Onafhankelijke informatie, tips en prijzen
Direct energie aanbiedingen vergelijken?
energieprijzen vergelijken

Elektriciteitsprijzen 2017Iedere maand betaal je het voorschot van je energieleverancier. Vol verwachting kijk je aan het eind van het jaar naar je jaarafrekening. Je zou verwachten dat je veel teveel hebt betaald met al die aderlatingen bij elkaar.  Toch blijkt niks minder waar te zijn. Jouw energiejaarrekening toont alsnog een saldo wat je moet bijbetalen. Feit is dus dat jij waarschijnlijk vindt dat je teveel betaalt. Wanneer je dan kijkt naar de nieuwsberichten over de elektriciteitsprijzen 2017 en 2018 word je niet vrolijk. Er komen nu al verhalen dat de energierekening behoorlijk gaat stijgen dit jaar. We hebben voor jou opgezocht hoe het zit met de energieprijzen in 2017 en 2018 en wat je mag verwachten voor de komende tijd.

*Tip:
Direct veranderen van energie? Ga dan naar de pagina: energievergelijker, stap vandaag nog over en bespaar jaarlijks tot 450 euro.

Hoe hoog worden de elektriciteitsprijzen in 2017 en 2018

Voor de energierekening komen prognoses in het nieuws die betrekking hebben op je totale energierekening. Het is in dat geval goed om te weten dat je energierekening bestaat uit een deel elektriciteit en een deel gas. Het gaat in dit geval vooral om het aandeel van de gasrekening wat behoorlijk zal gaan stijgen. Dit komt doordat we een

strenge winter achter de rug hebben en een aantal strenge winters voor de boeg hebben. De klimaatverandering zorgt ervoor dat je veel meer moet stoken om een warm huis te hebben. Wat de voorspelling voor de elektriciteitsprijzen voor de rest van 2017 is hebben we voor je neergezet in onderstaand schema.

Op welk product heeft de prijs prognose betrekking Wat is de prijs prognose voor 2017 2018 Om welk bedrag gaat het
Totale prognose voor energierekening Stijgen 22 euro per jaar
Elektriciteitsaandeel van de energierekening Gelijk blijven Niet van toepassing
Gasaandeel van de energierekening Stijgen 22 euro per jaar

 

  • Als er geen extra energietaks wordt geheven. De prijs van elektriciteit is voor een groot deel afhankelijk van de belasting die jij erover moet betalen. Je noemt dit ook wel de energietaks. Deze energietaks is de BTW die over het netto bedrag van je energiebedrijf wordt geheven. Op deze manier wil de overheid voldoende geld binnenkrijgen om groene energie maatregelen te kunnen treffen. Het zit in de plannen van ons huidige kabinet maar is nog niet verder uitgevoerd. Na de komende verkiezingen zou dit dus zomaar kunnen veranderen.
  • Als er wel een extra energietaks wordt geheven. Blijft het huidige kabinet zoals het nu is na de verkiezingsperiode dan zou het zomaar kunnen zijn dat de extra energietaks er door komt. In dat geval zal er – afhankelijk van het verbruik in een huishouden – een extra energietaks worden berekend. Dit zal ervoor zorgen dat je totale energierekening zal stijgen over 2017 en 2018.

Hoe wordt het totale prijskaartje in 2018 bepaald

Hoeveel jij gaat betalen in 2017 en 2018 voor je energie heb je voor een belangrijk deel zelf in de hand. Het hangt af van keuzes die jij maakt aangaande je energierekening.

  • Keuze 1: Bij welke energieleverancier sluit jij je aan. Je kan ervoor kiezen om bij een energieleverancier te blijven die een veel te hoog tarief berekent. Je kan dit eenvoudig vergelijken via internet, waarna jij je conclusies kan trekken. Een prijsvechter op het gebied van energie koopt zijn gas en elektriciteit wellicht in via het buitenland waar het goedkoper te krijgen is.
  • Keuze 2: Welke apparatuur schaf jij aan. Eens komt het moment waarop je elektrische apparatuur aan vervanging toe is. Je kan er dan voor kiezen om iets meer uit te geven en een apparaat met een aantrekkelijk energielabel te kopen. Dit energielabel geeft aan hoeveel stroom een apparaat kost in het verbruik. Een energievriendelijker apparaat hoeft trouwens niet per definitie duurder te zijn.
  • Keuze 3: Hoe ga jij om met je gasverbruik. Je zou ervoor kunnen kiezen om minder gas op jaarbasis te verbruiken. Dit kan je doen door bijvoorbeeld de thermostaat in je huis op een graad lager te zetten of door de watertemperatuur van je cv ketel wat te temperen. Hierdoor hoeft je cv installatie minder hard te werken en je gasverbruik wordt automatisch teruggedrongen.
  • Keuze 4: Wek je eigen energie op. De meest drastische methode maar wel een heel doeltreffende; je zou nu een extra bedrag kunnen investeren in bijvoorbeeld een warmtepomp of zonnepanelen waardoor jij je eigen energie opwekt. Dit is in 2017 even een uitgave maar vanaf 2018 begin je dan ook wel met besparen.
Direct energie aanbiedingen vergelijken?
Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Stroomnet Struikelt: Uitdagingen voor Huishoudens in de Energietransitie

maart 6, 2024

Het stroomnet in Nederland staat voor een groeiende uitdaging, vooral voor huishoudens

Let op: déze leveranciers belasten zonnepaneel eigenaren met kosten

maart 5, 2024

Het lijkt erop dat de zon niet alleen schijnt voor eigenaren van

Waarom stroom- en gasprijzen blijven dalen

maart 4, 2024

Als je je afvraagt waarom de prijzen van stroom en gas de