Onafhankelijke informatie, tips en prijzen
Direct energie aanbiedingen vergelijken?
energievergelijker

Wanneer je in een scheiding verwikkeld bent geraakt spreekt het voor zich dat er plots heel veel op je af komt. Dit kan er voor zorgen dat je enkele praktische zaken uit het oog verliest. Met name het energiecontract dat je hebt afgesloten is dan wellicht het laatste van je zorgen. Toch heeft een scheiding uiteraard ook haar invloed op het energiecontract waarover je beschikt. Op welke manier deze invloed zich laat gelden en waar je absoluut rekening mee dient te houden wordt meteen duidelijk door het raadplegen van de informatie op deze pagina.

Welke naam staat er op het energiecontract?

Er dient in eerste instantie rekening mee te worden gehouden dat er per woning slechts sprake kan zijn van één enkel energiecontract. Dit betekent dat er altijd één van de beide partners eigenaar is van het contract. De persoon die na de scheiding in het huis zal blijven wonen vormt dus een belangrijk aandachtspunt. Bovendien is het ook altijd belangrijk om er rekening mee te houden dat een energiecontract steeds wordt gebaseerd op het type woning waarvan sprake is evenals hoeveel mensen er precies in de woning leven. Op het ogenblik dat de samenstelling van het gezin wijzigt of wanneer er bijvoorbeeld door de eigenaar van het energiecontract voor wordt gekozen om te verhuizen betekent dat, dat het energiecontract zal moeten worden aangepast.

Verschillende leefsituaties na de scheiding

Wanneer er een scheiding plaatsvindt waarbij één of misschien zelfs de beide partners de huidige woning verlaten zijn er in principe drie verschillende scenario’s mogelijk, namelijk:

Scenario 1: De houder van het contract verhuist, de andere partner blijft

In dit geval zal er door de persoon die in het huis blijft wonen zo snel mogelijk een nieuw energiecontract moeten worden aangevraagd. Bovendien dient zij bij het aanvragen van het contract aan te geven op dat ogenblik nog niet over een overeenkomst te beschikken. De houder van het contract welke verhuist naar een nieuw adres kan er voor kiezen om het bestaande contract te behouden of kan vrijwillig een nieuwe overeenkomst afsluiten.

Bij dit scenario is het, het belangrijkst dat de persoon die in de woning blijft wonen meteen op zoek gaat naar een passend energiecontract. Degene die verhuist kan er voor kiezen om zijn energiecontract gewoon mee te nemen, kan deze laten aanpassen of kan ze onder voorwaarden opzeggen. Hou er rekening mee dat er voor het vroegtijdig opzeggen van een energiecontract ook bij een scheiding een opzegvergoeding kan worden aangerekend.

Scenario 2: De houder van het contract blijft, de andere partner verhuist

De persoon die in de woning blijft wonen hoeft in principe niets te ondernemen. Wel kan hij aan de energieleverancier aangeven dat de leefsituatie is veranderd waardoor er minder verbruik zal plaatsvinden. Op basis hiervan kan de voorschotfactuur doorgaans per direct met 10 procent worden verlaagd. de persoon die verhuist naar het nieuwe adres zal een nieuw energiecontract moeten afsluiten. Ook hierbij zal de persoon tijdens de aanvraag de optie ‘ik heb momenteel nog geen energiecontract’ moeten aanvinken.

In dit geval dient er dus enkel en alleen een nieuwe energieleverancier te worden gekozen door de persoon die de woning verlaat. De houder van het energiecontract verhuist namelijk niet. Let op, indien de persoon die verhuist er voor kiest om een huurhuis te betrekken is het mogelijk dat de huur ‘inclusief’ is. Dit betekent dat de energiekosten niet nog eens apart zullen worden aangerekend. Dit is absoluut iets om rekening mee te houden vooraleer de keuze te maken om een bepaald nieuw energiecontract af te sluiten.

Scenario 3: Beide partners verlaten de woning

In dit geval blijft er dus niemand in het huidige huis wonen. De houder van het contract kan er voor kiezen om het energiecontract te behouden, maar kan tevens een nieuw contract afsluiten. De niet-contracthouder dient een nieuw contract af te sluiten en moet daarbij kiezen voor de optie ‘ik heb geen energieleverancier’. Wanneer beide personen er voor kiezen om het huis te verlaten kan de houder van het huidige contract deze meenemen naar het nieuwe huis. Vaak is er ook in deze situatie uiteraard sprake van een veranderde woonsituatie waardoor het interessant kan zijn om uit te zoeken of de voorwaarden evenals de inhoud van het energiecontract in kwestie niet moeten worden aangepast.

Wanneer één of beide partners op zoek moeten gaan naar een nieuw energiecontract kan het altijd interessant zijn om je eerst te vergewissen van de actuele marktomstandigheden. Welke energieleveranciers bieden bijvoorbeeld de interessantste contracten aan? Je zou er voor kunnen kiezen om hiervoor gebruik te maken van een energievergelijker, maar het is eveneens een optie om gewoon losse offertes aan te vragen bij de verschillende energiebedrijven.

Wijzigen van de tenaamstelling

In principe kan het eveneens mogelijk zijn om de situatie om te draaien. Een energiecontract kan in het geval van een scheiding immers ook op een andere naam worden gezet. Dit zou betekenen dat in scenario 1 de persoon die in de woning blijft wonen het bestaande contract overneemt. De persoon welke er voor heeft gekozen om te verhuizen zal dan uiteraard wel nog gewoon een nieuwe overeenkomst moeten aanvragen. Op het ogenblik dat de tenaamstelling van het energiecontract wordt aangepast wordt het lopende contract eigenlijk stopgezet. Vervolgens zal er een nieuw contract door een energieleverancier worden opgesteld en afgesloten. Dit betekent dus dat je ook de meterstanden zal moeten doorgeven. Ook zal er op basis van de doorgegeven meterstanden een afrekening worden verstuurd. Het is de taak van je energieleverancier om de naamswijziging eveneens door te spelen aan de netbeheerder. Hier hoef jij je dus helemaal geen zorgen om te maken!

Direct energie aanbiedingen vergelijken?
Wij scoren een 9!

Meer nieuws:

Meer nieuws