Blog

Elektriciteit prijzen 2017

De nieuwkomers op de Nederlandse energiemarkt

Door de liberalisering van de energiemarkt in Nederland hebben een aantal nieuwe energieleveranciers hun opkomst gemaakt. Voor 2004 was het voor de consument niet mogelijk om zelf een energieleverancier te kiezen en deze onderling te vergelijken voor de goedkoopste prijzen. Doordat energieleveranciers nu klanten moeten werven en behouden, heb je hierdoor concurrentie tussen de energieleveranciers. Het gevolg is dat de klant een betere service en kwaliteit ontvangt tegen lagere prijzen.

Wie zijn de nieuwkomers op de Nederlandse energiemarkt?

Voor de liberalisering van de energiemarkt waren er slechts een aantal grote energiebedrijven op de Nederlandse markt. Na de liberalisering deden er steeds meer andere energieleveranciers hun intrede, zoals Oxxio, Energiedirect.nl, E.ON, Greenchoice, Budget Energie, Qurrent, Nederlandse Energie Maatschappij, DONG Energy, Delta, Electrabel, Vandebron, EnergieFlex en Pure Energie.

Oxxio’s aangeboden diensten

Bij Oxxio kun je energiepakketten afsluiten voor een maand, een jaar of drie jaar. Hierbij krijg je groene stroom geleverd en standaard gas. Dit zijn vaste abonnementen, waardoor je niet te maken krijgt met stijgingen in de fluctuerende energieprijzen. Bij Oxxio kun je een energieabonnement combineren met een alles in 1 abonnement voor telefonie, internet en televisie voor extra voordelen. Bij de groene stroom kun je nog kiezen uit stroom van Europese windmolens of groene stroom van Nederlandse bodem. Ook kun je ten alle tijden je energierekening inzien via de Oxxio app.

Energiedirect.nl vast of flexibel

Energiedirect.nl biedt groene stroom aan in al zijn energiepakketten. Een abonnement bij Energiedirect.nl kun je voor een jaar of twee jaar vast afsluiten. Ook heb je de mogelijkheid om een flexibel abonnement af te sluiten. Ieder half jaar krijg je dan scherpe aanbiedingen en je kunt maandelijks je abonnement opzeggen. Met de app van Energiedirect.nl kun je tevens overal je energiezaken regelen. Tevens krijg je bij Energiedirect.nl korting bij sommige tankstations, vriendenvoordeel en kunnen ze je helpen met de installatie van zonnepanelen of het isoleren van je woning. Eveneens is Energiedirect.nl rugsponsor van voetbalclub PSV, wat ook nog voor scherpe deals en acties zorgt voor diens trouwe klanten en nieuwe klanten.

E.ON Benelux

E.ON Benelux is onderdeel van het Duitse nutsbedrijf E.ON Energie AG, een energieproducent en leverancier. E.ON is de grootste leverancier van Europa. Bij E.ON wordt zowel stroom als gas op een duurzame manier geproduceerd uit wind, zon en biomassa. E.ON heeft een groot aantal abonnementen, waaruit je als klant kunt kiezen. Bij een vast abonnement kan de leveringsprijs niet veranderen, waardoor je beschermd bent tegen fluctuerende energieprijzen. Wanneer je een abonnement bij E.ON afsluit, krijg je automatisch een slimme meter geïnstalleerd.

Greenchoice en Qurrent zijn helemaal groen geworden

Maatschappij Qurrent is samengegaan met Greenchoice met als doel de Nederlandse lokale energietransitie te versnellen, wat leidt tot een schaalvergroting en betere efficiëntie. Greenchoice heeft alleen maar groene abonnementen, wat inhoudt dat je groene stroom en groen gas geleverd krijgt. Hiermee is Greenchoice een voorloper op duurzame energielevering. Met dit abonnement verkrijg je groene stroom uit de Nederlandse lucht en zon. Bij je gaslevering krijg je biogas, gevormd uit een aantal Nederlandse bosprojecten.

Budget Energie

Budget Energie is onderdeel van Budget Thuis. Het is een organisatie, die energie levert, maar ook telefonie, televisie en internet. Daarom krijg je als klant ook extra korting, wanneer je jouw energieabonnement afsluit samen met een alles in 1 pakket van Budget Thuis. Budget Energie biedt hun klanten drie energiepakketten aan, waarbij groene stroom inbegrepen zit. De groene stroom wordt door Nederlandse windmolens opgewekt of door middel van waterkrachtenergie uit Zweden, Spanje en Italië.

De Nederlandse Energie Maatschappij

De Nederlandse Energie Maatschappij levert groene stroom geproduceerd in Europese windparken in Denemarken, Italië, Noorwegen en Spanje. De overige energie wordt opgewekt op basis van waterkrachtenergie uit de landen Italië en Spanje. Een standaard pakket bij de Nederlandse Energie Maatschappij bestaat uit grijze stroom. Wil je groene stroom aanschaffen bij de Nederlandse Energie Maatschappij, dan betaal je per jaar €1.89 extra. Wil je windenergie per se van Nederlandse bodem, dan betaal je zelfs jaarlijks €12 meer.

DONG Energy

DONG Energy is onderdeel van het Deense bedrijf Ørsted. Vanaf 2005 is het bedrijf ook in Nederland operationeel. Het bedrijf is momenteel markleider in het plaatsen van windmolenparken op zee.

Vandebron

Energieproducent Vandebron levert groene energie, die opgewekt wordt op Nederlandse bodem. Hierbij kun je kiezen uit windenergie, zonne-energie of bio-energie. Sluit je een abonnement bij Vandebron af via een vriend, dan krijg je ook nog honderd euro aan vriendenkorting. Een kernwaarde bij Vandebron is transparantheid bieden aan de klant, zodat je als consument precies weet van welke bron jouw energielevering vandaan komt.

Electrabel oftewel ENGIE

Electrabel gaat nu verder onder de naam ENGIE. Deze maatschappij maakt gebruik van Nederlandse zonne-energie opgewekt met zonnepanelen of van windenergie. Welke energiebron kun je zelf kiezen. Wat betreft gas heeft ENGIE een CO²-compensatie project, waarbij de uitstoot van dit broeikasgas verminderd wordt door CO² gecompenseerd gas.

Stimulatie energieleveranciers

Jaarlijks worden er de Energie Awards uitgereikt om de energieleveranciers te blijven stimuleren hun best te doen voor de klanten. De winnaar wordt bepaald aan de hand van klantbeoordelingen gebaseerd op klanttevredenheidsonderzoeken en op de prijsstelling gebaseerd op hoe vaak en hoe hoog de energieleverancier dat jaar in een miljoen vergelijkingsresultaten voorkwam.

 

8x voor- en nadelen veranderen van energieleverancier

Gedurende het laatste jaar alleen al is zeker 20% van de Nederlanders van energieleverancier veranderd. Hier zijn verschillende redenen voor te benoemen. Denk niet alleen aan de scherpe nieuwe tarieven maar ook de aantrekkelijke kortingen en acties die energieleveranciers bieden aan nieuwe klanten als ze langdurige contracten tekenen. Maar wat zijn nou eigenlijk de voordelen en de nadelen van het veranderen van energieleverancier? Je kunt het allemaal te weten komen door hieronder verder te lezen.

Veranderen van energieleverancier

Voor het afnemen van stroom en gas is het noodzakelijk om een geschikte energieleverancier uit te kiezen om gebruik te kunnen maken van energie. Hierna sluit je een energiecontact af. Bij het verlopen van dat contract heb je de mogelijkheid om te kiezen tussen het veranderen van energieleverancier of het blijven van een trouwe klant. Volgens recentelijk onderzoek van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) is 2020 is gebleken dat jaarlijks minstens 20% van de huishoudens bewust tot overstappen van energieleverancier overgaat. Dit is te vergelijken met 1 op de 5 huishoudens. 80% van de Nederlanders zijn nog onder de indruk dat door klant te blijven bij de huidige energieleverancier ze kunnen genieten van nieuwe voordelen, acties of voorwaarden. Dit blijkt steeds minder waar te zijn, aangezien men steeds opmerkt dat de prijzen jaarlijks stijgen voor klanten die kiezen om hun energieleverancier trouw te blijven nadat het contract is beëindigd.

Waarom veranderen van energieleverancier?

Het wordt steeds belangrijker om regelmatig van energieleverancier te veranderen. Je zou denken dat je als trouwe klant die jarenlang vastzit aan dezelfde energieleverancier kunt profiteren van verschillende voordelen en kortingen. Dit blijkt in de praktijk niet zo te zijn. Energieleveranciers richten hun aanbiedingen en kortingen allemaal op het aantrekken van nieuwe klanten. Daarom kan je bij het veranderen van energieleverancier ook profiteren van een lagere prijs, een betere dienstverlening en tevens ook betere voorwaarden. Soms is het wel noodzakelijk om een nieuwe energieleverancier uit te kiezen bij een verhuizing of het beëindigen van een energiecontract.

Is veranderen van energie gratis?

Veranderen van energieleverancier is alleen gratis als je je contract niet vroegtijdig opzegt. Door meeste energieleveranciers geven een boete, genaamd opzegvergoeding, voor het tussendoor opzeggen van een energiecontract. Is je contract verlopen en zit je dus niet officieel vast aan een specifieke energieleverancier? Dan heb je de mogelijkheid om gratis te veranderen van energieleverancier.

Voordelen van veranderen van energieleverancier

Door van tijd tot tijd over te stappen naar een nieuwe energieleverancier kan je profiteren van verschillende voordelen. De meest voorkomende voordelen die we tegenkomen bij het veranderen van energieleverancier zijn als volgt:

De welkomstkortingen

Door regelmatig over te stappen van energieleverancier profiteer je van de welkomstkortingen en acties van de energieleveranciers. De meeste leveranciers bieden namelijk aantrekkelijke acties en aanbiedingen om nieuwe klanten tot zich toe te trekken. Let wel op dat het hierbij enkel om nieuwe klanten gaat.

De welkomstcadeaus

Naast het uitgeven van aantrekkelijke kortingen geven veel van de bekende energieleveranciers ook interessante cadeaus uit aan nieuwe klanten die een langdurig contract sluiten. Denk zo aan een iPad of een koffieapparaat.

De geldbesparing

Bij het veranderen van energieleverancier bespaar je aanzienlijk op de kosten aangezien je nu kunt gaan voor een energieleverancier die nog goedkoper is vergeleken met je huidige energieleverancier.

Actief een steentje bijdragen aan het milieu

Door over te stappen zou je direct voor groene stroom kunnen kiezen om zo je eigen stroom op te wekken op een duurzame wijze.

Een betere klantenservice

Helaas is het zo dat niet elke energieleverancier een optimale en klantvriendelijke klantenservice biedt. Ben je niet helemaal tevreden over de huidige dienstverlening? Dan kan het veranderen van energieleverancier een ideale oplossing bieden.

Overstappen is netjes geregeld

Bij de meeste energieleveranciers is het hele overstapproces goed geregeld. Op deze manier hoef je zelf niets te doen en wordt alles voor je geregeld door je nieuwe energieleverancier. Deze zorgt zelf voor het opzeggen van je oude contract en het activeren van je nieuw abonnement.

En de nadelen?

Natuurlijk zijn er ook enkele nadelen die komen kijken bij het veranderen van energieleverancier. Bij bepaalde leveranciers is de overstap niet netjes geregeld wat tot misverstanden en frustraties kan leiden. Daarnaast krijg je als trouwe klant geen korting of speciale acties aangeboden, maar worden de prijzen jaarlijks juist verhoogd naarmate je klant bent bij de energieleverancier. In het geval van welkomstkortingen en -cadeaus is het vaak zo dat je in werkelijkheid meer betaalt. Op deze manier betaal je eigenlijk dus zelf voor het cadeau.

Volgens cijfers veranderen jaarlijks 2.2 miljoen huishoudens van energieleverancier. Dit is niet voor niets, je kunt namelijk profiteren van verschillende voordelen. De voordelen van overstappen naar een andere energieleverancier wegen zwaarder dan het worden van een trouwe klant bij maar 1 enkele energieleverancier. Je geniet keer op keer van de aanbiedingen, welkomstkortingen en -cadeaus en je kunt kiezen voor een scherper maandelijks tarief bij een nieuwe energieleverancier.

energievergelijker

9 Tips bij het veranderen van energie

Overweeg je om binnenkort over te stappen naar een andere energieleverancier? Dan zijn er verschillende zaken waar je rekening mee moet houden. Het is namelijk belangrijk om een energieleverancier te hebben die bij je situatie past en waarbij je tevreden bent over de prijs en de dienstverlening. Hieronder tref je 9 handige tips die je goed onderweg kunnen helpen bij het veranderen van energie.

Veranderen van energie

Volgens cijfers van recentelijk onderzoek uit de Energiemonitor 2020 van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) blijkt dat minstens 1 van de 5 huishoudens gedurende het afgelopen jaar van energieleverancier is gewisseld. Het gaat hierbij dus om 20% van de klanten die bewust de beslissing maken om te veranderen van energieleverancier.

Waarom veranderen van energie?

Er zijn verschillende redenen te benoemen waarom men verandert van energieleverancier. Zo is de meest bekende reden de lagere prijs, maar anderen veranderen van energieleverancier om een betere klantenservice of betere voorwaarden. Verder veranderen de klanten die een vrij opzegbaar energiecontract hebben regelmatig van energieleverancier en stappen veel klanten over tijdens een verhuizing.

Is veranderen van energie gratis?

Door een contract vroegtijdig op te zeggen kan je verwachten dat je energieleverancier een boete in rekening brengt. Deze boete wordt ook wel een opzegvergoeding genoemd. Je kunt kosteloos overstappen zodra je huidig contract is verlopen en je dus niet officieel vastzit aan een energieleverancier. Hierbij kan dus worden geconcludeerd dat het veranderen van energie niet gratis is.

9 tips bij het veranderen van energie

Het veranderen van energieleverancier is niet iets wat je zomaar doet. Er zijn verschillende zaken waar je rekening mee moet houden. Hieronder tref je een aantal tips die je zou kunnen hanteren voor het veranderen van energie.

Tip 1: Kies een contract met een looptijd van 1 jaar.

Door een éénjarig contract af te nemen bij een energieleverancier profiteer je van verschillende voordelen. Zo geven de meeste energieleveranciers allerlei cadeaus of kortingen aan nieuwe klanten. Dit doet de energieleverancier om zoveel mogelijk nieuwe klanten tot zich toe te trekken. Daarnaast kan je met een éénjarig contract jaarlijks een nieuw contract afsluiten waardoor je telkens profiteert van de welkomstaanbiedingen.

Tip 2: Neem een contract met een vast tarief.

Wanneer je een contract gaat afsluiten, dien je een keuze te maken tussen een vast tarief en een variabel tarief. Het is aan te raden om een vast tarief te kiezen zodat je meer inzicht hebt tot je werkelijke energiekosten. Op deze manier weet je precies wat je kunt verwachten als je je verbruik verlaagt of verhoogt.

Tip 3: Doe eerst grondig onderzoek over de leverancier.

Indien je op zoek bent naar een energieleverancier die klantvriendelijk is en waarbij andere klanten tevreden zijn met de dienstverlening, dan is het van groot belang om eerst wat onderzoek te doen over de desbetreffende energieleverancier. Je zou bijvoorbeeld online op zoek kunnen gaan naar reviews over de energieleverancier. Daarnaast is het essentieel om offertes van verschillende energieleveranciers met elkaar te vergelijken.

Tip 4: Hou de vervaldatum van het contract goed in de gaten.

Maak een notitie in je agenda om bij te houden wanneer je contract verloopt zodat je tijdig op zoek kunt gaan naar een nieuwe geschikte energieleverancier. Nadat je contract is verlopen ben je vrij om te veranderen van energieleverancier.

Tip 5: Laat je niet verleiden door aantrekkelijke cadeaus.

De verschillende energieleveranciers proberen nieuwe klanten tot zich toe te trekken door allerlei interessante cadeaus uit te geven als er een (meerjarig) contract wordt afgesloten. Dergelijke cadeaus lijken wel voordelig, maar in werkelijkheid betaal je eigenlijk zelf voor het cadeau.

Tip 6: Neem een contract met onbepaalde tijd.

Een contract met een onbepaalde tijd bied je de vrijheid om over te kunnen stappen op elk moment dat je dat wenst. Op deze manier ben je flexibeler en kan je je contract opzeggen wanneer je wilt.

Tip 7: Grijze energie of groene energie?

Je gaat moeten kiezen uit het afnemen van grijze energie of het opwekken van je eigen groene energie. Indien je graag op bewuste wijze bij wilt dragen aan het milieu, dan is groene energie de ideale keuze.

Tip 8: Wek je eigen stroom op.

Ideaal zou zijn als je minstens 75% van je totale energieverbruik zelf zou kunnen opwekken op duurzame wijze door het gebruik van zonnepanelen. Zelf je eigen stroom opwekken biedt verschillende voordelen. Zo profiteer je van de besparingen, ben je milieuvriendelijk bezig en kan je aan de hand van de terugleververgoeding je extra stroom terugleveren aan het energienet.

Tip 9: Vergelijk eerst offertes.

Het is belangrijk om eerst verschillende offertes aan te vragen bij zoveel mogelijk energieleveranciers zodat je een vergelijking kunt maken om een beeld kunt krijgen van de prijzen op de huidige markt.

Ben je van plan om van energieleverancier te veranderen? Dan kan je profiteren van de vele voordelen die dit met zich meebrengt. Denk zo aan de aantrekkelijke welkomstkortingen en -cadeaus, de lagere tarieven en de verbeterde klantenservice. Regelmatig overstappen van energieleverancier is dus wel degelijk de moeite waard.

Stijgende versus dalende verbouwprijzen

Ben je van plan om binnenkort je huis uit te breiden, op te knappen of luxer te maken? Dan is een verbouwing een uitstekend idee, alhoewel de kosten van een verbouwing redelijk hoog kunnen oplopen. Maar wat kan er nou precies worden gezegd over de stijgende en dalende verbouwprijzen op de Nederlandse markt? Lees hieronder verder voor meer informatie hieronder.

Prijsopbouw verbouwkosten

Elke specialist hanteert een andere prijs en elke verbouwing en situatie is weer anders, waardoor de opbouw van de prijs ook kan verschillen. Het is belangrijk om een beeld te krijgen van hoe de prijs van een verbouwing is opgebouwd. Op deze manier weet je ook op welk gedeelte van de prijs je eventueel zou kunnen besparen. Zo bestaat de verbouwprijs uit:

 • Arbeidskosten 40%

 • Materiaalkosten 40%

 • Huren container en afvoeren vuil 15%

 • Kilometerkosten 5%

Verbouwprijzen Nederland 2020

De prijzen voor een verbouwing of een renovatie kunnen flink oplopen. Of je nou gaat voor het verbouwen van een kleine badkamer of het aanleggen van een geheel nieuwe keuken, het is belangrijk om rekening te houden dat de verbouwspecialisten allemaal verschillende tarieven hanteren. We kunnen onderscheid maken tussen het hanteren van een prijs op basis van je budget, de prijs op basis van het soort verbouwing en de prijs van een vakman per uur.

Prijzen op basis van budget

Als we kijken naar de tabel hieronder kunnen we nagaan wat de totale gemiddelde kosten zijn voor een verbouwing afhankelijk van het budget. Hierbij is uitgegaan van een goedkope, een gemiddelde en een dure optie.

Budget

Kosten

Goedkoopste optie

< €2.000

Gemiddelde optie

€8.000 – €10.000

Duurste optie

> €15.000

Prijzen op basis van soort verbouwing

Het is ook mogelijk om na te gaan wat de prijzen zijn op basis van de soort verbouwing. Hieronder tref je de meest populaire werkzaamheden:

Soort verbouwing

Kosten

Toilet

€100 – €5.000

Badkamer

€2.850 – €17.000

Zolder

€2.000 – €13.000

Keuken

€1.530 – €25.840

Aanbouw

€14.500 – €19.000

Prijzen op basis van vak

Tijdens het verbouwen van een woning dien je verschillende vakmannen in te huren voor allerlei klusjes op locatie. Wat de kosten zijn is afhankelijk per vak.

Vakman

Prijs per uur

Aannemer

€28 – €53

Schilder

€25 – €45

Stukadoor

€18 – €52

Tegelzetter

€17 – €48

Timmerman

€19 – €57

Elektricien

€26 – €65

Dakdekker

€23 – €55

Stijgende versus dalende verbouwprijzen

Het is van groot belang om na te gaan in hoeverre de verbouwprijzen zich over de laatste jaren heen heeft ontwikkeld. Gedurende de laatste 10 jaar heeft de verbouwbranche op verschillende momenten een prijsstijging gekend. Op bepaalde momenten zijn de prijzen sneller gestegen dan de ander. Zo zijn ook in 2018 de verbouwprijzen omhooggegaan waardoor veel projecten niet meer mogelijk waren of simpelweg zijn geannuleerd door de klant. Volgens cijfers zijn de verbouwprijzen met gemiddeld 6% verhoogd sinds 2018 en we kunnen verwachten dat de prijzen nog verder omhooggaan, zeker nadat onze economie ook nog is getroffen door de Corona crisis.

Bespaartips verbouwen

Het verbouwen van je woning is niet bepaald goedkoop. Je bent minstens €10.000 kwijt aan een standaard volledige verbouwing en deze kosten kunnen flink stijgen. De volgende bespaartips op de verbouwkosten kunnen je goed van pas komen:

 1. Kies een lokale specialist. Zo vermijd je de hoge kilometerkosten die een landelijke specialist in rekening brengt om naar je woning toe te komen. Gemiddeld betaal je €0,50 tot €1,00 per kilometer.

 2. Maak een uitgebreide planning. Zo weet elke betrokken partij precies at er wordt verwacht, waar, hoe, wanneer, hoeveel en door wie. Hou rekening met zelfs de allerkleinste details van de planning en zorg voor een goede omschrijving.

 3. Ga je een grotere klus aannemen? Dan kan je samen met een andere geïnteresseerde de kosten voor de verbouwing gezamenlijk delen. De meeste specialisten geven hier een mooie korting op.

 4. Met de buren werken. Door samen met je buren te werken en een specialist inhuren hoef je zelf aan niets meer te denken.

 5. Help de specialist een handje. Je kunt flink besparen op de kosten van een verbouwing door zelf bepaalde werkzaamheden uit te voeren. Denk zo bijvoorbeeld aan het afvoeren van vuil of het verrichten van bepaalde voorbereiden.

 6. Vraag een subsidie aan zodat je een deel van de investeringskosten terug kunt krijgen.

 7. Vraag verschillende offertes op bij meerdere specialisten zodat je een vergelijking kunt maken. Vervolgens kan je zelf de beste keuze selecteren zodat je gaat voor een specialist die past bij jou en je huishouden.

Overweeg je om in de toekomst je woning te verbouwen? Dan is het belangrijk om rekening te houden met de ontwikkeling van de prijzen op de markt. Of de prijzen nou stijgen of dalen maakt heel veel uit voor de manier waarop de verbouwbranche zich kenmerkt. Gedurende de laatste paar jaar zijn de verbouwprijzen gestegen, maar dit heeft er niet toe geleid dat mensen minder zijn gaan verbouwen. Integendeel, na de uitbraak van het coronavirus is men door het verplicht thuisblijven steeds meer gaan investeren in kluswerken in en om het huis. Daar hoort ook het verbouwen bij.

kassa vara energie

Een lijst van de grootste energieleveranciers in Nederland en hun aangeboden diensten

Iedere maand betaal je aan je energieleverancier een bepaald bedrag voor de levering van stroom, water en gas. Door de fluctuerende energieprijzen mogen energieleveranciers twee keer per jaar hun prijzen aanpassen. Daarom is het raadzaam dat je als klant ook de energieleveranciers halfjaarlijks vergelijkt, zodat je nooit te veel betaalt voor je energielevering. Kom je er namelijk achter dat dit wel het geval is, dan kun je ook eenvoudig overstappen van leverancier. Je hoeft de energieprijzen gelukkig niet helemaal zelf te vergelijken. Er zijn meerdere onafhankelijke vergelijkingssites te vinden, die voor jou de beste leverancier aanbieden tegen de laagste prijs. Hierbij worden onder andere prijs, pakketvoorwaarden en leveranciersbeoordelingen vergeleken.

Wat zijn energieleveranciers?

Heel simpel gezegd zijn energieleveranciers bedrijven, die jouw huishouden voorzien van stroom, water en aardgas. Nederland heeft in totaal 63 energieleveranciers. Deze energiebedrijven kunnen de stroom en aardgas ofwel zelf produceren ofwel ze kopen deze in bij producenten en tussenhandelaren. De drie grootste energieleveranciers in Nederland zijn: Nuon (Vattenfall), Essent en Eneco. Daarnaast zijn na de liberalisering van de energiemarkt in 2004 een aantal nieuwkomers flink gegroeid: Oxxio, Energiedirect.nl, Greenchoice en de Nederlandse Energie Maatschappij.

Nuons dure Energiecadeau XL

Kies je voor energie bij Nuon, dan worden de volgende zaken aan jou aangeboden. Standaard wordt er 3000 kilowattuur aan stroom per jaar aangeboden met zo’n 1450 kubieke meter aan gas. Deze waarden mag je bij Nuon zelf aanpassen, voordat je het abonnement afsluit. Je betaalt bij Nuon ongeveer €152 per maand. Dit is inclusief btw en inclusief een eenmalig geschenk ter waarde van €200 á €300. Ga je liever voor Groene Stroom dan kun je hiervoor ook kiezen. Je kiest zelf je betaaldag.

Essents €300 cashback

Sluit je bij Essent een energiepakket af, dan krijg je €300 terug gestort op je rekening. Bij Essent kun je kiezen uit twee pakketten voor stroom en gas: het pakket Zekerheidsgarantie (met een vast leveringstarief) of het pakket Variabel (maandelijks opzegbaar). De duur van het contract kan gezet worden op jaarlijks, driejaarlijks of vijfjaarlijks. Alle stroom van Essent is groen en opgewekt door windmolens. Je kunt daarnaast kiezen voor de optie Dubbelgroen, waarbij ook groen gas aan je geleverd wordt naast groene stroom. Ook biedt Essent diensten aan, die je helpen bij het verduurzamen van je woning. Je kunt er bijvoorbeeld zonnepanelen kopen en laten installeren.

Eneco’s groene stroom van Nederlandse wind en zon

Bij Eneco krijg je groene stroom aangeboden van eigen bodem, opgewekt uit wind en zon. Je ontvangt standaard gas, maar ook het gas kun je in een groene variant kiezen. Dit heet Enecor CO2-gecompenseerd Gas. Daarnaast biedt Eneco ook zijn hulp aan bij het verduurzamen van je huis. Eneco biedt bijvoorbeeld zijn hulp aan bij het installeren van zonnepanelen, maar helpt je ook om gebruik te maken van de Eneco ZonneHub, waarbij je zelf energie opwekt zonder zelf zonnepanelen op je dak te hebben.

Oxxio energie plus alles in een abonnement

Bij Oxxio kun je energiepakketten afsluiten voor een jaar of drie jaar. Hierbij krijg je groene stroom geleverd en standaard gas. Bij Oxxio kun je echter een energieabonnement combineren met een alles in 1 abonnement voor telefonie, internet en televisie voor extra voordelen. Bij de groene stroom kun je nog kiezen uit stroom van Europese windmolens of groene stroom van Nederlandse bodem. Ook kun je ten alle tijden je energierekening inzien via de Oxxio app.

Energiedirect.nl voor de PSV fans

Energiedirect.nl biedt in zijn energiepakket groene stroom aan. Het abonnement kun je voor een jaar of twee jaar vast afsluiten. Ook heb je de mogelijkheid om een variabel abonnement af te sluiten. Tevens biedt Energiedirect.nl je een vriendenvoordeel aan, krijg je korting bij het tanken en helpen ze je met de installatie van zonnepanelen of aanleg van isolatiemateriaal in je woning. Als rugsponsor van voetbalclub PSV zorgt Energiedirect.nl ook nog voor scherpe deals en acties voor zijn klanten.

Greenchoice voor zowel groene stroom als groen gas

Greenchoice heeft groene abonnementen. Op die manier verkrijg je groene stroom uit de Nederlandse lucht en de zon. Je gaslevering vindt plaats uit een aantal bosprojecten, waarbij biogas wordt gevormd. Ook helpt Greenchoice met de aanleg van zonnepanelen en warmtepompen.

Bij de Nederlandse Energie Maatschappij betaal je extra

De Nederlandse Energie Maatschappij levert groene stroom van Europese windparken in Italië, Spanje, Noorwegen en Denemarken. De overige energie werd opgewekt op basis van waterkracht in Italiaanse en Spaanse locaties. Wil je groene stroom aanschaffen bij de Nederlandse Energie Maatschappij, dan betaal je per jaar €1.89 extra ten opzichte van grijze stroom. Wil je windenergie per se van Nederlandse bodem, dan betaal je wel €12 extra jaarlijks.

Waar moet je op letten bij het vergelijken van de verschillende energieleveranciers?

Ieder huishouden verbruikt energie. Je gebruikt gas of elektriciteit om te koken. Je gebruikt aardgas of stroom om je huis en water te verwarmen. Je gebruikt elektriciteit voor al je huishoudapparaten. Zonder energie kan een huishouden niet functioneren. Iedere maand betaal je aan een energieleverancier een termijnbedrag. Aan het eind van ieder jaar krijg je een overzicht van de energieleverancier met daarop de door jou verbruikte energie en de door jou betaalde energiekosten, de zogenaamde energienota. Je wilt echter niet te veel betalen voor je energierekening. Energieleveranciers kunnen flink in prijs en inhoud variëren, waardoor het voor jou als klant handig is om eens in de zoveel tijd de leveranciers te vergelijken voor de scherpste prijs voor jouw energielevering.

De opbouw van je energierekening

Wanneer je voor je energie betaalt, moet je ervan op de hoogte zijn dat jouw energiekosten bestaan uit een aantal onderdelen. Op elk onderdeel kan namelijk bespaard worden. Ten eerste bestaan jouw energiekosten uit de btw en energiebelasting. Dit is het grootste deel van je kosten. Je betaalt energiebelasting over elke kubieke meter gas en elke kilowattuur stroom. Btw betaal je over zaken als levering, netwerk en transport van energie. Daarnaast heb je de leveringskosten en vastrecht van stroom en gas: de maandelijkse kosten die je aan de leverancier betaalt. Als laatste heb je nog de netwerkkosten van gas en stroom.

Waarom energieleveranciers vergelijken?

Door de prijzen van energie te vergelijken, kun je maandelijks sparen op je energiekosten. De prijs van gas en stroom verschilt namelijk per leverancier, omdat deze door de toenemende concurrentie op de energiemarkt constant met de energieprijzen bezig zijn om zoveel mogelijk klanten te trekken.

Waar moet je in je vergelijking op letten?

Energie kun je gemakkelijk vergelijken op de prijs. Welke energieleverancier biedt de scherpste prijzen en goedkoopste deals aan? Daarnaast kun je letten op de duur van het energiecontract. Hoe lang is de looptijd? Kun je tussentijds overstappen? Je kunt ook rekening houden met de duurzaamheid van de te leveren energie. Waar komt je energie vandaan? Is het duurzame energie? Ook een goede klantenservice is van belang, want wat als je vragen of klachten hebt? Een goede klantenservice is daar voor alle vragen en klachten van de klant en is gericht op klantvriendelijkheid. Is er iets mis, dan wil je immers zo snel en goed mogelijk geholpen worden.

Vergelijk ook het energieverbruik in je woning

Let ook op de energie die je verbruikt in je huis. Weet je jouw energieverbruik niet precies, dan kun je online ook een schatting maken van je energieverbruik door een rekentool in te vullen. Je wilt immers niet betalen voor energie, die je toch niet gebruikt. Gasverbruik reken je uit in kubieke meters. Een gemiddeld huishouden heeft een gasverbruik van 1470 kubieke meter per jaar. Het gasverbruik is afhankelijk van de grootte van je woning. Het stroomverbruik druk je uit in kilowattuur. Het gemiddelde stroomverbruik per jaar is 2990 kilowattuur. Het stroomverbruik is afhankelijk van hoeveel personen in je huishouden zitten.

Hoe kun je jouw energieverbruik verminderen?

Je energieverbruik kun je gemakkelijk inperken. Let er bijvoorbeeld op dat je elektrische apparaten helemaal uit zet. Voorkom sluipverbruik van apparaten die in slaapstand of stand-by modus staan. Gebruik de zon om je huis van genoeg licht en warmte te voorzien. Doe bijvoorbeeld de gordijnen open in plaats van je lampen aan te zetten. Of hang je was buiten om te drogen in plaats van de droger aan te zetten. Als je van huis bent, zet dan je thermostaat op vijftien graden. Het zijn kleine dingen, maar je kunt zo zeker kosten uitsparen.

Vind je energie vergelijken lastig?

Er zijn een aantal onafhankelijke vergelijkingswebsites te vinden, die energieleveranciers op basis van prijs, inhoud en kwaliteit tegen elkaar afzetten. Het enige wat je hoeft te doen, is de online vergelijker in te vullen met een aantal persoonlijke gegevens. Hierna zoekt de zoekmachine de goedkoopste energieleverancier die past bij jouw wensen en behoeftes voor je uit. In het zoekresultaat kun je nog verder filteren op jouw wensen. Ook kun je veelal overstappen van energieleverancier via de vergelijkingswebsites, waarbij de overstap vrijwel altijd door de vergelijkingssite geregeld wordt.

Wat is het beste moment om energieleveranciers vergelijken?

Het beste moment om energie te vergelijken is afhankelijk van de duur van jouw afgesloten energiecontract. Sluit je een contract van een jaar af, dan is het handig om jaarlijks naar de nieuwe energieprijzen te kijken, zodat je op tijd kunt overstappen. Heb je een contract voor een onbepaalde tijd, dan kun je meestal direct overstappen.

Wat zijn de veranderingen in het energielabel?

Sinds 2015 is het energielabel binnen Nederland verplicht. Dit label geeft aan hoe energiezuinig je woning is. Als je je woning wil verhuren of verkopen, dan ben je verplicht om dit energielabel aan te kunnen tonen. Een energielabel is ingedeeld in schalen: A tot en met G, waarbij A het energiezuinigst is. Hoe beter je energielabel, des te hoger is de waarde van je huis. Ook auto’s en elektrische apparaten hebben tegenwoordig een energielabel. Dit laat in een oogopslag zien hoe zuinig de auto of het apparaat is met het verbruik in energie. Er zijn twee wijzen waarop je een energielabel voor je woning kunt aanvragen.

Wat zijn de kenmerken van een energiezuinige woning?

Aan een energielabel zie je dus of een woning energiezuinig is. Een zuinige woning leidt tot een lagere energierekening, minder uitstoot van CO2 en meer wooncomfort. Kenmerken van een energiezuinig huis zijn: dubbel glas, goede isolatie van bijvoorbeeld gevel en vloer, energiezuinige verwarming zoals waterpompen of zonneboilers en zonnepanelen op het dak.

Aanvraag energielabel

Wanneer je een woning gaat kopen of verkopen, heb je een definitief energielabel nodig. Bij de Energie Index wordt na je aanvraag uitgebreid onderzoek gedaan door een adviseur naar de energieprestaties van je woning, waarbij op circa 150 kenmerken gelet wordt. Daarnaast heb je het Vereenvoudigd Energielabel, waarbij je als woningeigenaar zelf tien kenmerken invult op de website energielabelvoorwoningen.nl. Dit wordt gecontroleerd door een deskundige en dan krijg je een vereenvoudigd energielabel. Kun je geen energielabel aantonen, dan maak je kans op een boete van €170 voor particulieren en €340 voor organisaties.

Tips

Vraag zo snel mogelijk een definitief energielabel aan. Doorgaans zal je het energielabel binnen een paar dagen krijgen, maar de duur is afhankelijk van het type en de staat van je woning en de energiebesparende maatregelen in je woning. Je energielabel is na aanvraag tien jaar geldig. Wanneer je energiebesparende maatregelen in je woning hebt doorgevoerd, kun je ook tussentijds een nieuw label aanvragen met daarop de aangepaste veranderingen verwerkt.

Veranderingen per 1 juli 2019

Er hebben een aantal wijzigingen plaatsgevonden in het energielabel vanaf 1 juli 2019. De eerste verandering is dat je niet langer een voorwaardelijke boete krijgt, maar direct een boete wanneer je geen definitief energielabel kunt aantonen. Vroeger verviel de boete, wanneer je alsnog je energielabel registreerde. De tweede verandering is dat het Vereenvoudigd Energielabel weer moet verdwijnen, omdat er meer behoefte is aan nauwkeurigheid en aan aanpassing van onze regelgeving aan de richtlijnen van Europa. Vanaf 1 juli 2020 moet nu altijd een labeladviseur worden ingeschakeld. De kosten van het energielabel zullen ongeveer €200 bedragen.

Veranderingen vanaf 1 januari 2021

Vanaf 1 januari 2021 wordt het energielabel bepaald op basis van NTA 8800. Dit is een methodiek die gebruikt wordt bij nieuwbouw, bestaande bouw en woningbouw als utiliteitsbouw om de energieprestatie van een gebouw te berekenen. Het geeft inzicht in de energiezuinigheid van een gebouw, maar ook welke verbetermaatregelen nog voor dit gebouw genomen kunnen worden. De NTA 8800 vervangt de NEN 7120. De klassen van het energielabel worden bepaald op basis van het fossiele energieverbruik uitgedrukt in kilowattuur per vierkante meter per jaar in bijvoorbeeld de verwarming, koeling en ventilatie.

Aanvraag van het energielabel per 2021

Alle energielabels worden aangevraagd op basis van de NTA 8800 door een ervaren adviseur. Deze stelt het label op aan de hand van een woninginspectie en registreert het label vervolgens in de landelijke registratiedatabase. Je woning wordt getoetst door een energieprestatie-berekening, waarbij wordt gekeken of het gebouw voldoet aan de energieprestatie-eisen voor nieuwe gebouwen in Nederland. Hierbij wordt gelet op de afmetingen van je huis, de isolatie en je installaties.

Is een energielabel verplicht bij de verhuur van recreatiewoningen?

Bij de verkoop of verhuur van een recreatiewoning ben je ook doorgaans verplicht om een definitief energielabel te kunnen laten zien. Er zijn echter twee uitzonderingen. Je hebt geen energielabel nodig, wanneer de woning een vrijstaand gebouw is met een totale bruikbare oppervlakte van kleiner dan vijftig vierkante meter. Tevens heb je geen energielabel nodig voor woningen, die minder dan vier maanden per jaar in gebruik zijn of een beperkte gebruikstijd per jaar hebben en een verwacht energieverbruik hebben van minder dan 25 procent van wat het energiegebruik per jaar zou opleveren.

Binnen slechts een paar minuten een goedkopere energielevering

Binnen slechts een paar minuten een goedkopere energielevering

Iedereen betaalt voor zijn of haar stroom- en gaslevering. Iedere maand betaal je aan een energieleverancier een bepaald bedrag. Dit wordt ook wel het termijnbedrag genoemd. Aan het eind van het jaar krijg je een overzicht van de energieleverancier met daarop de door jou verbruikte energie en de door jou betaalde energiekosten. Dit overzicht wordt ook wel de energienota genoemd. Maar uit welke elementen bestaan die kosten nu eigenlijk? En hoe kom je erachter of je niet te veel betaalt voor je energierekening?

Waaruit bestaan de energiekosten?

Het grootste deel, maar liefst 46 procent, van de energiekosten bestaan uit btw en overheidsheffingen. Je betaalt bijvoorbeeld energiebelasting over elke kilowattuur aan stroom en elke kubieke meter aan gas. Btw betaal je over zaken als netwerk, levering en transport van energie.

En welke kosten zijn er nog?

Je energiekosten bestaan naast de overheidsheffingen en btw ook uit de leveringskosten en het vastrecht stroom en gas. Dit zijn vaste bedragen die maandelijks aan de energieleverancier betaald moeten worden. Dit is vergelijkbaar met een abonnement op je telefoon. Daarnaast heb je nog de netwerkkosten van stroom en gas. Deze bestaan uit transportkosten voor het vervoer van je stroom en gas en de capaciteitskosten. Per aansluiting betaal je een vast bedrag voor de capaciteit, die de meter aankan. Hoe hoger de capaciteit van de meter, hoe hoger de kosten.

De Nederlandse energieleveranciers

De bedrijven, die de stroom en gas leveren aan de huishoudens, noemen we energieleveranciers. Nederland heeft 38 verschillende leveranciers, waarvan Essent, de Nederlandse Energiemaatschappij, Oxxio, Greenchoice en Eneco een aantal bekende namen zijn. De energieleveranciers kunnen de energie zelf produceren of ze doen deze inkopen bij producenten en tussenhandelaren. De prijzen van energieleveranciers zijn constant aan verandering onderhevig. De prijs wordt bepaald door factoren, die zowel van de consument als van de leverancier afhankelijk zijn.

De tarieven van energie wisselen tweejaarlijks

De continue ontwikkelingen op het gebied van globale olie- en gasprijzen hebben ervoor gezorgd dat Nederlandse energieleveranciers twee keer per jaar hun prijzen mogen aanpassen. Deze aanpassing vindt plaats op 1 januari en 1 juli. Bij een energieleverancier kun je kiezen voor een contract met vaste prijzen, dan merk je niks van de twee prijswijzigingen, die op een jaar plaatsvinden. Heb je een variabel contract, dan heb je wel te maken met de prijswijzigingen.

In welke regio woon je?

Energieleveranciers hanteren verschillende prijzen in verschillende regio’s, dus je adres is een bepalende factor in je energiekosten. Ook de energiekosten van de netbeheerders verschilt per regio.

Onderlinge concurrentie van energieleveranciers

Ook de energiemarkt wedijvert met elkaar en elke leverancier wenst zoveel mogelijk klanten naar zich toe te trekken. Daarom moeten de leveranciers zich zo aantrekkelijk mogelijk maken door met goede tarieven en aanbiedingen te komen.

Persoonlijke wensen spelen mee

Je persoonlijke energieverbruik bepaalt uiteraard ook hoeveel je maandelijks moet betalen. De keuzes die je maakt op dit gebied, zoals kiezen voor groene stroom, bepalen de hoogte van je energierekening. Daarnaast bepaalt ook het soort contract dat je hebt afgesloten de prijs. Heb je een contract met vaste of variabele prijzen? Wat is de duur van je contract?

Energie vergelijkingssites

Door de fluctuerende prijzen is het raadzaam om de energieleveranciers zelf ook halfjaarlijks te vergelijken en anders over te stappen van leverancier, zodat je altijd een energielevering krijgt die het beste bij jouw behoeftes past. Je hoeft deze prijzen niet zelf te vergelijken. Er zijn meerdere onafhankelijke vergelijkingssites te vinden, die voor jou de beste leverancier aanbieden tegen de laagste prijs. Hierbij worden onder andere prijs, pakketvoorwaarden en leveranciersbeoordelingen vergeleken.

Energie vergelijken: hoe gaat dat in zijn werk?

Op de vergelijkingswebsites vind je een energievergelijker. Dit is een soort zoekmachine, waarin je een aantal persoonlijke gegevens moet invullen, zoals adresgegevens en hoeveel personen er in het huishouden wonen. Ook kun je aangeven of je gebruik maakt van zonne-energie. Hierna volgt er een top tien van de voor jou geselecteerde energieleveranciers met hun prijzen per jaar. Ook zie je in een oogopslag de pakketvoorwaarden, de welkomstpremies, de leverancierswaardering en klantervaringen. Binnen de top tien kun je nog filteren op contractduur, contractsoort en duurzaamheid.

Overstappen van energieleverancier?

Via de vergelijkingswebsites kun je tevens direct overstappen. Meld je aan en vul het overstapformulier in. Binnen een paar minuten is je overstap een feit en binnen zes weken ben je al bij je nieuwe energieleverancier. De nieuwe energieleverancier zegt tevens je oude contract op. Zo kom je niet in de tussenperiode zonder energie te zitten. Tevens heb je veertien dagen de tijd om je eventueel te bedenken.

energieprijzen vergelijken

Eerste energiecontract waar moet ik op letten?

Op het moment dat jij de ouderlijke woning verlaat en op jezelf gaat wonen word je geconfronteerd met het feit dat je een eerste energiecontract moet gaan afsluiten. We hebben een aantal zaken voor je op een rij gezet waar je op moet letten bij jouw eerste energiecontract.

Ken je verbruik

Als je een energiecontract gaat afsluiten vraagt men in eerste instantie nogal wat informatie bij je. Een van de vragen is jouw energieverbruik. Wanneer je net in een huis woont heb je daar uiteraard nog helemaal geen kijk op. Je kan in dat geval dan ook kijken naar een aantal zaken die jouw energieverbruik kunnen indiceren. Een van die zaken is het historische verbruik van jouw huis. Het gaat dan om het verbruik wat de energieleverancier kan aflezen van eerdere bewoners. Er wordt gekeken naar het aantal kWh wat is verbruikt. Daarnaast moet je kijken hoe dit energieverbruik tot stand kwam. Er wordt altijd gekeken naar het aantal personen in je huishouden. Veel websites van energieleveranciers hebben een tool waarmee jij kan berekenen hoeveel energie je ongeveer zal gaan verbruiken.

Kijk vooraf naar de teller

Een stroomaansluiting heeft altijd een bepaald telwerk. Er zijn stroomaansluitingen met één enkele teller voor de stroom. Dit houdt in dat je gedurende 24 uur per dag hetzelfde betaalt voor een kWh elektriciteit. Daarnaast zijn er ook stroomaansluitingen met een dubbel telwerk. Deze werken met een hoog tarief en een laag tarief. Het hoge tarief is het tarief wat overdag en aan het begin van de avond wordt gehanteerd. Vanaf 21:00 en in sommige postcodegebieden 22:00 gaat dan het lage tarief in. Dit is noodzakelijk voor jouw energiecontract. Men moet weten welk telwerk jouw huis heeft.

Kijk naar de meterstanden

Dit is een punt waar je goed op moet letten als je een eerste energiecontract van je eigen woonruimte gaat afsluiten. Je moet goed kijken naar de begin meterstanden. Dit heb je nodig voor het berekenen van je verbruik, het bepalen van je maandbedrag maar ook voor het maken van de jaarafrekening als je een jaar klant bent. Noteer deze meterstanden en geeft ze door aan het energiebedrijf.

Stroom, gas of allebei

Wat je als laatste nog op een rij moet hebben is jouw behoefte aan energie. Beoordeel vooraf of je stroom, gas of allebei nodig hebt. Steeds meer woningen worden namelijk afgesloten van het gasnet en mogelijk is dat bij jouw nieuwe huis al het geval. In dat geval is er bijvoorbeeld sprake van stadsverwarming waarbij jij je warmte en warmwater op een alternatieve manier afneemt. Dit is vaak via een andere energieleverancier. Het kan zijn dat je enkel nog gas moet afnemen omdat bij het huis sprake is van een installatie met zonnepanelen en een accu voor opslag van energie. Kijk vooraf goed naar de benodigde producten.

Kies een leverancier

Wanneer je de zaken op een rij hebt staan die je nodig hebt bij het afsluiten van een contract is het zaak dat je een energieleverancier gaat zoeken. Die vind je door te kijken op een vergelijkingssite voor energie leveranciers. Je treft er de aanbiedingen van meerdere leveranciers van stroom en gas die voor jou aantrekkelijk zijn.

Een borgstelling

Word je voor de eerste keer klant van een energiebedrijf dan wordt er een kredietcheck op jouw adres uitgevoerd. In dat geval kan het zijn dat het energiebedrijf een borg vraagt wanneer men meer zekerheid wil hebben dat jij in staat bent om de maandbedragen ook daadwerkelijk te betalen. Deze borg krijg je terug na een bepaalde periode wanneer blijkt dat jij gewoon je maandbedragen kan betalen. Het kan ook zijn dat je een borg moet betalen omdat je in een postcodegebied woont waar veel wanbetalers zijn. In dat geval is er weinig aan te doen. Een borgstelling is een wettelijke eis die een energieleverancier mag stellen aan nieuwe klanten.

Kies een contractvorm

Op het moment dat je een contract gaat afsluiten zal je een contractvorm moeten kiezen voor jouw energiecontract. Je kan kiezen voor een contract wat met de energieprijzen van dat moment werkt. Dat houdt in dat je een modelcontract afsluit. Ieder halfjaar, op 1 januari en op 1 juli worden de prijzen aangepast en in de meeste gevallen worden die verhoogd. Je krijgt dus die prijsverandering ieder halfjaar doorberekend in jouw energievoorschot. Een andere mogelijkheid is dat je kiest voor een contract voor een langere periode. In dit geval wordt er gekeken naar de prognose van de energieprijs gedurende de duur van je nieuwe contract. Er wordt een gemiddelde prijs berekend. Deze prijs is bepalend voor jouw energievoorschot. Je betaalt dan gedurende de looptijd van jouw contract een vaste prijs. Houd er rekening mee dat je in eerste instantie mogelijk wat meer betaalt voor jouw energie maar dat hier halverwege je contract een kentering in komt. Vanaf dat moment stijgt de prijs van energie vaak meer waardoor je naar verhouding minder betaalt.

Met spoed een energiecontract

Het regelen van energie voor je nieuwe woning is iets wat nogal eens wordt vergeten. In dat geval is het goed om te weten dat je een spoed energiecontract kan afsluiten. Hierbij kan je al binnen 24 uur energie hebben op je nieuwe adres.

Sluit nu een contract af

Heb je een nieuwe woning, regel dan nu je energie. Met onderstaande button vraag je offertes op voor jouw situatie. Door die te vergelijken kom je tot de beste oplossing voor jou.

 

Elektrificeren van alles: de gevolgen

We leven in een tijd waarin het energieverbruik grondig op de schop moet. Het verbruik van fossiele brandstoffen wordt steeds verder teruggedrongen terwijl hernieuwbare bronnen voor brandstof in opkomst zijn. Dat houdt in dat we de manier waarop we stroom en gas verbruiken steeds meer moeten aanpassen. Niet alleen dat verbruik verandert maar de apparatuur ook. We keken naar de gevolgen van het elektrificeren van alles om ons heen.

Een andere manier van gas verbruiken

Het gas wat we in het verleden gebruikten werd gedolven uit de grond. Deze vorm van grijs gas heeft rampzalige gevolgen voor het milieu. De CO2 uitstoot bij het delven van het gas en het verbruik zelf loopt uit de hand waardoor het klimaat ontregeld raakt. Inmiddels zijn er andere methodes bekend om je huis te voorzien van warmte en warmwater. Dit kan onder andere via een warmtepomp of een zonneboiler. Deze methodes hebben een nadeel. Ze leveren dan wel warmte en warmwater maar tegelijkertijd verbruiken ze elektriciteit. De apparaten moeten immers op het stroomnet worden aangesloten omdat de hernieuwbare bron zoals lucht of water wel extra moet worden verwarmd via een warmtewisselaar. Deze methode zal er dus voor zorgen dat het stroomverbruik van een huishouden toeneemt. Gelukkig zijn deze apparaten zo ontworpen dat ze minimaal extra gebruik maken van stroom. Je verbruik neemt wel toe maar niet zo dramatisch als wordt voorgespiegeld.

De andere variant, de zonneboiler, werkt eveneens voor een bepaald deel met stroom. De zonneboiler heeft echter de zon als hernieuwbare bron voor energie. Die zonkracht wordt via zonnecollectoren of zonnepanelen gewonnen en daar schuilt gelijk de oplossing voor het probleem. Zonnepanelen worden immers ook gebruikt om energie op te wekken. Wanneer er moet worden gekeken naar een methode om warmte op te wekken zou deze laatste methode dus de voorkeur moeten genieten.

Stroom opwekken via zonnepanelen

Stroom voor je huis kan worden opgewekt door het gebruik van zonnepanelen. Dit heeft als gevolg dat er energie wordt opgewekt in enkelstroom die moet worden omgezet naar wisselstroom. Daarvoor is een omvormer nodig. De omvormer is een apparaat wat op het stroomnet moet worden aangesloten. Er is namelijk een zekere mate van stroom nodig om de energie die je opwekt via de zon te leveren naar je huis. Zonnepanelen zijn dus een oplossing die energie levert maar tegelijkertijd ook in een heel beperkte mate energie kost. Omvormers worden namelijk zo gemaakt dat ze een zeer aangenaam energielabel hebben.

De auto werkt op stroom

Een extra manier van stroomverbruik is de auto in de nieuwste vorm. Deze rijdt voor een belangrijk deel op stroom. De stroom voor het opladen van de auto moet worden geproduceerd. Daarbij kan worden gekozen voor meerdere bronnen van energie. De oplossing die door leveranciers van dergelijke auto’s het meest wordt aangeraden is die waarbij de laadpaal bij je huis wordt voorzien van stroom via zonnepanelen op je eigen dak. Daardoor wek je dus voor een aanzienlijk deel de energie op voor je eigen vervoersmiddel. Blijft uiteraard het punt dat er ook regelmatig moet worden geladen wanneer je niet thuis bent. Voor deze manier moet uiteraard ook stroom worden geleverd naar de diverse laadstations in ons land.

Een groter beroep op elektriciteit

Deze vormen van nieuw energieverbruik sparen dus het milieu maar ze doen een groter beroep op elektriciteit. Dit heeft als groot nadeel dat er meer stroom moet worden opgewekt om de fossiele brandstoffen te sparen. Hiervoor worden momenteel oplossingen getroffen vanuit de overheid en door het bedrijfsleven. We hebben een aantal van deze oplossingen voor je op een rij gezet. Daarnaast keken we naar het grote probleem van duurzame energie waar je tegenop loopt.

Stroom op bepaalde momenten

Duurzame bronnen van energie zoals de zon en de wind hebben een paar nadelen. Je kan je bijvoorbeeld afvragen hoe er energie moet worden opgewekt als het windstil is. Daarnaast zijn er in ons land ook genoeg dagen dat je de zon nauwelijks ziet. Deze momenten worden ook wel de daltijden genoemd in de stroomlevering. Het is goed om te weten dat er, samen met de toename van het stroomverbruik, ook oplossingen zijn voor dit probleem.

Energiecentrales voor opslag

De oplaadbare batterij voor apparaten was al veel langer bekend in het huishoudelijk gebruik. De batterij wordt opgeladen om stroom te kunnen leveren wanneer deze is aangesloten op het stroomnet. Daarbij is de batterij dus geschikt om stroom te leveren in een apparaat. Tegenwoordig komen er steeds meer energiecentrales in ons land die eigenlijk werken als oplaadbatterijen. Wanneer er een hoop stroom wordt opgewekt door windmolens en zonnepanelen wordt er een groot deel van deze stroom opgeslagen in deze energiecentrales. Op het moment dat er een dip is in de aanlevering van stroom door wind of zon wordt er gebruik gemaakt van de energie in deze centrales. Wanneer de bron van energie weer aanwezig is wordt de ‘accu’ in deze centrales weer opgeladen. Deze energiecentrales zijn in gebruik door energiebedrijven die deze exploiteren. Om deze centrales te kunnen bouwen is geld nodig. Dit wordt ingezameld door de overheid in de vorm van de ODE regeling. Het gaat hier om de Opslag Duurzame Energie voor de transitie. Je betaalt dus zelf als gebruiker van stroom voor deze innovatie.

Eigen stroom opwekken met overproductie

het afnemen van stroom is niet altijd noodzakelijk bij een energieleverancier. Steeds meer mensen kiezen ervoor om de stroom zelf op te wekken via zonnepanelen. Het advies van de overheid is in dat geval altijd dat je kiest voor een zodanige hoeveelheid zonnepanelen met een hoog vermogen dat je een overproductie bereikt. Deze overproductie wordt terug geleverd aan het energienet. Je krijgt daar een vergoeding voor vanuit het energiebedrijf en de overheid. In de uren dat jouw installatie geen stroom kan leveren neem je energie af van het energiebedrijf. Op die manier vindt er op jaarbasis een verrekening plaats. Je kan op deze manier met een installatie zonnepanelen nagenoeg geheel voorzien in je energieverbruik.

Een omslag die tijd nodig heeft

Het mag duidelijk zijn. Om de omslag te bereiken en de gevolgen van elektrificeren te kunnen opvangen is gewoon tijd nodig. Met de groei naar de extra vraag naar energie groeit ook het aantal mogelijkheden om deze vraag te kunnen opvangen. We hebben tot 2030 voor 70 procent van alle energie uit hernieuwbare bronnen moet komen. In 2050 moet dit traject zijn voltooid.

Vraag tarieven op

Wil jij een nieuw energiecontract met groene stroom, klik dan nu op onderstaande button. Je ontvangt gelijk vrijblijvend een aantal offertes om te vergelijken. Dit levert je direct een aanzienlijk voordeel op.

zakelijk energie vergelijken

20 tips energierekening verlagen

Dit is de eenvoudigste manier om je rekening te verlagen. Door te investeren in zonnepanelen wek je uit zon en daglicht je eigen stroom op. Het is een investering want aanvankelijk moet je er een behoorlijk bedrag voor neertellen. Die verdien je uiteindelijk terug.

2 wek genoeg stroom op

Zorg ervoor dat je meer stroom opwekt dan je zelf verbruikt om onderaan de streep in het voordeel te zijn. Door een hoger vermogen op te wekken levert jouw installatie namelijk terug aan het energiebedrijf op piekmomenten. In de avond en nacht verbruik je ook energie. Dat wordt dan weer met elkaar verrekend.

3 weg met de gloeilamp

Gloeilampen worden allang niet meer verkocht, maar je vindt ze nog vaak in huis. Een gloeilamp verbruikt onnodig veel energie en de lamp wordt nog warm ook terwijl dit niet nodig is. Vervang je gloeilampen door LED verlichting. Dit is de verlichting die de minste stroom verbruikt terwijl het de hoogste lichtopbrengst heeft.

4 een slimme thermostaat

In de avond is het wel fijn als de kachel een stand hoger staat, maar overdag is dit niet altijd nodig. Schaf dan ook een slimme thermostaat aan. Dit kan je doen via je energieleverancier maar je kan er ook zelf een aanschaffen. Een slimme thermostaat houdt in de gaten of er mensen in huis zijn. Daarnaast houdt het toestel in de gaten dat de kachel niet nodeloos blijft aan staan als er niemand in een ruimte is. Jouw gasverbruik is gelijk lager.

5 een zonneboiler

heb je al zonnepanelen, dan is een zonneboiler de oplossing bij uitstek om minder gas te verbruiken. Je sluit het toestel aan op zonnecollectoren of zonnepanelen. Je wekt je eigen warmte en warmwater op met de kracht van de zon. Gas is de hoofdmoot van jouw energieverbruik, dus dit is de moeite van de investering waard.

6 regelmatig onderhoud

Jouw apparatuur moet je regelmatig laten onderhouden om het energieverbruik zo laag mogelijk te houden. Dit geldt bijvoorbeeld voor de cv ketel. Bij onderhoud wordt nagekeken hoe het zit met het gasverbruik. Door slijtage gevoelige onderdelen bijtijds te vervangen wordt het gasverbruik binnen de perken gehouden. Door onderdelen van de brander op tijd te vervangen zorg je bovendien voor een verlaagd risico op koolmonoxide vergiftiging.

7 laad op in de nacht

Jouw mobiele telefoon maar ook bijvoorbeeld je elektrische auto moeten worden opgeladen. De beste tijd daarvoor is in de nacht. Je betaalt dan minder per kWh wanneer je een dubbele energiemeter hebt. Je maakt gebruik van het daltarief. In de avond en nacht wordt er minder energie verbruikt waardoor het tegen een lagere prijs aan je kan worden geleverd.

8 laat geen kabels zitten

Laadkabels van bijvoorbeeld de telefoon en de auto moet je niet in het stopcontact laten zitten wanneer je ze niet gebruikt. Het is niet zo dat ze bij loos aan het stopcontact zitten dezelfde hoeveelheid energie verbruiken maar er gaat alsnog stroom verloren. Daarnaast is het gevaarlijk. Sommige laders zijn brandgevaarlijk waardoor je onnodig risico op brand loopt.

9 Zet apparaten niet in standby

Elektrische apparaten die in de standby modus staan bij het uitzetten verbruiken altijd nog een deel energie. Wanneer jij een tv uitzet, doe dat dan met de knop op het apparaat maar niet met de afstandsbediening. Op die manier weet je zeker dat jouw stroomverbruik terugloopt.

10 De juiste instelling van je fornuis

Bij koken, of het nu op elektriciteit of op gas gebeurt, wordt een hoop energie verbruikt. Zorg ervoor dat je de pitten op je fornuis goed gebruikt. Zet altijd een pan op de pit die bij de grootte hoort. Zet dus niet de steelpan op de grootste pit maar zet ook niet de soeppan op het kleinste pitje. Door de juiste instelling en keuze bespaar je flink op stroom.

11 deksel op de pan

Dit klinkt heel simpel maar het scheelt een hoop stroom of gas. Zet tijdens het opwarmen van eten een deksel op de pan. De warmte kan dan niet uit de pan ontsnappen waardoor deze meer circuleert. De stroom of het gas wordt efficiënter verbruikt. Je bent sneller klaar en verbruikt minder energie.

12 Kamer leeg, licht uit

Zelfs wanneer je led verlichting gebruikt is het advies om altijd de verlichting achter je uit te doen als je een kamer verlaat. Jouw verlichting hoeft immers niet nodeloos aan te staan. Het is een kleine handeling maar scheelt een hoop stroom.

13 tussendeuren dicht

Laat jij graag de tussendeuren in je huis open staan, dan zal de warmte van je radiatoren door het hele huis heen trekken. Wanneer jij alleen in de woonkamer zit is dit niet aan te raden. Laat daarom de tussendeuren zoveel mogelijk dicht en houd de warmte in één vertrek.

14 een deurmatje helpt

Deuren zullen naar onderen altijd een stukje wijken van de grond. Dit komt door de drempels in je huis. Door een matje onderaan de deur houd je een hoop warmte binnen en houd je tocht buiten de deur.

15 Een andere manier van verwarmen

Ga jij je huis verbouwen of kies je een warmtepomp, maak dan de keuze voor vloerverwarming. Dit is een methode van verwarmen waarbij jij je huis indirect verwarmt. De warmte wordt afgegeven via je voeten maar trekt niet nodeloos en ongebruikt naar de zolder toe. Op deze manier je huis verwarmen is een stuk efficiënter en het gebeurt bij lagere temperaturen.

16 een sensor

Wil je zeker weten dat je geen stroom nodeloos verbruikt in je tuin of binnenshuis en wil je optimale veiligheid, plaats dan sensoren. Een sensor kan bijvoorbeeld op een nachtlampje zitten maar ook op tuinverlichting. Zo gaat verlichting alleen maar aan als jij of iemand anders er langs loopt.

17 nieuwe apparatuur

Die oude wasmachine die je al 20 jaar hebt. Je denkt dat je behoorlijk bespaart doordat je nog geen nieuwe nodig hebt. Feit is dat dit toestel waarschijnlijk een enorm hoog energieverbruik heeft. Door te kiezen voor een nieuwe met een heel aantrekkelijk energielabel bespaar jij gelijk behoorlijk op je energieverbruik.

18 Een timer

Apparatuur zoals bijvoorbeeld de verlichting van je aquarium kost behoorlijk wat stroom. Gaat het alleen om verlichting dan is het een goed idee om een timer op het aquarium te zetten. Zo heb je alleen verlichting als je er ook echt zelf naar kijkt.

19 koelkastdeuren dicht

Jouw koelkast verbruikt een hoop energie wanneer de deur open staat. Ga dan ook liever niet voor de open koelkast bedenken wat je eruit wil halen. Doe dit vooraf, dan is de deur zo kort mogelijk open. Het scheelt een hoop energie en de levensduur van jouw koelkast wordt erdoor verlengd.

20 Een warme trui

Loop jij in de wintermaanden graag rond in je t shirt met de radiator lekker warm, dan kost dan enorm veel energie. Door wat vaker te kiezen voor een warme trui kan de thermostaat behoorlijk omlaag. Scheelt in je stookkosten.

Betaal niet teveel

Teveel betalen voor je energie is nooit handig. Vergelijk eerst prijzen voor je een energiecontract afsluit. Dat doe je met onderstaande button. Zo ontvang je prijsvergelijkingen waar jij je voordeel mee kan doen.