Onafhankelijke informatie, tips en prijzen
Direct energie aanbiedingen vergelijken?

Wanneer je van plan bent om over te stappen naar een nieuwe energieleverancier spreekt het voor zich dat deze partij een aantal gegevens van je zal willen hebben. Eén van de meest cruciale gegevens die je zal moeten verstrekken heeft uiteraard uiteraard te maken met het energieverbruik die je hebt. Veel mensen krabben zich dan echter reeds eens door de haren, want hoe kan je nu namelijk achterhalen welk energieverbruik je hebt? Door rekening te houden met de informatie zoals aangegeven op deze pagina zal je kunnen vaststellen dat deze gegevens heel wat eenvoudiger te achterhalen zijn dan je misschien in eerste instantie had verwacht. Zo wordt het achterhalen en verstrekken van jouw energieverbruik kinderspel!

Wat is mijn energieverbruik?

Welke factoren je energieverbruik?

Het spreekt voor zich dat het aangeven van het energieverbruik niet voor iedereen hetzelfde is. Sterker nog, iedereen beschikt over zijn eigen, unieke energieverbruik. Dit heeft voor een niet onbelangrijk deel te maken met het feit dat meerdere factoren een directe of indirecte invloed hebben op de hoeveelheid energie die wordt verbruikt. Het betreft hier de volgende:

  • Het aantal personen die deel uitmaken van het gezin

In eerste instantie is het belangrijk om rekening te houden met het aantal personen die deel uitmaken van het gezin. Hoe meer personen een gezin telt, des te meer energie er uiteraard zal worden verbruikt.

  • Het type woning waarin je woonachtig bent

Het soort huis waarin je leeft heeft eveneens altijd een zekere impact op het energieverbruik. Een vrijstaande woning heeft bijvoorbeeld veel meer energie nodig om zich te verwarmen of af te koelen in vergelijking met een appartement of een rijhuis.

  • Hoe vaak zijn er mensen thuis?

Veel mensen besteden tegenwoordig het merendeel van hun tijd buitenshuis. We zijn allemaal steeds vaker onderweg en dat heeft een positieve invloed op het energieverbruik. Hoe vaker mensen thuis zijn, des te hoger het verbruik ligt.

  • De apparaten die in huis zijn terug te vinden

Niet alleen de hoeveelheid aan toestellen, maar ook de ouderdom waarover ze beschikken speelt een niet onbelangrijke rol bij het bepalen van het energieverbruik. Zijn er meerdere computers of meerdere koelkasten in huis terug te vinden? Dan drijft dat het energieverbruik omhoog. Dit geldt echter eveneens voor de situatie waarin er vooral gebruik wordt gemaakt van verouderde toestellen. Deze houden vaak geen of slechts voor een beperkt deel rekening met het energieverbruik en dat tikt aan.

Bestaat er zoiets als een gemiddeld energieverbruik?

Bovenstaande is natuurlijk allemaal leuk en aardig en meer dan waarschijnlijk beschik je wel reeds over bepaalde data met betrekking tot jouw persoonlijke energieverbruik, maar wat wanneer dat niet het geval is? Dit is bijvoorbeeld zo bij (jonge) gezinnen die voor het eerst alleen gaan wonen. Zij tasten in principe volledig in het duister met betrekking tot het veronderstelde energieverbruik. In dat geval kan het eventueel interessant zijn om rekening te houden met de onderstaande tabel. Hierbij is het gemiddelde energieverbruik berekend op basis van het aantal personen waaruit een huishouden bestaat.

Aantal personen in het huishouden Gemiddeld energieverbruik op jaarbasis
1 persoon Gemiddeld zo’n 2.150 kWh
2 personen Gemiddeld zo’n 3.250 kWh
3 personen Gemiddeld zo’n 3.900 kWh
4 personen Gemiddeld zo’n 4.350 kWh
5 personen of meer Gemiddeld zo’n 4.860 kWh

Bovenstaande gegevens gelden voor het stroomverbruik in een huishouden. Veel mensen zijn echter ook op zoek naar een indicatie voor wat het gasverbruik betreft. Ook voor dit verbruik hebben we even een interessante tabel samengesteld, namelijk:

Soort woning Gemiddeld gasverbruik per jaar
Appartement Gemiddeld zo’n 1.230 m3
Tussenwoning Gemiddeld zo’n 1.630 m3
Twee-onder-één-kap woning Gemiddeld zo’n 2.200 m3
Hoekwoning Gemiddeld zo’n 2.060 m3
Vrijstaande woning Gemiddeld zo’n 2.565 m3

Energieverbruik raadplegen op je afrekening

Wanneer je reeds verschillende jaren over dezelfde woonsituatie beschikt (bijvoorbeeld je woont in hetzelfde huis en met hetzelfde aantal personen) bestaat er een zeer eenvoudige manier om je energieverbruik te achterhalen. Wist je namelijk dat je het energieverbruik zomaar kan aflezen van de eindafrekening die je op het einde van het jaar ontvangt? Door rekening te houden met de gegevens op de eindafrekeningen van de voorbije 3 jaar is het mogelijk om een goede inschatting te maken van het gemiddelde energieverbruik waar je rekening mee dient te houden. Dit is nog de eenvoudigste optie van allemaal.

Rekening houden met eventuele energiezuinige investeren

Tot slot nog een belangrijke tip. De energiezuinigheid van een woning verandert tegenwoordig bijzonder snel. Mensen die bijvoorbeeld eerst nog vooral over oude apparaten in hun keuken en de andere kamers in huis beschikten kunnen door te investeren in nieuwe systemen heel wat energie besparen. Dat is echter niet alles. Steeds meer mensen kiezen er namelijk ook voor om meer isolatie te plaatsen en / of bijvoorbeeld nieuwe beglazing te kopen. Wanneer dit ook geldt voor jou zal je kunnen vaststellen dat dit het energieverbruik direct aanzienlijk kan beïnvloeden. Bij het doorgeven van je energieverbruik is het dan ook altijd van belang om rekening te houden met recent uitgevoerde aanpassingen aan de woning evenals met zaken die voor de nabije toekomst gepland staan. Alleen op deze manier wordt voorkomen dat je onverhoopt toch nog wordt geconfronteerd met (veel) te hoge voorschotfacturen.

Verlaag je energie door middel van dakisolatie. Lees verder op: dakisolatieprijzen.nl

Direct energie aanbiedingen vergelijken?
Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Stroomnet Struikelt: Uitdagingen voor Huishoudens in de Energietransitie

maart 6, 2024

Het stroomnet in Nederland staat voor een groeiende uitdaging, vooral voor huishoudens

Let op: déze leveranciers belasten zonnepaneel eigenaren met kosten

maart 5, 2024

Het lijkt erop dat de zon niet alleen schijnt voor eigenaren van

Waarom stroom- en gasprijzen blijven dalen

maart 4, 2024

Als je je afvraagt waarom de prijzen van stroom en gas de