Onafhankelijke informatie, tips en prijzen
Direct energie aanbiedingen vergelijken?

De gasprijs heeft in een week tijd een flinke sprong gemaakt, met een stijging van 16%. Dit komt na een periode in februari waarin de gasprijzen op het laagste niveau in twee jaar tijd lagen. Wat zijn de redenen achter deze plotselinge toename en wat betekent dit voor consumenten en bedrijven?

Stijging na laagste punt in 2 jaar

Na een dieptepunt in februari van € 23,07 per megawattuur, zijn de gasprijzen deze week omhooggeschoten naar € 28,82. Dit betekent een stijging van € 4,06 per megawattuur en een toename van 16,4%. Hoewel dit een aanzienlijke verandering is, ligt de huidige prijs nog ver onder de piek van € 210,- per megawattuur die werd gezien in het najaar van 2022.

Oorzaken van de stijging

Deze snelle stijging van de gasprijs kan worden toegeschreven aan verschillende factoren. Een belangrijke reden is de verminderde toevoer van gas naar Nederland. Onverwacht onderhoud bij het bedrijf dat gas via de Noordzee naar Nederland transporteert, heeft geleid tot minder export vanuit Noorwegen. Daarnaast is een bedrijf in Texas dat gas vloeibaar maakt voor transport al sinds begin maart buiten bedrijf, met een verwachte duur van een maand.

Het voortdurende conflict tussen Rusland en Oekraïne speelt ook een rol in de stijging. Oekraïne richt haar droneaanvallen nu meer op Russische infrastructuur en installaties die te maken hebben met fossiele brandstoffen. Deze acties veroorzaken spanningen op de energiemarkt en dragen bij aan de prijsstijgingen.

Opties voor consumenten en bedrijven

Voor consumenten en bedrijven die geconfronteerd worden met deze stijgende gasprijzen, zijn er verschillende opties binnen het energiecontract. Een vast contract biedt stabiliteit: gedurende de looptijd van het contract blijft de gasprijs onveranderd. Huishoudens kunnen ervoor kiezen om de gasprijs vast te zetten met een eenjarig of driejarig energiecontract.

Aan de andere kant zijn dynamische energiecontracten aantrekkelijk voor degenen voor wie zekerheid niet cruciaal is. De gasprijs wordt hier dagelijks aangepast, afhankelijk van de marktomstandigheden. Dit betekent dat de tarieven zullen stijgen bij een stijgende groothandelsprijs, maar ook direct zullen dalen wanneer de marktprijzen dalen. Aangezien de prijs één dag van tevoren bekend is, is het mogelijk om het energieverbruik hierop af te stemmen.


Meer nieuws:

Meer nieuws