de uren dat jouw installatie geen stroom kan leveren neem je energie af van het energiebedrijf. Op die manier vindt er op jaarbasis een verrekening plaats. Je kan op deze manier met een installatie zonnepanelen nagenoeg geheel voorzien in je energieverbruik.

Een omslag die tijd nodig heeft

Het mag duidelijk zijn. Om de omslag te bereiken en de gevolgen van elektrificeren te kunnen opvangen is gewoon tijd nodig. Met de groei naar de extra vraag naar energie groeit ook het aantal mogelijkheden om deze vraag te kunnen opvangen. We hebben tot 2030 voor 70 procent van alle energie uit hernieuwbare bronnen moet komen. In 2050 moet dit traject zijn voltooid.

Vraag tarieven op

Wil jij een nieuw energiecontract met groene stroom, klik dan nu op onderstaande button. Je ontvangt gelijk vrijblijvend een aantal offertes om te vergelijken. Dit levert je direct een aanzienlijk voordeel op.

zakelijk energie vergelijken

20 tips energierekening verlagen

Dit is de eenvoudigste manier om je rekening te verlagen. Door te investeren in zonnepanelen wek je uit zon en daglicht je eigen stroom op. Het is een investering want aanvankelijk moet je er een behoorlijk bedrag voor neertellen. Die verdien je uiteindelijk terug.

2 wek genoeg stroom op

Zorg ervoor dat je meer stroom opwekt dan je zelf verbruikt om onderaan de streep in het voordeel te zijn. Door een hoger vermogen op te wekken levert jouw installatie namelijk terug aan het energiebedrijf op piekmomenten. In de avond en nacht verbruik je ook energie. Dat wordt dan weer met elkaar verrekend.

3 weg met de gloeilamp

Gloeilampen worden allang niet meer verkocht, maar je vindt ze nog vaak in huis. Een gloeilamp verbruikt onnodig veel energie en de lamp wordt nog warm ook terwijl dit niet nodig is. Vervang je gloeilampen door LED verlichting. Dit is de verlichting die de minste stroom verbruikt terwijl het de hoogste lichtopbrengst heeft.

4 een slimme thermostaat

In de avond is het wel fijn als de kachel een stand hoger staat, maar overdag is dit niet altijd nodig. Schaf dan ook een slimme thermostaat aan. Dit kan je doen via je energieleverancier maar je kan er ook zelf een aanschaffen. Een slimme thermostaat houdt in de gaten of er mensen in huis zijn. Daarnaast houdt het toestel in de gaten dat de kachel niet nodeloos blijft aan staan als er niemand in een ruimte is. Jouw gasverbruik is gelijk lager.

5 een zonneboiler

heb je al zonnepanelen, dan is een zonneboiler de oplossing bij uitstek om minder gas te verbruiken. Je sluit het toestel aan op zonnecollectoren of zonnepanelen. Je wekt je eigen warmte en warmwater op met de kracht van de zon. Gas is de hoofdmoot van jouw energieverbruik, dus dit is de moeite van de investering waard.

6 regelmatig onderhoud

Jouw apparatuur moet je regelmatig laten onderhouden om het energieverbruik zo laag mogelijk te houden. Dit geldt bijvoorbeeld voor de cv ketel. Bij onderhoud wordt nagekeken hoe het zit met het gasverbruik. Door slijtage gevoelige onderdelen bijtijds te vervangen wordt het gasverbruik binnen de perken gehouden. Door onderdelen van de brander op tijd te vervangen zorg je bovendien voor een verlaagd risico op koolmonoxide vergiftiging.

7 laad op in de nacht

Jouw mobiele telefoon maar ook bijvoorbeeld je elektrische auto moeten worden opgeladen. De beste tijd daarvoor is in de nacht. Je betaalt dan minder per kWh wanneer je een dubbele energiemeter hebt. Je maakt gebruik van het daltarief. In de avond en nacht wordt er minder energie verbruikt waardoor het tegen een lagere prijs aan je kan worden geleverd.

8 laat geen kabels zitten

Laadkabels van bijvoorbeeld de telefoon en de auto moet je niet in het stopcontact laten zitten wanneer je ze niet gebruikt. Het is niet zo dat ze bij loos aan het stopcontact zitten dezelfde hoeveelheid energie verbruiken maar er gaat alsnog stroom verloren. Daarnaast is het gevaarlijk. Sommige laders zijn brandgevaarlijk waardoor je onnodig risico op brand loopt.

9 Zet apparaten niet in standby

Elektrische apparaten die in de standby modus staan bij het uitzetten verbruiken altijd nog een deel energie. Wanneer jij een tv uitzet, doe dat dan met de knop op het apparaat maar niet met de afstandsbediening. Op die manier weet je zeker dat jouw stroomverbruik terugloopt.

10 De juiste instelling van je fornuis

Bij koken, of het nu op elektriciteit of op gas gebeurt, wordt een hoop energie verbruikt. Zorg ervoor dat je de pitten op je fornuis goed gebruikt. Zet altijd een pan op de pit die bij de grootte hoort. Zet dus niet de steelpan op de grootste pit maar zet ook niet de soeppan op het kleinste pitje. Door de juiste instelling en keuze bespaar je flink op stroom.

11 deksel op de pan

Dit klinkt heel simpel maar het scheelt een hoop stroom of gas. Zet tijdens het opwarmen van eten een deksel op de pan. De warmte kan dan niet uit de pan ontsnappen waardoor deze meer circuleert. De stroom of het gas wordt efficiënter verbruikt. Je bent sneller klaar en verbruikt minder energie.

12 Kamer leeg, licht uit

Zelfs wanneer je led verlichting gebruikt is het advies om altijd de verlichting achter je uit te doen als je een kamer verlaat. Jouw verlichting hoeft immers niet nodeloos aan te staan. Het is een kleine handeling maar scheelt een hoop stroom.

13 tussendeuren dicht

Laat jij graag de tussendeuren in je huis open staan, dan zal de warmte van je radiatoren door het hele huis heen trekken. Wanneer jij alleen in de woonkamer zit is dit niet aan te raden. Laat daarom de tussendeuren zoveel mogelijk dicht en houd de warmte in één vertrek.

14 een deurmatje helpt

Deuren zullen naar onderen altijd een stukje wijken van de grond. Dit komt door de drempels in je huis. Door een matje onderaan de deur houd je een hoop warmte binnen en houd je tocht buiten de deur.

15 Een andere manier van verwarmen

Ga jij je huis verbouwen of kies je een warmtepomp, maak dan de keuze voor vloerverwarming. Dit is een methode van verwarmen waarbij jij je huis indirect verwarmt. De warmte wordt afgegeven via je voeten maar trekt niet nodeloos en ongebruikt naar de zolder toe. Op deze manier je huis verwarmen is een stuk efficiënter en het gebeurt bij lagere temperaturen.

16 een sensor

Wil je zeker weten dat je geen stroom nodeloos verbruikt in je tuin of binnenshuis en wil je optimale veiligheid, plaats dan sensoren. Een sensor kan bijvoorbeeld op een nachtlampje zitten maar ook op tuinverlichting. Zo gaat verlichting alleen maar aan als jij of iemand anders er langs loopt.

17 nieuwe apparatuur

Die oude wasmachine die je al 20 jaar hebt. Je denkt dat je behoorlijk bespaart doordat je nog geen nieuwe nodig hebt. Feit is dat dit toestel waarschijnlijk een enorm hoog energieverbruik heeft. Door te kiezen voor een nieuwe met een heel aantrekkelijk energielabel bespaar jij gelijk behoorlijk op je energieverbruik.

18 Een timer

Apparatuur zoals bijvoorbeeld de verlichting van je aquarium kost behoorlijk wat stroom. Gaat het alleen om verlichting dan is het een goed idee om een timer op het aquarium te zetten. Zo heb je alleen verlichting als je er ook echt zelf naar kijkt.

19 koelkastdeuren dicht

Jouw koelkast verbruikt een hoop energie wanneer de deur open staat. Ga dan ook liever niet voor de open koelkast bedenken wat je eruit wil halen. Doe dit vooraf, dan is de deur zo kort mogelijk open. Het scheelt een hoop energie en de levensduur van jouw koelkast wordt erdoor verlengd.

20 Een warme trui

Loop jij in de wintermaanden graag rond in je t shirt met de radiator lekker warm, dan kost dan enorm veel energie. Door wat vaker te kiezen voor een warme trui kan de thermostaat behoorlijk omlaag. Scheelt in je stookkosten.

Betaal niet teveel

Teveel betalen voor je energie is nooit handig. Vergelijk eerst prijzen voor je een energiecontract afsluit. Dat doe je met onderstaande button. Zo ontvang je prijsvergelijkingen waar jij je voordeel mee kan doen.

5 fabels overstappen energie

Energie is een belangrijke kostenpost bij je huishoudbudget. Het is dan ook goed om regelmatig te controleren of je niet teveel betaalt voor jouw energie. Toch is het een schimmig gebied wanneer je een andere energieleverancier gaat zoeken. We hebben 5 fabels voor je op een rij gezet en toegelicht.

De stroom is hetzelfde maar de prijs is anders

Dit is de meest hardnekkige fabel op dit gebied. Er zijn leveranciers die adverteren met een zeer lage stroomprijs voor stroom die naar eigen zeggen 100 procent groen is. Dat klinkt goed voor jou wanneer je een contract wil afsluiten. Een lage energieprijs wil eigenlijk iedereen wel maar je wil ook goed zijn voor het milieu. Feit is dat leveranciers die een zeer lage stroomprijs hanteren jou vaak helemaal geen groene stroom verkopen. In dit geval is er vaak sprake van zogeheten gecompenseerde energie. Dat wil zeggen dat je grijze energie afneemt die bijvoorbeeld in kolencentrales en kerncentrales is opgewekt waarbij een hoge CO2 uitstoot plaatsvindt. Die hoge CO2 uitstoot wordt gecompenseerd doordat men gebruik maakt van GVO die men koopt bij bijvoorbeeld windmolenparken in het buitenland. Het energiebedrijf compenseert daarbij de CO2 uitstoot en daarbij verduurzaamt men de energie die verkocht wordt. Gaat het om aardgas dan wordt er gebruik gemaakt van Carbon Credits. Dit is een vorm van aandelen in bijvoorbeeld een project van het Wereld Natuur Fonds. Daarbij worden bomen aangeplant waardoor de uitstoot van CO2 van de aarde wordt gecompenseerd. Deze manier van energie verkopen is voordeliger dan groene energie verkopen. Groen is dus niet altijd groen.

Overstappen loont toch niet want energie kost overal hetzelfde

Ook een veelgehoorde fabel die je regelmatig hoort. Niet zo raar wanneer je bedenkt dat de energieprijs gebaseerd is op de prijs van olie. Toch kost niet alle energie hetzelfde. Er is een wereldmarkt van energie waar een levendige handel plaatsvindt. Exploitanten van bijvoorbeeld grote waterkrachtcentrales en windmolenparken verkopen energie tegen prijzen waarmee ze elkaar concurreren. De prijs van duurzame energie kan dus behoorlijk uiteen lopen. Het is goed om te kijken naar de manier waarop de leverancier aan de energie komt. Gaat het om energie waarbij minder tot geen olie is gebruikt dan zal de energieprijs behoorlijk kunnen verschillen. De prijs van aardgas daarentegen is wel een prijs die relatief gezien hetzelfde kost bij de verschillende leveranciers. Dit is naar verhouding het grootste deel van je energierekening. Goed om in de gaten te houden. Overstappen kan dus wel degelijk lonen.

Dat cadeau wat je krijgt betaal je zelf

Sommige energieleveranciers geven graag een cadeau wanneer je energie van hun gaat afnemen. Met name Essent en Oxxio geven geschenken en cashback bij een nieuw contract. De meest hardnekkige fabel hierbij is dat je het zelf betaalt. Dit is niet helemaal waar. Als nieuwe klant profiteer je van gunstige korting op jouw energiecontract of van een interessante aanbieding. De zittende klanten zijn vaak na een aantal jaren de dupe van deze acties. Zij betalen namelijk hogere kosten voor hun energie waardoor de energieleverancier met cadeautjes kan strooien. Goed nieuws voor de zittende klanten is dat zij ook na het aflopen van de contractduur kunnen overstappen naar een andere energieleverancier die presentjes of cashback geeft. Als jouw contract is afgelopen ben je vrij om te gaan waar je wil. Ook bij je huidige leverancier kan je na het aflopen van je contract een nieuw contract aangaan waarbij jij profiteert van een cadeau of cashback. Goed in de gaten houden dus wanneer jouw contract eindigt.

Een model contract is voordeliger dan een contract met een vaste prijs

Dit is iets wat je wel haast zou denken wanneer je kijkt naar de diverse energieprijzen die er worden gehanteerd. Tussen het maandbedrag van een modelcontract en een langlopend contract kan wel tot 10 euro verschil zitten in het maandbedrag. Toch is dit niet altijd het geval. Een model contract gaat altijd uit van de huidige marktprijs van energie. Die kan op bepaalde momenten aantrekkelijk laag liggen en op andere momenten een stuk hoger. Het is dan ook bijna altijd in je voordeel om een contract voor een langere periode af te sluiten. In dat geval wordt er namelijk een gemiddelde genomen van de prijspeilingen over een aantal jaren heen. Je betaalt een vast bedrag wat hierop gebaseerd is. Je zal dan vanaf halverwege je contract in het voordeel zijn doordat de energieprijs op dat moment behoorlijk hoog is, maar aan het begin betaal je vaak wat meer. Dat komt doordat de energieprijzen in de toekomst behoorlijk zullen stijgen. Voor langere tijd je contract vastleggen is dus praktischer. Er zijn energieleveranciers die jou het voordeel van prijsclicks aanbieden wanneer je veel energie afneemt. Dit is gunstig wanneer de energieprijs op dat moment historisch laag is. Je kan dan voor een aantal jaar goedkoop je energie afnemen.

Bij een overstap kom ik misschien zonder stroom te zitten

Dit is bij veel mensen die de overstap overwegen de grootste angst. Namelijk dat er wat mis loopt waardoor je zonder stroom komt te zitten. Feit is dat een overstap van de ene energieleverancier naar de andere niet meer dan een administratieve handeling is. De levering van stroom door het energietransportbedrijf loopt namelijk gewoon door. Heb je een overstap van de ene naar de andere energieleverancier op tijd aangevraagd dan kom je dus niet zonder stroom te zitten. Gun het energiebedrijf de tijd om de administratie te regelen en er is niets aan de hand.

Een contract op maat voor jou

Kies je een nieuw energiecontract, vraag dan eerst prijzen op. Dat doe je met deze button. Je ontvangt van meerdere energieleveranciers hun aanbiedingen om te vergelijken.

Hoe groen is groene stroom?

Het opwekken van stroom op duurzame wijze wordt steeds populairder in Nederland. Men wil steeds vaker zelf ook een steentje bijdragen aan het milieu door te kiezen voor groene stroom in plaats van reguliere grijze stroom. Maar hoe weet je als consument nou of de stroom die je ontvangt uit je stopcontacten ook écht groen is? Lees hieronder hoe het allemaal in elkaar zit.

Herkomst en duurzaamheid van stroom

Over het algemeen kunnen we de stroom die we verbruiken onderverdelen in groene en grijze stroom.

 • Groene stroom: is stroom die op duurzame wijze wordt opgewekt uit:
  • Zonne-energie via zonnepanelen
  • Windenergie via windmolens
  • Water energie via waterkrachtcentrales
  • Biomassa via biomassa installaties door het verbranden van organisch materiaal
 • Grijze stroom: is stroom die uit uitputbare bronnen wordt opgewekt zoals:
  • Kolencentrales
  • Gascentrales
  • Kernreactoren

Zonne-en windenergie: Zonne- energie is energie die voornamelijk uit zonnepanelen wordt opgewekt. Heb je zonnepanelen op je dak, dan kan je er zeker van zijn dat je stroom ook echt groen is. Windenergie is stroom opgewekt uit windmolens of windturbines. Het opwekken van stroom uit zonne- en windenergie laat geen schadelijke gassen vrij en vervuilt de lucht dus niet. De productie van de molens en de panelen zelf is wel een milieuvervuilend proces, maar zelfs dan vallen deze schadelijke effecten mee vergeleken met andere methodes van het opwekken van stroom.

Water Energie: Is energie die opgewekt wordt uit stromend of vallend water. Dit geschiedt door middel van een grote turbine die gekoppeld zit aan een generator. Deze turbine zorgt voor een constante draaibeweging waardoor het mogelijk is om elektriciteit op te wekken. Stroom via waterenergie is zeer duurzaam. Er komt immers geen CO2 vrij in de lucht en er is geen sprake van kernafval of uitputting van de hoofdbron.

Biomassa: Hierbij wordt stroom opgewekt door het verbranden van organisch materiaal zoals hout en mest. Door middel van biomassa wordt het klimaat niet belast en de lucht niet vervuild. Verder is de bron onuitputbaar en dus hernieuwbaar. Er kunnen helaas wel schadelijke stoffen vrijkomen in de lucht bij het verwerken van biomassa en dus is deze bron niet geheel groen.

Kerncentrales, kolencentrales en Gascentrales: Bij het opwekken van stroom via kerncentrales komt er nauwelijks CO2 vrij. Helaas komt er wel radioactief afval vrij waardoor het gevaar voor ongelukken steeds hoger wordt ingeschat. Kolencentrales leveren de meest vervuilende stroom aan consumenten. De CO2-uitstoot is zeer hoog en de centrales brengen stoten veel luchtverontreinigende en ongezonde stoffen de lucht in. Gas is in Nederland nog niet geheel groen omdat de herkomst nog onuitputtelijk is. Tevens is het verbranden van gas verantwoordelijk voor enige CO2 uitstoot.

Controle op de leverancier

Voor elke megawatt stroom die afkomstig is uit hernieuwbare bronnen zoals wind, water, zon en biomassa ontvangt de leverancier een Garantie van Oorsprond (GvO). De GvO toont aan of de stroom die geleverd wordt door de leverancier ook echt groene stroom is, en dus of het echt uit duurzame bronnen is opgewekt. Certiq is in Nederland de officiële certificeringsinstantie waar deze garanties kunnen worden aangevraagd.

Niet alle groene stroom is afkomstig uit Nederland zelf, maar een veelal energieleveranciers kopen ook Garanties van Oorsprong uit het buitenland. De energieleverancier wordt gecontroleerd door de Autoriteit Consument & Markt. De ACM gaat na of de leverancier wel beschikt over de juiste soort en hoeveelheid GvO’s.

Controleren of mijn groene stroom écht groen is

Als consument kan je zelf geen onderscheid maken tussen groene en grijze stroom. Om meer duidelijkheid te krijgen hierover zou je naar je stroometiket moeten kijken. Je leverancier stuurt je jaarlijks je stroometiket toe in je jaarrekening. Bij sommige leveranciers kan je ook eenvoudig op hun website inloggen om je stroometiket digitaal te kunnen bezichtigen. Op het stroometiket is de herkomst van de stroom te zien die je gedurende het laatste jaar hebt verbruikt

Groen is beter voor het milieu

Energie wordt pas als echt groen beschouwd als het voldoet aan de onderstaande voorwaarden:

 • Het opgewerkt is uit bronnen die het klimaat niet aantasten;
 • Het opwekken ervan geen luchtvervuiling veroorzaakt;
 • De bronnen onuitputbaar zijn;
 • De leefomgeving niet wordt aangetast.

Wanneer groen niet echt groen is

Wanneer je een kijkje neemt op je stroometiket om de herkomst van de geleverde stroom na te gaan kan het gebeuren dat de geleverde stroom helemaal niet altijd groen is, maar vaak juist grijs. Helaas gebeurt het vaak dat energieleveranciers groene stroom certificaten inkopen uit het buitenland om zo regulier grijs stroom door te verkopen als groene stroom. Dit wordt ook wel sjoemelstroom genoemd. Het aantal leveranciers die meedoet aan dit soort praktijken begint steeds te verminderen.

Groene energieleveranciers in Nederland

Elk jaar wordt er door de Consumentenbond, Natuur & Milieu en WISE een onderzoek verricht naar de duurzaamheid van de energieleveranciers in Nederland. Niet alle leveranciers dragen even hard bij aan het verduurzamen van het opwekken van energie.

Als consument merk je zelf geen enkel verschil aan de geleverde stroom die uit je stopcontacten komt. Toch wil je wel weten of de stroom die je verbruikt nou groen of grijs is. Wij helpen je graag om hier meer inzicht in te krijgen. Vraag vandaag nog je offerte op.

14x bespaartips om energie te besparen

Alle kleine beetjes helpen en daarom willen we je graag een overzicht geven van een aantal handige tips die je kunt gebruiken bij het besparen van energie in en rond het huis maar ook die je kunt doorgeven aan je vrienden en familie. Samen maken we er een betere wereld van en tegelijkertijd kunnen we veel geld besparen. Hoe vaker je energiebesparende tips gebruikt, hoe groter de kans op energiebesparing. Dit kan je makkelijk extra geld besparen op je elektriciteitsrekening. Natuurlijk is het belangrijk om eerst de juiste energieleverancier te vinden en energie contracten te vergelijken.

Tip 1 om energie te besparen

Laat de buitenlucht van de keuken je borden en bestek drogen in plaats van het droog programma van de vaatwasmachine zelf. Open na het spoelen de deur en laat de natuur de taak uitvoeren. Als je ’s nachts de vaatwasser aanzet en hem laat drogen, dan is alles de volgende ochtend klaar. Zonder dat je ook maar een centje energie hebt verbruikt. Op deze manier wordt een energiebesparing van tussen de 15% en 50% gerealiseerd, natuurlijk afhankelijk van het type vaatwasser dat je hebt.

Tip 2 om energie te besparen

Als de apparaten volledig zijn opgeladen of als de laders niet in gebruik zijn, haal de stekker dan uit de lader. Veel mensen laten de stekkers altijd in het stopcontact zitten maar weten niet dat laders continue stroom verbruiken, zelfs wanneer er geen apparaat wordt opgeladen.

Tip 3 om energie te besparen

Sluit elektronische apparaten aan op een stekkerblok. Schakel de stekker uit wanneer apparaten niet in gebruik zijn. Vooral ’s avonds kun je de meeste apparaten uitzetten. Op deze manier kun je met een druk op de knop meerdere apparaten tegelijk uitzetten en vergroot je meteen ook de brandveiligheid in huis.

Tip 4 om energie te besparen

Als je van plan bent om het huis voor een paar dagen te verlaten, zet de boiler dan uit. Als je weer terug bent gekomen verwarmen veel modellen het water binnen een uur weer tot de ingestelde temperatuur.

Tip 5 om energie te besparen

Installeer water zuinige douchekoppen. Voor maximale waterefficiëntie kies je een douchekop met een stroomsnelheid van minder dan 10 liter per minuut. Je zult er onder het douchen zelf weinig van merken maar op jaarbasis kan het je een flinke duit schelen.

Tip 6 om energie te besparen

Gebruik CFL- en LED-lampen met een Energy Star-classificatie. Deze lampen verbruiken 20% minder energie dan conventionele lampen. Aangezien je een groot deel van het jaar overdag bijna constant lampen gebruikt kan je dit veel opleveren.

Tip 7 om energie te besparen

Zet de lampen uit als je niet in de kamer bent. Negentig procent van de energie die ze gebruiken wordt in warmte omgezet en slechts 15% zorgt uiteindelijk voor licht.

Tip 8 om energie te besparen

Programmeer je thermostaat om de energiekosten te verlagen en je verwarmings- en koelsystemen efficiënt te beheren. Als je de thermostaat met een uur of acht uur verlaagt, bespaart je zeven procent tot dertien procent op je stookkosten. Stokkosten zijn een groot deel van de jaarlijkse energie uitgaven, dus dit is de moeite meer dan waard.

Tip 9 om energie te besparen

Zet geen spullen voor je radiatoren. Hierdoor wordt de warmte straling beperkt en gebruik je evenveel energie maar warm je het huis een stuk minder efficiënt op.

Tip 10 om energie te besparen

Langzaam verhogen van de temperatuur is essentieel om je rekeningen laag te houden. Snelle verwarming verhoogt de temperatuur van de verwarmingsstrip, wat meer energie vereist. Wist je dat vloerverwarming heel voordelig kan zijn? Je bespaart er tegenwoordig veel energie mee. Daarom is het kopen van vloerverwarming een heel comfortabel idee en ook zeker economisch.

Tip 11 om energie te besparen

Neem een kortere douche Een doorsnee douchekop verbruikt ongeveer tien liter per minuut. Als je minder dan vier minuten per dag zou douchen, bespaar je met één keer per dag totaal 14.000 liter water per jaar. Dat zijn heel wat glaasjes water!

Tip 12 om energie te besparen

Reinig het filter van de droger regelmatig om uw droger efficiënter te laten werken. Vergeet ook de slangen niet te doen. Gebruik de stofzuiger om kleine deeltjes achter het filter te verwijderen die blijven hangen.

Tip 13 om energie te besparen

Zorg voor minder warmte verlies en Isoleer je warmwaterleidingen. Dit kan de watertemperatuur van niet-geïsoleerde leidingen verhogen met twee tot drie graden. Hierdoor kun je de temperatuur lager instellen en zo meer te besparen.

Tip 14 om energie te besparen

Installeer dubbel of drievoudig glas. Dit is een prijzige investering maar wel een die je dubbel dik terug verdiend. Het verhoogt het thermische comfort van je huis en bespaart elk jaar een beetje energie.

Ben je ook benieuwd hoe je nog meer energie kunt besparen in je huis? Ontvang dan vandaag nog een gratis offerte van een specialist die je persoonlijk kan informeren.

Wat is mijn energieverbruik?

De toekomst van energieleveranciers

Genoeg elektriciteit opwekken is niet het probleem. De grootste uitdaging van de toekomst is om productietijd te koppelen aan consumptietijd. Deze vijf oplossingen zorgen ervoor dat iedereen in de stad van de toekomst op het juiste moment duurzame energie krijgt.

1. Gezinnen en industrie als energie-ecosysteem

Gezinnen en de industrie zijn nu gescheiden werelden als het gaat om energieproductie en -gebruik. Dit zal veranderen in de stad van de toekomst. “Beschouw de omgeving die wordt gebouwd als een ecosysteem waar verschillende onderdelen met elkaar verbonden zijn. Als de industrie bijvoorbeeld weinig energie verbruikt, kunnen gezinnen die gebruiken.”

Intelligente technologie kan worden gebruikt om vraag en aanbod van deze verschillende actoren aan te passen. De overheid moet de regels daarop aanpassen. We vertrouwen op onze smartphone voor veel van alle soorten data, maar plotseling vinden we een slimme meter heel spannend. Het is gerechtvaardigd dat er privacy zorgen zijn. Maar als we vraag en aanbod met elkaar willen verzoenen, is het belangrijk dat er elektriciteit beschikbaar is. Onze auto, onze warmtepomp of onze zonnepanelen communiceren zelf met het elektriciteitsnet. “

2. De auto als batterij

De auto biedt een prachtige kans om de tijden van productie en verbruik te combineren. Natuurlijk zullen we binnenkort te maken krijgen met minder auto’s en dat we onze auto’s beter moeten gebruiken. Mobiliteit en energie zijn echter onlosmakelijk verbonden met de stad van de toekomst. De elektrische auto is een gecontroleerde batterij. Door deze auto’s flexibel op te laden, kunnen we energie besparen en gebruiken wanneer dat nodig is.

Een manier om ervoor te zorgen dat autobezitters het op deze manier gebruiken, is door flexibiliteit te belonen. De vervuiler moet betalen, dat is een gezonde trigger. Maar het moet niet alleen gaan over het soort energie dat je gebruikt, maar ook over de momenten.

Op dit moment is zelfs de grootste verantwoordelijke voor de energiekosten voorspelbaar. Hoe meer schommelingen in het netwerk, hoe duurder de capaciteit. En hoe meer hernieuwbare energiebronnen er zijn, hoe groter de schommelingen.”

3. Energiehandelaren

Toegankelijkheid blijft een belangrijk punt voor het welslagen van de energietransitie. Consumenten moeten daarom meer mogelijkheden hebben om als verkoper elektriciteit aan te bieden. Consumenten ontvangen nu geen certificaat voor de groene energie die ze produceren. Waarom niet? Als je wilt dat consumenten individueel deelnemen, is het handig als ze een financieel rendement krijgen.

Er ligt hier een taak voor de overheid. De Energiewet is gebaseerd op het traditionele energiemodel met centrale capaciteit. Dit model wordt nu op zijn kop gezet omdat mensen het zelf doen. Regelgeving zal de juiste voorwaarden scheppen. Nu loopt de Energiewet achter de feiten.

4. De community

Het draait om gemeenschappen. Als individu breng je je leven door in verschillende sociale kringen. Al deze kringen ondersteunen hun deelname aan de energietransitie.. Een voorbeeld is de stad Uden in Brabant, waar in 2018 een park met 43.000 zonnepanelen werd geopend. De energie wordt lokaal via het verdeeld over 3.500 huishoudens in en rond Uden. Een bedrijf kan bijvoorbeeld het kantoorgebouw vullen met zonnepanelen en energiemedewerkers in het weekend als er geen behoefte is aan elektriciteit. Omgekeerd is ook waar. Als iedereen aan het werk is, kan de thuis opgewekte energie beschikbaar worden gesteld aan het bedrijf.

Er zijn al oplossingen voor scholen waar ouders via een platform energie kunnen kopen. Ouders betalen er nauwelijks extra voor, maar ze voelen zich er goed bij omdat ze bijdragen aan een duurzame toekomst en school. We zien dat deze effecten steeds belangrijker worden.

5. De energieleverancier

In de supermarkt weet je van steeds meer producten waar ze vandaan komen. In de energiewereld is het nog steeds niet erg transparant als je in november energie koopt, terwijl driekwart van de maand donker is.

Gebruikers willen in de toekomst kunnen zien op welke dagen hun vaste energiebron niet kan leveren en waar elektriciteit op die momenten vandaan komt. Als je wilt dat consumenten duurzamere keuzes maken, moet je ze eerst informeren en hen de opties vertellen. Ze moeten deze beslissingen makkelijker kunnen maken.

Is er nog ruimte voor de traditionele energieleverancier in de stad van de toekomst? Waarschijnlijk wel maar dan in een andere rol. Samen zullen energieleveranciers minder energie produceren en verkopen. In plaats daarvan moeten ze de stroomcyclus tussen verschillende bronnen en gebruikers vergemakkelijken. Bovendien fungeren ze als begrenzers als er niet genoeg zon of wind is. Consumenten vragen er echter om dat deze energie op een duurzame en lokale manier gegenereerd is.

Ben je ook geïnteresseerd in duurzame manieren van energie opwekken? Misschien denk je wel aan zonnepanelen? Wacht dan net langer en vraag een gratis offerte op. Zo krijg je precies de informatie die je nodig hebt om een juiste beslissing te kunnen maken!

Energie vergelijk jungle

Er zijn heel veel website die energie vergelijken. Iedereen claimt de beste te zijn. Hoe zit dat nu? Wie is de beste?

Monopolie?

We leven in een economie waarin markten gedomineerd zullen worden door enkele spelers die alles en iedereen om zich heen op kopen. Denk aan de Bol.coms en de Amazons van deze tijd. Verandervanenergie.nl bestaat al bijna 10 jaar. Met de kennis en ervaring die wij hebben opgedaan willen we je graag meer inzicht geven in de energie vergelijk markt.

Platformeconomie

Het eerste wat je moet weten is dat bedrijven partners laten werken. Dit is het bekende platformeconomie wat we zo vaak horen de laatste tijd. Partners krijgen een kleine vergoeding bij de verkoop van bijvoorbeeld een energiecontract of bijvoorbeeld een gameconsole van Bol.com. Zo heb je in één klap honderden of duizenden partners met een website die jouw product of dienst verkopen. Dit heet affiliate marketing.

Waar het op neer komt is dat veel website eigenaren zich bij degene aansluit die het best betaald. Je moet het als volgt zien.

 • Bedrijf A is een echte energievergelijker
 • Partner B is een onafhankelijke website eigenaar
 • Bedrijf A stelt de energievergelijker beschikbaar aan partner B met een website. Je denkt dat je een andere vergelijker voor je neus hebt bij partner B omdat het een andere website is, maar het is in wezen identiek aan die van Bedrijf A.

Andere vergelijkers

Naast de bekende energievergelijkers zijn er ook bedrijven die samenwerkingen hebben met energieleveranciers. Denk aan Daisycon, dit is een tussenpersoon die de vergelijkers beschikbaar stelt aan onafhankelijke website eigenaren.

Conclusie

Net zoals in elke markt (denk aan de keukenmarkt) zijn er maar een paar spelers die de markt domineren. Zo ook in de energie vergelijk markt. Weet wel dat energievergelijkers tussen personen zijn en dus geen energieleveranciers zijn. Laat je niet gek maken door de vele sites die allemaal een energie vergelijker hebben. In wezen zijn de meeste hetzelfde.

Wij maken gebruik van de Daisycon vergelijker. Zo krijgen wij een kleine vergoeding. Wil je overstappen? En vond je dit een goed artikel? Dan kun je ons steunen door over te stappen via de energievergelijker.

Energie vergelijken valkuilen

Als je wilt overstappen naar een nieuwe energieleverancier, zijn er een paar energie vergelijken valkuilen. Om een eerlijk beeld te krijgen van de beste leverancier moet je een paar dingen onderzoeken. Zo weet je zeker dat je maximaal voordeel uit de overstap haalt. Want overstappen loont bijna altijd. Dat komt omdat je tarieven vaak niet aangepast worden als je een paar jaar bij dezelfde maatschappij zit. En zo ga je ongemerkt steeds meer betalen. Door de concurrentie van de bedrijven onderling kan je  bij een andere maatschappij vaak voor een veel lager tarief terecht. Ook krijg je dan een aanzienlijke welkomstbonus omdat je voor het nieuwe bedrijf hebt gekozen. In dit artikel leest je meer over veel gemaakte fouten bij het overstappen. Als je rekening houdt met een paar simpele aanwijzingen kan een overstap je op jaarbasis honderden euro’s schelen. Waarom zou je dat geld laten liggen?

Een concreet stappenplan voor een nieuwe leverancier

Voorkom de grootste energie vergelijken valkuilen en maak een goede vergelijking tussen de maatschappijen. Als je rekening houdt met een paar belangrijke richtlijnen kan je een maximale winst uit je overstap halen. Bedenk dat er heftige concurrentie is tussen de verschillende leveranciers, en dat de winst van die prijzenoorlog voor jou als consument is. Houd je aan onderstaand stappenplan en je overstap wordt gegarandeerd een succes.

 1. Kies tussen vaste of variabele tarieven;
 2. Kies de maatschappij met de beste welkomstkorting;
 3. Beslis of je liever grijze of groene energie wilt afnemen;
 4. Maak gebruik van de diensten van een onafhankelijke vergelijkingsinstantie;
 5. Vraag een paar offertes aan.

Vast tarief of variabel tarief kiezen?

Eén van de meest gemaakt energie vergelijken valkuilen is het jarenlang vast laten staan van je tarief. Daardoor blijf je tarief vaak veel hoger dan de daadwerkelijke stroomkosten. Aan de andere kant kan je tarief vast laten zetten ook handig zijn, als de stroomkosten aan het stijgen zijn. Is dat aan het gebeuren, dan kan je bij je nieuwe leverancier kiezen voor zo’n vast tarief. Aan de andere kant, als de tarieven aan het dalen zijn, ben je gebaat bij variabele kosten. Daarbij wordt de prijs voor je energie telkens gespiegeld aan de kosten op de markt. Hierdoor weet je zeker dat je nooit meer betaalt dan de echte prijs. Om erachter te komen wat voor jou de beste optie is kan je de energiekoers van de afgelopen jaren bekijken.

De welkomstbonussen van de aanbieders zijn vaak erg mooi

Eén van de energie vergelijken valkuilen is je aansluiten bij een maatschappij die geen welkomstbonus biedt. Dat is ontzettend zonde, want die bonussen kunnen oplopen tot meerdere weken gratis stroom. De leverancier bied je zo’n bonus aan omdat je klant bij hem wordt. En ook omdat vrijwel elke aanbieder een bonus, korting of ander lekkermakertje heeft. Profiteer optimaal van deze bonus en zoek uit welke maatschappijen de beste bieden.

Kies tussen grijze of groene energie

Er zijn verschillende soorten energie die je kunt afnemen. De belangrijkste keuze is die tussen groene en grijze energie. Trap niet in de veel gemaakte energie vergelijken valkuilen en wees op de hoogte van het verschil in tarieven. Groene energie is namelijk flink wat duurder dan grijze energie. In feite is de vraag zo hoog dat er in Nederland niet voldoende groene energie wordt opgewekt. Dat drijft de prijs omhoog en zorgt dat aanbieders truukjes gaan uitvoeren. Ze kopen bijvoorbeeld grijze energie uit het buitenland op en wassen die groen door licenties op te kopen. Wil je echte duurzame groene energie, dan moet je de duurdere groene energie die voor 100% in Nederland is opgewekt kiezen. Grijze energie, het alternatief, is goedkoper, maar zorgt voor verslechtering van het klimaat, omdat het bijdraagt aan de opwarming van de aarde. Sommige aanbieders mengen groene en grijze energie, of leveren naar keuze allebei de soorten.

Een onpartijdige vergelijkingssite bezoeken

Om te voorkomen dat je in de grootste energie vergelijken valkuilen trapt, kan je advies vragen aan een neutrale vergelijker. Er zijn sites in omloop die een eerlijke en actuele vergelijking tussen de tarieven van de verschillende aanbieders laten zien. Deze sites nemen bovendien jouw persoonlijke situatie mee in hun vergelijkingen. Om dat te kunnen doen vragen ze je om je locatie en je energieverbruik. Maar een nog betere manier is het aanvragen van offertes. Daarbij wordt gekeken naar de beste optie in jouw regio, voor jouw verbruik. Door het aanvragen van offertes weet je precies waar je de laagste tarieven betaalt, hoe hoog de welkomstkorting is, en welke leverancier je dus het beste kunt kiezen.

Hoeveel ga je besparen?

Als je alle energie vergelijken valkuilen weet te vermijden, dan kan je overstap een mooie korting opleveren. Hoeveel je concreet bespaart, hangt uiteraard af van je gemiddelde energieverbruik en van je locatie. Als voorbeeld nemen we een gezin met drie kinderen en een stroomverbruik van 3500 kWh. Als je berekent wat zij gemiddeld besparen als ze overstappen naar een andere leverancier, dan komen we uit op deze getallen:

Afname van groene stroom € 380,- per jaar
Afname van grijze stroom € 330,- per jaar

Vergelijk energie

Er lijkt altijd een betere deal te zijn dan degene die je zojuist gemaakt hebt. Niet op de hoogte zijn van de beste aanbieding is dan ook één van de energie vergelijken valkuilen. Om te voorkomen dat je zometeen de bekende buyers regret oploopt, is er een simpele oplossing. Via onze energievergelijker kun je gratis de prijzen vergelijken van energieleveranciers. Vergelijk en bespaar ook honderden euro’s per jaar.

 

energie vergelijk

Zonder welkomstpremie energie vergelijken

Het jaarlijkse moment waarop de energierekening binnenkomt is in veel huishoudens het moment van de waarheid. Je hebt een jaar lang voorschotten betaalt voor jouw energieverbruik maar moet daarna altijd nog bijbetalen. Dit is dan ook het moment waarop men begint uit te kijken naar een andere energieleverancier. Veel energieleveranciers springen hier handig op in door jou een cadeau aan te bieden. Een welkomstpremie is een heel gewild cadeau. Toch kunnen we ons voorstellen dat jij niet op dit extraatje zit te wachten.

Feiten en fabels over de welkomstpremie

Wanneer je kijkt op een prijsvergelijkingssite wordt jouw aandacht doorgaans getrokken door de energieleveranciers die een welkomstpremie aanbieden. Men vertelt jou niet alles. We hebben een aantal feiten en fabels voor je op een rij gezet.

 • Feit: je krijgt echt een welkomstpremie. Het is waar; de energieleverancier zal jou een welkomstpremie geven wanneer je klant bij hem wordt. Het bedrag wat je gespecificeerd ziet bij een aanbieding zal je dus ook daadwerkelijk krijgen. Het is geen lokkertje.
 • Feit: de welkomstpremie krijg je tijdens jouw contract. Je zou denken dat je de welkomstpremie ergens bij de jaarafrekening krijgt maar dat is niet zo; je krijgt het geld al tijdens de loop van jouw contract.
 • Fabel: Je krijgt een groot bedrag in één keer. Die paar honderd euro die een energieleverancier jou belooft zie je niet in één keer op je rekening staan. Houd er rekening mee dat het totale bedrag wordt uitgesmeerd over het aantal voorschotbedragen wat je betaalt gedurende het contract. Je krijgt dus tussen 5 en 10 euro per maand aan korting op jouw voorschot.
 • Fabel: contractbreuk maakt niet uit. Wil je voor het eind van jouw contract vertrekken naar een nieuwe energieleverancier dan pleeg je contractbreuk. De oude energieleverancier kan er in dat geval voor kiezen om de verstrekte premie te verrekenen. Je betaalt dan dus een deel van de premie weer terug.
 • Fabel: met een welkomstpremie ben je altijd goedkoper uit. Je zou denken dat je met een welkomstpremie altijd goedkoper uit bent als klant, maar dit blijkt in de praktijk niet altijd zo te zijn. Er zijn genoeg energieleveranciers die een lagere prijs per kWh kunnen berekenen doordat ze niet aan welkomstpremies doen. De cadeautjes betaal je namelijk doorgaans zelf gedurende je contract.

Een leverancier vergelijken zonder premies

Wil jij prijzen en leveranciers gaan vergelijken zonder dat jij je door een welkomstpremie laat verleiden, dan is het goed om een aantal zaken goed in de gaten te houden We hebben ze voor je op een rij gezet:

 • Welke energie ga je afnemen. Je hebt de keuze uit meerdere soorten energie. Die lichten we straks nog nader toe.
 • Wat voor contract ga je afnemen. De duur van jouw contract is van invloed op de prijs die je gaat betalen. Die komt namelijk tot stand door het gemiddelde van de prijsprognose gedurende de loop van jouw contract. Wanneer er een prognose is die een gunstig gemiddelde heeft betaal je dus een lager bedrag per kWh. Die kans is het grootste bij een contract wat langer loopt.

Grijs of groen

We hebben de soorten energie die je kan afnemen op een rij gezet:

 • Grijze energie. Deze stroom wordt doorgaans opgewekt door een kolencentrale of kerncentrale. Het is een vorm van stroom die relatief gezien het goedkoopste is. Daar staat tegenover dat het ook een soort stroom is die het milieu nodeloos belast. Er wordt een enorme hoeveelheid CO2 het milieu in gestoten. De overheid ontmoedigt het gebruik van grijze stroom door een hogere energie- en milieubelasting.
 • Gecompenseerde energie. Deze energie wordt vaak ten onrechte vergeleken met groene energie. Het is energie die wordt opgewekt op een ‘grijze ‘ manier. Daar staat tegenover dat er ten compensatie voor de opgewekte energie bomen worden aangeplant. Daardoor wordt de schade aan het milieu beperkt. Het is de meest goedkope vorm van groene energie.
 • Groene energie. Dit is energie die zodanig is opgewekt dat het milieu minimaal wordt belast. De energie wordt bijvoorbeeld opgewekt met zonnepanelen of met windmolens. Deze energie brengt de hoogste kostprijs met zich mee, zeker wanneer de apparatuur die wordt gebruikt nog relatief nieuw is. In dat geval betaal je als klant voor de aanloopkosten van de apparatuur. De belasting is het laagste, waardoor de prijs niet veel verschilt met de twee eerder genoemde soorten energie.

Welk contract kies je

Je kan kiezen voor drie verschillende contracten:

 • Het eenjarige contract. Hierbij wordt de prijs berekend over een prognose van één jaar. De prijs is het hoogste per kWh, en je bent het meest flexibel wanneer je wil overstappen. Dit contract is ideaal voor mensen die graag jaarlijks van energieleverancier wisselen.
 • Het driejarige contract. Dit contract kies je wanneer je een gemiddelde prijs wil, en voor de komende drie jaar aan een energieleverancier wil vastzitten. De prijs is gemiddeld.
 • Het vijfjarige contract. Wil jij voor een lange tijd geen omkijken hebben naar jouw energiecontract, dan is het goed om een vijfjarig contract af te sluiten. In dat geval betaal je gemiddeld de laagste prijs per kWh.

Een nette prijs zonder premie

Wil jij weten waar je het goedkoopste een contract kan afsluiten, dan is het heel verstandig om eerst prijzen op te vragen. Dat doe je met onderstaande button. Je ontvangt direct meerdere prijsopgaven in jouw mailbox om te vergelijken. Daarmee kan je zelf berekenen welke leverancier het goedkoopste is in jouw situatie. Jouw voordeel kan daarmee met honderden euro’s oplopen, en dat is meer dan menig premie.

 

 

energieprijzen vergelijken

Eerste energiecontract waar moet ik op letten?

Op het moment dat jij de ouderlijke …

Elektrificeren van alles: de gevolgen

We leven in een tijd waarin het …

zakelijk energie vergelijken

20 tips energierekening verlagen

Dit is de eenvoudigste manier om …

5 fabels overstappen energie

Energie is een belangrijke kostenpost …

Hoe groen is groene stroom?

Het opwekken van stroom op duurzame …

14x bespaartips om energie te besparen

Alle kleine beetjes helpen en daarom …