Onafhankelijke informatie, tips en prijzen
Direct energie aanbiedingen vergelijken?

Energie vergelijken RadarIedere maand betaal je netjes je voorschot voor je energienota. Naar jouw gevoel betaal je maandelijks teveel, dus je hoopt dat je aan het eind van het jaar met de jaarafrekening een behoorlijk bedrag terug zal krijgen. Dit blijkt in de praktijk behoorlijk tegen te vallen. Veel mensen overwegen dan ook bij het onder ogen krijgen van de jaarafrekening om over te stappen naar een goedkopere energieleverancier. Een verstandig besluit in hun ogen, want er wordt beloofd dat ze veel minder zullen gaan betalen voor hun energierekening. Of dit ook echt zo is, dat valt echter nog te bezien. Het tv programma Radar besteedt bijna wekelijks aandacht hieraan. Wil je energie tarieven vergelijken, dan is het dus altijd goed om bij Radar te kijken of je ook echt goedkoper uit zult zijn.

*Tip:
Direct veranderen van energie? Ga dan naar de pagina: energievergelijker, stap vandaag nog over en bespaar jaarlijks tot 450 euro.

Hoe werkt energie vergelijken bij Radar

Het tv programma Radar kijkt bij een energieleverancier verder dan de verhalen en de façade van een energieaanbod. Je wordt dan ook beter voorgelicht over energiecontracten en een objectieve manier om deze te vergelijken. Zo wordt er een aantal tips gegeven die jou helpen bij het vinden van een energieleverancier die echt naar jou luistert en die je daarnaast een goed aanbod doet voor energiecontracten.

We hebben die aspecten die Radar regelmatig noemt in zijn programma’s op een rijtje gezet. De aspecten helpen jou om energie leveranciers te vergelijken en een goede deal te vinden.

  • Keuze 1: Wat is de daadwerkelijke prijs per kWh. Wil je vergelijken welke leverancier jou een goede stroomprijs berekent, dan moet je kijken naar de prijs per kWh. Dit is een praktisch vergelijkingsmiddel. Het toont aan wat de leverancier blijkbaar betaalt voor de inkoop van elektriciteit. Jouw jaarverbruik in kWh, vermenigvuldigd met de prijs per kWh, is het bedrag wat je voor elektriciteit moet betalen.
  • Keuze 2: Wat is de daadwerkelijke prijs per m3 gas. Als je ook het gas wil gaan afleveren van een andere energieleverancier moet je goed gaan kijken wat de prijs is voor een m3 aardgas. Er vanuit gaan dat jouw verbruik in een jaar niet zal afwijken van een eerder berekend verbruik mag je een rekensom maken. Jouw gasverbruik in m3 vermenigvuldigd met de prijs per m3 gas zal het bedrag vormen wat er op jouw energienota komt te staan.
  • Keuze 3: In welke streek van het land woon je. Als je prijzen en offertes van een energieleverancier gaat opvragen wordt jou altijd gevraagd naar de streek of provincie waar jij woont. De reden hiervan is eenvoudig. De elektriciteit en het aardgas moeten vervoerd worden naar jouw huis. Die kosten heten transportkosten. De transportkosten worden berekend aan de hand van de afstand die de energie moet afleggen voor het bij jouw huis is. Je kan je energie dus afnemen van een energieleverancier aan de andere kant van het land omdat het daar net wat goedkoper is. Betaal je daarentegen veel meer voor het transport van je energie, dan heb je nog steeds niets gewonnen.
  • Keuze 4: Welk contract sluit je af. Ga je een energiecontract afsluiten, dan krijg je te maken met een aantal soorten contracten. Je hebt de keuze uit de volgende vormen:
  • Kies je voor een jaarcontract met een vast tarief. Een jaarcontract met een vast tarief is het contract wat energieleveranciers je het liefste zullen aanbieden. Een vast tarief zal doorgaans net wat hoger liggen dan het geldende tarief voor energieverbruik. Je loopt dus wel wat risico wanneer je een dergelijk contract afsluit. Kies jij voor een vast jaarbedrag waarna het bedrag wat voor energie moet worden betaald bij de inkoop lager wordt, dan profiteer jij hiervan niet mee.
  • Kies je voor een meerjarencontract met een vast tarief. Een meerjarencontract met een vast tarief wordt vaak afgesloten wanneer er sprake is van een cashback actie. In dat geval wordt jou een bedrag beloofd als je een abonnement afsluit. Dit bedrag wordt uitgesmeerd over de jaren van het contract. Je betaalt dus een vast tarief, maar daarnaast krijg je wel een korting op je voorschot.
  • Kies je voor een contract met een flexibel tarief. Een contract met een flexibel tarief wordt vaak aangeboden wanneer energieleveranciers weten dat er een prijsverhoging aan komt. Ze willen immers geen winst inleveren doordat jij relatief gezien te weinig betaalt voor je energie. Zie jij dat er een energiecontract wordt aangeboden met een dergelijk tarief, dan weet jij al wat er aan komt; een prijsverhoging.
  • Kies je voor een contract met een cashback of een cadeau. Je ziet het steeds meer in elektronicawinkels. Een stand waar jij een nieuw energiecontract kan afsluiten waarbij je direct een bedrag terug krijgt wat je kan verzilveren aan de kassa van de winkel. Door dit cashback bedrag aan te nemen zie jij af van je ‘afkoelingsperiode’. Je hebt getekend voor een contract en kan niet meer terug. Je premie heb je al ontvangen. Bij een cadeau geldt dezelfde regeling.

 

Direct energie aanbiedingen vergelijken?
Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Stroomnet Struikelt: Uitdagingen voor Huishoudens in de Energietransitie

maart 6, 2024

Het stroomnet in Nederland staat voor een groeiende uitdaging, vooral voor huishoudens

Let op: déze leveranciers belasten zonnepaneel eigenaren met kosten

maart 5, 2024

Het lijkt erop dat de zon niet alleen schijnt voor eigenaren van

Waarom stroom- en gasprijzen blijven dalen

maart 4, 2024

Als je je afvraagt waarom de prijzen van stroom en gas de