Onafhankelijke informatie, tips en prijzen
Direct energie aanbiedingen vergelijken?

Eén van de grootste en dus ook belangrijkste kosten waar elk gezin jaarlijks mee wordt geconfronteerd is deze die is verbonden aan het energieverbruik. Gelukkig betreft het hier ook een kost die je als eigenaar van de woning voor een niet onbelangrijk deel zelf in de hand hebt. Dat is interessant, want dat betekent dat er altijd (eenvoudige) mogelijkheden bestaan om ze te verlagen. Dat is ook zo. Stel jij je ook de vraag hoe je een besparing kan realiseren op jouw energieverbruik? In dat geval is het zeker de moeite waard om rekening te houden met de interessante tips die zijn terug te vinden op deze pagina!

Tip 1: Koop nieuwe, energiezuinige toestellen

Is het reeds een heel lange tijd geleden dat je er voor hebt gekozen om enkele toestellen te vervangen? In dat geval kan het interessant zijn om te investeren in een aantal nieuwe exemplaren. Veel mensen staan er niet bij stil, maar met name het kopen van een energiezuinige koelkast of wasmachine kan een zeer grote impact hebben op het energieverbruik dat wordt gerealiseerd. Dit betekent dat je investering niet alleen snel is terugverdiend, maar je bovendien ook blijvend kan rekenen op een interessant financieel voordeel. Zo sla je twee vliegen in één klap.

Tip 2: Laat verlichting niet onnodig branden

Het komt erg vaak voor dat mensen één keer per dag in een bepaalde ruimte komen van de woning, maar het licht vergeten uit te doen. De kelder en de zolder zijn klassieke voorbeelden. Het laten branden van (veel) verlichting in huis zonder dat dit echt noodzakelijk is kan je op het einde van het jaar duur te staan komen wanneer de afrekening in de bus valt. Bovendien hoeft het wellicht niet meer gezegd dat het aan te raden is om gebruik te maken spaarlampen en / of LED-verlichting in plaats van de klassieke verlichtingsvormen.

Tip 3: Isoleer je woning zo optimaal mogelijk

Merk je dat de verwarming wanneer het najaar haar intrede doet een stevig tandje bij moet zetten? En is het tijdens de winter stoken dat het een lieve lust is om te zorgen voor een aangenaam binnenklimaat? In al deze gevallen is het de moeite waard om er voor te kiezen om je woning beter te gaan isoleren. Niet alleen kan je hiervoor op moment van schrijven nog rekenen op enkele interessante subsidies, daarnaast is het ook nog eens zo dat je dit snel terugverdient door de besparing die wordt gerealiseerd op de energiefactuur.

Tip 4: Laat zonnepanelen installeren op je dak

Het zal meteen niet meteen je energieverbruik naar omlaag halen, maar het zal er wel voor zorgen dat je op het einde van het jaar veel minder elektriciteit moet betalen. De plaatsing van zonnepanelen wordt tegenwoordig door het verdwijnen van de eerste, grote subsidies vaak afgedaan als niet meer interessant. Dat is absoluut niet juist. De almaar stijgende stroomprijs zorgt er namelijk voor dat het wel degelijk nog de moeite waard is om een investering te doen in zonnepanelen. Daar hoef je eigenlijk helemaal niet over te twijfelen.

Tip 5: Laat apparatuur niet op stand-by staan

De slaapstand van je computer en / of de stand-by functie van je televisie en andere toestellen, het is natuurlijk erg handig, maar het verbruikt zonder dat je het goed beseft allemaal energie. Hoe denk je anders dat, dat vaak rode lampje blijft branden wanneer je de televisie op stand-by hebt gezet? Inderdaad, omdat er nog altijd een bepaalde vorm van verbruik plaatsvindt. Wil je dergelijke, stille verbruikers het hoofd bieden? Dan is het altijd interessant om de apparaten niet in slaapstand te zetten, maar wel volledig uit te schakelen. Denk ook aan lage temperatuur verwarming: vloerverwarming.

Tip 6: Kies voor een intelligente indeling van je woning

Veel mensen staan er vaak niet bij stil en plaatsen verschillende toestellen gewoon daar waar het hen het meest praktisch lijkt. Dat kan in eerste instantie een goed idee lijken, maar de praktijk bewijst niet zelden het tegendeel. Het is bijvoorbeeld niet aan te raden om een koelkast of een vriezer in de buurt van een warmtebron te plaatsen. Uiteraard is dit praktisch mogelijk, maar het zorgt er voor dat de koelkast of vriezer heel wat intensiever moet werken om de gewenste temperatuur te kunnen behouden. Het resultaat? Een structureel hogere energierekening.

Tip 7: Investeer in hoogrendementsglas

Heel veel mensen hebben er door de jaren heen reeds voor gekozen om hun woning te voorzien van actueel en goed isolerend isolatiemateriaal. Toch dienen zij op het einde van het jaar nog steeds vaak vast te stellen dat hun energieverbruik bovengemiddeld is. Hoe komt dit? Uiteraard kan dit verschillende oorzaken hebben, maar werd er wel voldoende rekening gehouden met de beglazing die in huis is terug te vinden? Veel mensen staan hier niet bij stil, maar wanneer het glas is verouderd kan dit eveneens een niet onaanzienlijke hoeveelheid warmteverlies in de hand werken. Door te investeren in hoogrendementsglas is het gelukkig mogelijk om dit probleem op efficiënte wijze op te lossen.

Besparing op energieverbruik hoeft niet ingrijpend te zijn!

Wanneer er wordt gepraat over besparen op energieverbruik nemen veel mensen meteen een stap achteruit. Ze doen dit omdat ze vrezen dat een dergelijke vorm van besparen ook altijd gepaard gaat met een sterk verminderd comfort. Uiteraard is dit in het geheel niet correct, in tegendeel. Door enkele kleine ingrijpen en / of door het actualiseren van de toestellen in je woning is het mogelijk om de energiefactuur structureel te verlagen en dat terwijl je daar op vlak van comfort eigenlijk helemaal niets van zult merken. Zo sla je twee vliegen in één klap!

Gerelateerd:

Direct energie aanbiedingen vergelijken?
Wij scoren een 9!

Meer nieuws:

Meer nieuws