Onafhankelijke informatie, tips en prijzen
Direct energie aanbiedingen vergelijken?

In maart is het aantal energiebedrijven dat mensen met zonnepanelen een vast contract aanbiedt, verder gedaald van 7 naar 5. Dit maakt mensen zorgen en kan gevolgen hebben voor hun portemonnee. De kosten van deze contracten zijn ook gestegen. Maar waarom worden deze contracten duurder? En betekent dit dat zonnepanelen niet meer de moeite waard zijn? Laten we eens kijken naar waarom vaste contracten duurder zijn geworden en waarom zonnepanelen nog steeds een slimme investering zijn. We zullen ook enkele handige tips bespreken voor mensen die overwegen om zonnepanelen aan te schaffen.

Waarom stijgt de prijs van een vast contract?

Waarom zijn vaste contracten duurder geworden voor mensen met zonnepanelen? Het lijkt erop dat energieleveranciers steeds minder geneigd zijn om vaste contracten aan te bieden aan huishoudens met zonnepanelen. Dit kan te maken hebben met verschillende factoren, waaronder de kosten die gepaard gaan met het onderhoud van het elektriciteitsnetwerk en de toenemende concurrentie op de energiemarkt. Bovendien kunnen energieleveranciers vinden dat ze minder verdienen aan huishoudens met zonnepanelen, omdat deze huishoudens vaak minder elektriciteit van het netwerk afnemen.

Nog steeds interessant

Maar betekent dit dat zonnepanelen niet meer de moeite waard zijn? Absoluut niet! Zonnepanelen blijven een uitstekende manier om te besparen op energiekosten en tegelijkertijd bij te dragen aan een duurzamere toekomst. Dankzij regelingen zoals saldering en de 0% btw op zelf opgewekte energie, kunnen huishoudens met zonnepanelen nog steeds aanzienlijke besparingen realiseren op hun energierekening.

Verdienen met salderen

Wat is saldering en hoe kan het helpen bij het besparen van geld? Saldering is een regeling waarbij huishoudens de elektriciteit die ze aan het net leveren kunnen aftrekken van hun energierekening. Dit betekent dat wanneer de zonnepanelen meer elektriciteit produceren dan het huishouden verbruikt, het overschot wordt teruggeleverd aan het net en wordt verrekend met toekomstige energierekeningen. Dit kan leiden tot aanzienlijke besparingen, vooral tijdens zonnige maanden wanneer de zonnepanelen veel energie produceren.

Geen btw betalen

Een andere reden waarom zonnepanelen nog steeds de moeite waard zijn, is de 0% btw-regeling op zelf opgewekte energie. Dit betekent dat huishoudens die zelf elektriciteit opwekken met behulp van zonnepanelen geen btw hoeven te betalen over de energie die ze aan het net leveren. Dit verlaagt de kosten van zonne-energie en maakt het een nog aantrekkelijkere investering op lange termijn.

Bespaartips voor zonnepanelen

Nu we hebben vastgesteld dat zonnepanelen nog steeds een slimme investering zijn, laten we eens kijken naar enkele bespaartips voor mensen die overwegen om zonnepanelen aan te schaffen:

  • Vergelijk offertes: Het is belangrijk om verschillende offertes van zonnepaneleninstallateurs te vergelijken om de beste deal te vinden. Let niet alleen op de prijs, maar ook op de kwaliteit van de panelen en de service die wordt geboden.
  • Kies voor kwaliteit: Investeer in hoogwaardige zonnepanelen die lang meegaan en een goede opbrengst leveren. Hoewel ze misschien duurder zijn in aanschaf, verdienen ze zichzelf op lange termijn terug door hogere energiebesparingen.
  • Maak gebruik van subsidies: Controleer of er subsidies of andere financiële stimuleringsregelingen beschikbaar zijn voor de aanschaf van zonnepanelen in jouw regio. Deze kunnen de kosten aanzienlijk verlagen en de terugverdientijd verkorten.
  • Denk aan het dak: Voordat je zonnepanelen aanschaft, is het belangrijk om te controleren of je dak geschikt is voor zonne-energie. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte en een goede oriëntatie is om de maximale opbrengst te garanderen.
  • Zonnepanelen onderhoud: Regelmatig onderhoud van je zonnepanelen is essentieel om ervoor te zorgen dat ze optimaal blijven presteren. Maak ze schoon en controleer op eventuele beschadigingen om de levensduur te verlengen.

Juiste energiecontract kiezen

Er zijn momenteel zoveel energiemaatschappijen die jou het beste contract willen aanbieden, waardoor je door de bomen het bos niet meer ziet. Gebruik onze gratis energievergelijker en bekijk wat het beste bij jouw situatie past!


Meer nieuws:

Meer nieuws