Onafhankelijke informatie, tips en prijzen
Direct energie aanbiedingen vergelijken?
Wat is mijn energieverbruik?

Vandaag de dag is het zo dat nagenoeg elke energieleverancier op de Nederlandse markt haar klanten de mogelijkheid aanbiedt om te kiezen voor groene energie. Dat is natuurlijk bijzonder interessant, want het is belangrijk dat we onze planeet en ons milieu zoveel mogelijk ontlasten. Echter zorgt het aanbieden van groene energie er absoluut niet zomaar voor dat de energieleverancier op zich echt ‘groen’ mag noemen. Hiervoor spelen namelijk nog heel wat andere factoren ook een belangrijke rol. Ben jij op zoek naar energieleveranciers die echt groen zijn en wil je daar graag een duidelijk overzicht van hebben? In dat geval ben je op deze pagina zonder ook maar enige twijfel aan het juiste adres!

groenste energieleverancier

Onderzoek naar echt groene energieleveranciers

Elk jaar wordt er door verschillende (groene) organisaties een grootschalig onderzoek ingesteld naar het groene karakter en de duurzaamheid van energieleveranciers. Dit onderzoek wordt uitgevoerd onder alle energieleveranciers die op de Nederlandse markt actief zijn. Op basis van het meest recente onderzoek kon worden geconcludeerd dat de onderstaande tien energieleveranciers het meest groen zijn van Nederland:

 1. Pure Energie (10/10)
 2. Qurrent (10/10)
 3. OM (10/10)
 4. Vandebron (9,6/10)
 5. Powerpeers (9/10)
 6. Huismerk Energie (8,6/10)
 7. Greenchoice (8,5/10)
 8. Eneco (7,9/10)
 9. HVC (7,7/10)
 10.  Oxxio (6,1/10)

Op basis van de bovenstaande top 10 kan er worden vastgesteld dat de echt op en top groene energieleveranciers van Nederland luisteren naar de naam ‘Pure Energie’, ‘Qurrent’ en ‘OM’. Ook Vandebron en Powerpeers presteren uitstekend, maar weten de maximale score helaas niet te bereiken. De slechtste in de reeks met alle energieleveranciers is E.ON. Zij behaalde in het rapport een score van amper 3,3/10.

Beoordeling op basis van vier verschillende aspecten

Om tot de bovenstaande lijst te komen wordt er jaarlijks een grootschalig onderzoek uitgevoerd. Dit gebeurt in samenwerkingsverband tussen verschillende duurzame organisaties. Het gaat hierbij om WISE, Greenpeace, Natuur&Milieu en de Consumentenbond. Zij beoordelen samen de verschillende energieleveranciers die op de Nederlandse markt actief zijn op basis van de onderstaande punten:

 • Investeringen en desinvesteringen die gebeuren in stroomopwekking;
 • De hoeveelheid eigen groene stroom die wordt geproduceerd;
 • Het inkoopbeleid;
 • De levering van stroom aan consumenten en bedrijven;

Op basis van deze vier factoren wordt dan uiteindelijk een rapport opgesteld op 10 punten. De best presterende energieleveranciers mogen zich met gepaste trots de duurzaamste op de markt noemen. De slechtst presterende bedrijven zijn deze die het meest vervuilend zijn. Dit betekent in de praktijk uiteraard onder meer dat ze er voor kiezen om nog steeds veelvuldig gebruik te maken van grijze energie. In hoeverre dit voor jou als afnemer van de energie uiteindelijk zal doorwegen is uiteraard ook deels gebaseerd op je persoonlijke voorkeur.

Wat zijn de minst groene energieleveranciers?

Inmiddels heb je een goed beeld van wat nu precies de meest groene energieleveranciers zijn op de Nederlandse markt. Het kan echter ook interessant zijn om even te kijken naar de slechtst presterende energiebedrijven op vlak van groene energie. Wanneer we dit doen kunnen we de volgende lijst van wederom tien bedrijven opstellen:

 1. E.ON (3,3/10)
 2. Robin Energie (4,1/10)
 3. Anode Energie (4,1/10)
 4. NieuweStroom (4,3/10)
 5. Qwint (4,6/10)
 6. De Groene Belangenbehartiger (4,6/10)
 7. Nuon (4,7/10)
 8. ENGIE (4,9/10)
 9. Energiedirect.nl (5/10)
 10.  UnitedConsumers (5/10)

Verschillende van deze energieleveranciers lopen duidelijk hopeloos achter wanneer het aankomt op groene en duurzame energie. Dit betekent dat zij nog een lange weg hebben af te leggen. Verwacht wordt wel dat ook deze bedrijven naar de toekomst toe alles in het werk zullen stellen om het groene karakter van hun onderneming enerzijds en de stroom die ze leveren anderzijds te verbeteren. In hoeverre ze daarin zullen slagen zullen de onderzoeken de komende jaren uiteraard moeten uitwijzen.

Jaarlijks onderzoek naar echt groene energieleveranciers

Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat energieleveranciers elke dag opnieuw meer en nieuwe inspanningen leveren om zichzelf milieuvriendelijker te maken. Dit zorgt er voor dat de cijfers op deze pagina in sneltempo kunnen veranderen. Het wordt dan ook steeds aangeraden om vooraleer over te stappen naar een nieuwe, groene energieleverancier een actuele vergelijking uit te voeren. Alleen door het uitvoeren van een dergelijke vergelijking is het namelijk mogelijk om een goed beeld te krijgen van de meest recente, geleverde inspanningen op vlak van groene energie door de diverse partijen. Bovendien levert het uitvoeren van een dergelijke vergelijking je altijd nog een extra voordeel op. Alleen op deze manier kan je namelijk rekenen op de best mogelijke prijs voor jouw energiecontract.

 

Direct energie aanbiedingen vergelijken?
Wij scoren een 9!

Meer nieuws:

Meer nieuws