Onafhankelijke informatie, tips en prijzen
Direct energie aanbiedingen vergelijken?

Het lijkt erop dat de zon niet alleen schijnt voor eigenaren van zonnepanelen, maar ook voor energieleveranciers die hen in het vizier hebben voor extra kosten. Uit recent onderzoek is gebleken dat maar liefst 9 op de 10 energiebedrijven op de een of andere manier extra kosten in rekening brengen bij consumenten met zonnepanelen, of hen geen meerjarige contracten aanbieden.

Marktontwrichting door keuzes van de eerste kamer

Deze bevindingen komen voort uit een diepgaand onderzoek naar de huidige praktijken van energiebedrijven in Nederland. Vorig jaar nam energiebedrijf Vandebron het voortouw door vaste terugleveringskosten voor zonnepaneeleigenaren in te voeren. Dit leidde tot een domino-effect van verschillende maatregelen die energiebedrijven namen, wat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) afgelopen december aanzette tot een onderzoek naar de kosten die energiebedrijven maken vanwege klanten met zonnepanelen. De resultaten van dit onderzoek worden later deze maand verwacht.

Salderingsregeling en uitsluiting

Het onderzoek wees uit dat 90 procent van alle Nederlandse energieleveranciers een vorm van uitsluiting toepast voor klanten met zonnepanelen. Deze uitsluiting komt deels voort uit de keuze van de Eerste Kamer om de afbouw van de salderingsregeling te blokkeren.

Budget Energie, OM, Vrijopnaam en Energie VanOns hebben in navolging van Vandebron inmiddels ook vaste terugleveringskosten ingevoerd. Tom Schlagwein, een expert op dit gebied, benadrukt dat hoewel de salderingsregeling een van de meest succesvolle subsidies ooit kan worden genoemd, het ook heeft geleid tot een ontwrichting van de markt. “Enerzijds is het oneerlijk dat klanten zonder zonnepanelen meebetalen aan de klanten die het zich wel kunnen veroorloven, anderzijds hebben de klanten met zonnepanelen een bepaalde investering gemaakt met een terugverdientijd. De regels worden nu opeens tijdens het spel veranderd. Dat kan een grote schok zijn voor klanten die zonnepanelen hebben aangeschaft.”

Diverse Maatregelen van Energiebedrijven

Hier zijn enkele van de maatregelen die energiebedrijven hebben genomen volgens het onderzoek:

Geen enkele maatregel:

– Clean Energy

– Tibber

– Next Energy

Vaste terugleverkosten voor zonnepaneelbezitters:

– BudgetEnergie

– Gewoon Energie

– Vrijopnaam
– Innova

– MEGA

– Samen Om

– Vandebron

Geen meerjarige contracten voor zonnepaneelbezitters:
– DELTA

– Energiedirect.nl

– Essent

– Powerpeers

Geen aanbod als je meer opwekt dan verbruikt (Nettoteruglevering):

– ENGIE

– Oxxio

– Coolblue Energie

– Eneco

– United Consumers

– Pure Energie

Geen korting voor klanten met zonnepanelen, of een ongunstiger aanbod:

– Greenchoice

– Frank Energie

– Vattenfall

Dalende Terugleververgoedingen

Naast deze maatregelen meldt het onderzoek ook dat de terugleververgoedingen aanzienlijk zijn gedaald. De terugleververgoeding is het bedrag dat consumenten per kilowattuur ontvangen wanneer ze meer zonne-energie terugleveren aan het stroomnet dan ze verbruiken.

Volgens het onderzoek is de terugleververgoeding in een jaar tijd gemiddeld met ruim 60 procent gedaald tot 6,7 eurocent per kilowattuur in februari 2024. Dit heeft grote implicaties voor consumenten die hebben geïnvesteerd in zonne-energie en nu geconfronteerd worden met veranderende regelgeving en tarieven.

Met deze veranderingen in de energiemarkt worden eigenaren van zonnepanelen geconfronteerd met nieuwe uitdagingen en kosten, wat vragen doet rijzen over de toekomst van duurzame energie in Nederland.

(Bron:Solar Magazine)

https://solarmagazine.nl/

Meer nieuws:

Meer nieuws