Als je de maandelijkse voorschotnota voor je energieverbruik betaalt vind je doorgaans dat je veel teveel betaalt. Je verwacht vervolgens een leuke teruggave aan het einde van de rit, maar uiteindelijk krijg je toch een flinke jaarafrekening met een behoorlijk bedrag om bij te moeten betalen. Wanneer de jaarafrekening binnen komt is dat doorgaans het moment waarop mensen gaan kijken bij een andere energieleverancier. Je verwacht immers dat je elders voor een lager bedrag ook je energie kan inkopen. Als je op zoek bent naar een andere energieleverancier kan je ervoor kiezen om één website te bekijken. Je zou echter ook kunnen kiezen voor een overzicht met meerdere energieleveranciers.
Hoe kan je onafhankelijk energie vergelijken
Een energie vergelijkingssite lijkt de ideale oplossing maar vaak is het verre van dat. Vaak werkt een energie vergelijkingssite namelijk samen met een select groepje energieleveranciers en daaruit rolt het beste aanbod. Je mag dus wel spreken van een vergelijkingssite maar niet van een onafhankelijke energie vergelijkingssite. Om echt
onafhankelijk energie te vergelijken zal je dus een aantal punten moeten afvinken. We hebben de punten die voor jou echt van belang zijn op een rijtje gezet in deze handige checklist.
- Hoeveel betaal je daadwerkelijk per kWh. Een energieleverancier kan zijn energie op een plek inkopen waar het voor hem het goedkoopste is. De bron waar de energie wordt ingekocht bepaalt voor een groot gedeelte wat de echte prijs per kWh is. Een kWh is de factor om te berekenen wat de prijs voor je energieverbruik zal zijn. Een lage prijs voor een kWh zorgt ervoor dat je maandbedrag acceptabel blijft, maar je moet ook naar andere factoren kijken.
- Hoeveel betaal je per m3 aardgas. De leverancier van energie koopt niet alleen de elektriciteit in, maar ook het aardgas. Dit komt ook uit verschillende bronnen vandaan. Ook hier geldt; hoe lager de prijs die een bron of land van herkomst berekent, hoe lager de prijs voor een m3 gas zal zijn.
- Hoe betrouwbaar is de bron van elektriciteit of aardgas. Een bron waar jij je energie inkoopt zal doorgaans redelijk betrouwbaar en constant zijn. Het kan echter ook zo zijn dat de bron waar energie vandaan komt minder constant is. In dat geval kan het zo zijn dat een energie aanbieder opeens toch de prijzen moet verhogen omdat de bron waar de energie wordt ingekocht opeens de prijs verhoogt of er vanwege een embargo compleet mee stopt.
- Welk contract sluit je af. Een energiecontract kan je volgens een aantal principes afsluiten. We hebben die principes voor een contract op een rijtje gezet.
- Een contract met een vaste prijs voor één jaar. Je kan een contract afsluiten voor de termijn van één jaar waarbij een vaste prijs geldt. Doorgaans is die prijs dan net iets hoger dan de geldende prijs voor een kWh elektriciteit en een m3 gas. Je zit dan wel voor een jaar lang safe. Wordt de prijs onverwacht verhoogd, dan ondervind jij daar geen nadeel van. Daalt de prijs echter gedurende dat jaar onverwacht, dan mis jij dat voordeel. Een contract met een vaste prijs voor één jaar is dan ook een keuze die je maakt.
- Een contract met een vaste prijs voor meerdere jaren. Een contract sluiten kan ook voor een veel langere termijn. Je hebt dan het voordeel dat je weet voor meerdere jaren waar je aan toe bent. De voor- en nadelen van een inkoopprijs die daalt of stijgt zijn wel in grotere mate aanwezig. Een energieleverancier zal je echter graag voor een langere periode aan zich willen binden. Zelf onderzoek doen naar de verwachtingen in prijs van elektriciteit en aardgas zal je een goed beeld van die veranderingen kunnen brengen.
- Een contract met een flexibele prijs voor één of meerdere jaren. Sluit je een contract af waarbij je de prijs betaalt die op dat moment geldt voor stroom of gas, dan ben je afhankelijk van de prijsontwikkelingen bij de inkoop van energie.
- Een cadeau of een cashback actie. Wil je een leuk introductie cadeau hebben, dan kan je kiezen voor een eenmalig cadeau of een cashback actie. Een cashback actie kan bijvoorbeeld inhouden dat je een bedrag terug krijgt wat over de periode van je contract.
- De prijsindicatie van energie. Je kan kijken naar de prognoses van energie leveranciers als je wil weten met een contract waar je aan toe bent. We hebben die prognoses voor je op een rijtje gezet.
Op welk energieproduct heeft de prijs prognose betrekking | Wat is de energieprijs prognose voor 2017 2018 | Om welk totaal factuurbedrag gaat het |
Totale prognose voor energierekening | Stijgen | 20,50 euro per jaar |
Elektriciteitsaandeel van de energierekening | Gelijk blijven | Niet van toepassing |
Gasaandeel van de energierekening | Stijgen | 20,50 euro per jaar |