Onafhankelijke informatie, tips en prijzen
Direct energie aanbiedingen vergelijken?

Bijzonder veel gezinnen maken in hun woning gebruik van gas. Voor gas geldt hetzelfde als voor elektriciteit, namelijk dat er op het einde van het jaar een (vervelende) afrekening in de bus valt. De reeds betaalde voorschotbedragen voor je gasverbruik worden mee in overweging genomen, maar uiteindelijk zal er wellicht nog een restbedrag verschuldigd zijn. Om er voor te zorgen dat dit extra verbruik niet als een donderslag bij heldere hemel komt kan het interessant zijn om op voorhand even je gasverbruik te berekenen. Hoe je dat precies kan doen en waar je rekening mee dient te houden vertellen we je graag op deze pagina.

energie prijzen vergelijken

Hoe wordt het gasverbruik precies gemeten?

Wanneer je met jouw woning over een aansluiting beschikt op het aardgasnet zal je kunnen vaststellen dat je verbruik op vlak van gas wordt berekend op basis van het aantal kilowattuur of kWh. Dat lijkt misschien opvallend aangezien de gasmeter altijd de stand zal aangeven per kubieke meter gas. Het jaarlijkse gasverbruik welke jij als gezin of als alleenstaande per jaar realiseert wordt steeds in niet één, maar wel in twee stappen berekend, namelijk:

  1. In eerste instantie wordt het verschil berekend tussen de huidige meterstand en deze van het voorbije jaar. De uitkomst die deze berekening oplevert is het geleverde gasvolume welke wordt uitgedrukt in kubieke meters.
  2. Het verkregen getal uit de bovenstaande berekening wordt vermenigvuldigd met een zogenaamd omzettingscoëfficiënt (ongeveer 10) met als doel om de hoeveelheid energie die daadwerkelijk wordt verbruikt uit te drukken in het aantal kilowattuur. Dit is absoluut noodzakelijk, want de energiehoeveelheid (ook wel de calorische waarde genoemd) waar gas over beschikt schommelt sterk afhankelijk van de tijd. Bovendien is ze ook nog eens sterk afhankelijk van het type gas. Het zou dan ook bijgevolg niet echt eerlijk zijn om uitsluitend te factureren aan de hand van het volume.

Bestaat er zoiets als een gemiddeld gasverbruik?

Op het ogenblik dat je er voor kiest om over te stappen naar een nieuwe leverancier van gas is het altijd van belang dat deze partij een bepaald zicht heeft op het gerealiseerde verbruik in het verleden. Dat is in het merendeel van de gevallen uiteraard geen probleem, zolang je maar over voldoende facturen beschikt. Wat echter in de situatie waarin je voor het eerst alleen gaat wonen je bijgevolg nog niet over concrete data beschikt voor wat jouw gasverbruik betreft? In dat geval wordt de situatie natuurlijk meteen een stukje lastiger gemaakt… of toch niet?

Het gasverbruik waarvan sprake is in een woning wordt altijd bepaald aan de hand van meerdere factoren. Zo moet er niet alleen worden gekeken naar hoe ‘gaszuinig’ de woning in kwestie is, maar ook naar het aantal personen die er in woonachtig zijn, het verbruik van de thermostaat en ga zo maar door. Dit betekent dat het op voorhand niet zomaar valt aan te geven met welke standaard gasprijs je zal worden geconfronteerd, in tegendeel. Toch is het wel zo dat er een officiële tabel bestaat waarin het gemiddelde gasverbruik per type woning staat aangegeven. We willen jullie deze interessante tabel uiteraard niet onthouden.

Soort woning Gemiddeld gasverbruik op jaarbasis Gemiddeld gasverbruik op maandbasis Gemiddeld gasverbruik per dag
Appartement 900 kubieke meter 75 kubieke meter 2,5 kubieke meter
Tussenwoning 1.350 kubieke meter 112,5 kubieke meter 3,7 kubieke meter
Hoekwoning 1.600 kubieke meter 133 kubieke meter 4,4 kubieke meter
2 onder 1 kap 1.650 kubieke meter 137,5 kubieke meter 4,5 kubieke meter
Vrijstaande woning 2.200 kubieke meter 183 kubieke meter 6 kubieke meter

Gasverbruik beperken door het plaatsen van isolatie

Er bestaan verschillende mogelijkheden om een structurele besparing te realiseren op het gasverbruik waarmee je wordt geconfronteerd. In eerste instantie is het bijvoorbeeld van belang om er voor te zorgen dat je woning over een goede isolatie beschikt. Controleer niet alleen of de verschillende onderdelen van je huis al dan niet zijn geïsoleerd, maar ga ook na of de isolatie nog steeds actueel is. Je zou er namelijk van schrikken hoeveel warmte er verloren gaat bij een huis die is voorzien van verouderde of aangetaste isolatie. Door je woning goed te laten isoleren kan je blijvend genieten van een zeer interessante besparing op het gasverbruik.

Hou je thermostaat in het oog!

Veel mensen staan er misschien niet meteen bij stil, maar zomaar even 70 tot 75 procent van het gasverbruik wordt veroorzaakt door de verwarming in huis. Dat is echt heel wat. Dit zorgt er voor dat het altijd sterk wordt aangeraden om gebruik te maken van een thermostaat en het verbruik op deze manier in het oog te houden. Besparen op gas hoeft bovendien zeker en vast niet ingrijpend te zijn. Wist je bijvoorbeeld dat de verwarming op een lager pitje zetten reeds een besparing op vlak van gas kan betekenen van zomaar even 7 procent? Het is onnodig om te zeggen dat je op deze manier meteen heel wat kosten kan uitsparen en dat eigenlijk zonder dat er echt op vlak van comfort zal moeten worden ingeboet.

Direct energie aanbiedingen vergelijken?
Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Stroomnet Struikelt: Uitdagingen voor Huishoudens in de Energietransitie

maart 6, 2024

Het stroomnet in Nederland staat voor een groeiende uitdaging, vooral voor huishoudens

Let op: déze leveranciers belasten zonnepaneel eigenaren met kosten

maart 5, 2024

Het lijkt erop dat de zon niet alleen schijnt voor eigenaren van

Waarom stroom- en gasprijzen blijven dalen

maart 4, 2024

Als je je afvraagt waarom de prijzen van stroom en gas de