Onafhankelijke informatie, tips en prijzen
Direct energie aanbiedingen vergelijken?

Dat je over een lopend energiecontract beschikt betekent uiteraard niet dat je niet over de mogelijkheid beschikt om over te stappen naar een andere energieleverancier. Je moet er alleen rekening mee houden dat er hier bepaalde regels en voorwaarden aan verbonden zijn. In eerste instantie is het bij het overstappen met een lopend energiecontract zo dat je er goed aan doet om de opzegging zes weken van tevoren te versturen. Beschik je ook over een lopend energie contract en wil je graag bepaalde handelingen ondernemen? In dat geval is het beslist de moeite waard om rekening te houden met de informatie zoals aangegeven op deze pagina.

Overstappen met een lopend energiecontract

Beschik je over een energiecontract waarbij er sprake is van een vaste looptijd? In dat geval is het altijd van belang om rekening te houden met de einddatum van de overeenkomst. Deze staat duidelijk aangegeven op de energierekening die je ontvangt. Het is altijd van belang om er in deze situatie rekening mee te houden dat het opzeggen van je lopend energiecontract dan wel mogelijk is, ze moet tijdig gebeuren en / of er kan een opzegvergoeding voor in rekening worden gebracht. Een lopend energiecontract kan immers stilzwijgend worden verlengd op het ogenblik dat ze wordt omgezet in een contract van onbepaalde duur. Het is niet ondenkbaar dat er in deze situatie een concrete opzegtermijn zal moeten worden gerespecteerd door de klant in kwestie.

 

Overstappen met een lopend energiecontract is dus een mogelijkheid, je zal altijd rekening moeten houden met de voorwaarden die gelden voor jouw contract. Daarnaast is het van belang om op te merken dat de opzegvergoeding die kan worden aangerekend door de energieleverancier steeds onderhevig is aan wettelijke bepalingen. Dit betekent dat er steeds een wettelijk maximum geldt voor de opzegvergoeding. Het staat je energieleverancier wel vrij om minder kosten aan te rekenen. Hogere kosten mogen echter niet.

 

 

Tijd tot einde van energiecontract Maximum opzegvergoeding
Minder dan 1,5 jaar 50 euro
Tussen 1,5 & 2 jaar 75 euro
Tussen 2 & 2,5 jaar 100 euro
Langer dan 2,5 jaar 125 euro

 

De opzegvergoeding die een energieleverancier in rekening mag brengen voor het vroegtijdig of net laattijdig beëindigen van een energiecontract dient te worden geclaimd binnen de periode van 6 weken volgend op de opzegdatum. Is dit niet gebeurd? In dat geval verliest je energieleverancier het recht op de opzegvergoeding en zijn er voor jou als opzeggende partij dus geen kosten meer te betalen.

Lopend energiecontract verlengen

Het spreekt voor zich dat lang niet elke klant van een bepaalde energieleverancier er voor kiest om zijn of haar energiecontract aan het einde van de contractperiode op te zeggen. Sterker nog, in de praktijk wordt er veelal voor gekozen om deze gewoon te verlengen. Dit kan op twee verschillende manieren gebeuren, namelijk:

 

  • Je doet niets. In dit geval wordt het energiecontract stilzwijgend verlengd en omgezet naar een contract voor onbepaalde duur.
  • Je geeft aan het energiecontract te willen verlengen waarna een nieuwe overeenkomst, al dan niet voor een vastgestelde periode wordt bezorgd.

 

Wanneer je er voor kiest om een lopend energiecontract te verlengen is het wel altijd belangrijk om er rekening mee te houden dat het risico bestaat dat dit niet meer kan gebeuren tegen dezelfde voorwaarden. Dit kan het gevolg zijn van een stijgende energiekost in het algemeen, maar ook omdat je bijvoorbeeld bij het afsluiten van het eerste contract een promotieprijs hebt ontvangen. Zorg er voor dat je dit goed controleert vooraleer een contractverlenging te ondertekenen.

Wanneer overstappen bij een lopend energiecontract?

Wanneer je bereidt bent om de opzegvergoeding te betalen kan je in principe op eender welk moment overstappen naar een andere energieleverancier. Wil je deze extra kosten liever niet betalen? In dat geval wordt het aangeraden om de opzegging te versturen iets meer dan zes weken voor de einddatum van het contract. Een overstap neemt gemiddeld zo’n 6 weken in beslag. In eerste instantie is er sprake van een opzegperiode van zo’n 30 dagen bij je huidige energieleverancier. Wanneer je er voor kiest om een contract bij een nieuwe, online energieleverancier af te spreken kan je altijd rekenen op een bedenktijd van 2 weken.

 

Door er voor te kiezen om je lopend energiecontract zes weken op voorhand op te zeggen ben je er zeker van dat de overstap probleemloos kan gebeuren. Op de dag volgend op de einddatum van je huidige lopend energiecontract wordt dan de aansluiting bij de nieuwe leverancier van kracht. Dit zorgt er voor dat je nooit met dubbele kosten kan worden geconfronteerd. Bovendien hoeft de opzeg- of overstapprocedure niet zoveel tijd in beslag te nemen. Je kan dit immers perfect uitbesteden aan de nieuwe energieleverancier. Zo hoef je, je hier ook helemaal geen zorgen om te maken.

Vroegtijdig opzeggen van lopend energiecontract

Wat gebeurt er tot slot op het ogenblik dat je er voor kiest om je lopend energiecontract vroegtijdig op te zeggen? In deze situatie zal je in het merendeel van de gevallen rekening moeten houden met een opzegvergoeding. Hoeveel deze precies zal bedragen is zoals eerder op deze pagina reeds aangegeven afhankelijk van de resterende termijn van je energiecontract. Hoe langer het contract nog loopt, des te hoger de opzegvergoeding zal bedragen. Dit heeft alles te maken met het feit dat de energieleverancier in dit geval uiteraard met een groter verlies wordt geconfronteerd.

 

Het vroegtijdig opzeggen van een lopend energiecontract is per definitie dus niet zo interessant, of toch? Dit hangt volledig af van de voorwaarden waar je op kan rekenen bij je nieuwe energieleverancier. Is de besparing die je ontvangt op de energiekost bijvoorbeeld voldoende groot om de opzegvergoeding te dekken? Of misschien neemt je nieuwe energieleverancier de overstapkost wel op zich. Dit laatste gebeurt steeds vaker en zorgt er voor dat klanten veel eenvoudiger durven over te stappen naar een nieuwe partij. Controleer dit dus zeker wanneer je een lopend energiecontract vroegtijdig wenst stop te zetten.

 

Direct energie aanbiedingen vergelijken?
Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Vattenfall introduceert flexPrijs

maart 1, 2024

In de wereld van energiecontracten zet een nieuwe trend zich voort, en

Grote verschillen energierekening komende 10 jaar!

februari 12, 2024

Een recent uitgevoerd onderzoek, gecommissioneerd door Essent en uitgevoerd door het gerenommeerde

2/3e Nederlanders verandert van energie vanwege de prijs

oktober 11, 2021

Vanwege de stijgende gasprijzen vervallen steeds meer Nederlanders in ‘energiearmoede’. Zij hebben