Onafhankelijke informatie, tips en prijzen
Direct energie aanbiedingen vergelijken?

Verschillende energiecontracten worden afgesloten voor een vastgestelde looptijd. Het kan daarbij gaan om een periode van 1 jaar, 2 jaar, 3 jaar of in zeldzame gevallen kunnen ze zelfs voor een nog langere periode worden aangegaan. Wanneer er dan sprake is van een aflopend energiecontract kunnen er verschillende zaken gebeuren. Je kan er namelijk voor kiezen om het aflopend energiecontract (tijdig!) op te zeggen, maar je kan ook gewoon niets ondernemen waardoor het contract wordt omgevormd in een variabele versie met onbeperkte looptijd. Waar je nu precies allemaal rekening mee dient te houden indien je over een aflopend energiecontract beschikt wordt meteen duidelijk door het raadplegen van de informatie die is terug te vinden op deze pagina!

Een aflopend energiecontract opzeggen

Het is perfect mogelijk om een aflopend energiecontract niet te laten vervangen. Dit gebeurt onder meer in de situatie waarin je bijvoorbeeld als klant door middel van een vergelijking een betere energieleverancier hebt gevonden die in ieder geval een lagere kostprijs hanteert. Het opzeggen van een aflopend energiecontract is uiteraard altijd kosteloos. Je doet er wel goed aan om de energieleverancier hiervan op de hoogte te brengen. Je kan er uiteraard ook voor kiezen om de verhuisservice van de nieuwe energieleverancier aan te spreken waardoor hij al het werk met betrekking tot de overname mag opknappen. Voor het opzeggen van een aflopend energiecontract mag er uiteraard door de energieleverancier geen opzeggingskost in rekening worden gebracht.

Een aflopend energiecontract stilzwijgend laten verlengen

Wanneer je geen melding maakt van een opzegging of een verhuis voor wat je aflopend energiecontract betreft zal er door de energieleverancier voor worden gekozen om het contract stilzwijgend te verlengen… al is dat eigenlijk niet helemaal correct. Het is namelijk niet mogelijk voor een energieleverancier om een aflopend energiecontract zomaar te verlengen voor dezelfde periode. Wettelijk is bepaald dat een gezin niet zomaar mag worden afgesloten van energie waardoor er wel een automatisch verlenging kan worden gerealiseerd. Het betreft hier echter een verlenging voor onbepaalde duur met een variabele kostprijs. Dit zorgt er voor dat je in principe als klant op elk gewenst ogenblik onder dit energiecontract onderuit kan.

Bovenstaande is belangrijk, want een aflopend energiecontract welke stilzwijgend wordt verlengd en dus omgezet in een contract met een variabele kostprijs beschikt doorgaans over de hoogste kosten op de markt. Het spreekt bijgevolg voor zich dat dit voor jou alles behalve interessant is. Omwille van deze reden wordt het dan ook altijd aangeraden om tijdig op zoek te gaan naar een nieuwe energieleverancier die je een nieuw en interessant energiecontract weet aan te bieden. In tussentijd geniet je echter wel van de zekerheid dat je niet zomaar zonder energie komt te zitten.

Een aflopend energiecontract zelf verlengen

De derde mogelijkheid waarover je beschikt is het zelf verlengen van een aflopend energiecontract. In deze situatie kies je er voor om zelf contact op te nemen met de energieleverancier in kwestie met het bericht dat je een nieuw contract wenst af te sluiten, mogelijks dus voor een bepaalde looptijd (1, 2 of 3 jaar). De energieleverancier kan je op basis van deze kennisgeving een voorstel doen voor een nieuw energiecontract. Je dient er wel altijd rekening mee te houden dat de voorwaarden van dit nieuwe contract kunnen afwijken ten opzichte van de voorwaarden die staan opgenomen in de eerste overeenkomst. Dit zal in het bijzonder het geval zijn wanneer je bijvoorbeeld in eerste instantie kon genieten van een promotietarief.

Zoek tijdig naar een alternatief voor je aflopend energiecontract!

Geconfronteerd worden met een aflopend energiecontract hoeft dus absoluut geen probleem te zijn, ware het niet dat je er wel heel wat hogere kosten door aangerekend kan krijgen. Dit is in het bijzonder het geval op het ogenblik dat het aflopend energiecontract wordt omgezet in een contract voor onbepaalde tijd met een variabele rente. In ieder geval is het altijd van belang om tijdig te zoeken naar een alternatief voor je aflopend energiecontract en wel om de hieronder aangegeven redenen:

  • Op deze manier wordt voorkomen dat je geconfronteerd wordt met een variabele rente en dus explosief hogere kosten.
  • Tijdig op zoek gaan naar een nieuwe energieleverancier zorgt er voor dat je alle tijd hebt om een objectieve vergelijking uit te voeren. Hiermee kan je altijd een financieel voordeel behalen.
  • Je kan in alle rust bekijken welke actuele promoties er worden aangeboden door de verschillende energieleveranciers op de Nederlandse markt. Ook op deze manier kan er een aantrekkelijke, extra besparing worden gerealiseerd.

Wanneer je geconfronteerd wordt met een aflopend energiecontract is dat dus een beetje vervelend omdat je er de nodige tijd in dient te investeren. Anderzijds moet je dit zien als een mogelijkheid om misschien wel extra te kunnen besparen op je vaste energiekosten. Eén ding staat in ieder geval vast, door tijdig te zoeken naar alternatieven voor je aflopend energiecontract doe je jezelf altijd een groot plezier!

Direct energie aanbiedingen vergelijken?
Wij scoren een 9!

Meer nieuws:

Meer nieuws