Onafhankelijke informatie, tips en prijzen
Direct energie aanbiedingen vergelijken?

Energiecentrales die van steenkool gebruik maken, blijven voor ecologische en sociale problemen zorgen in de landen waar de steenkool gedolven wordt. In onder andere Columbia worden critici van steenkolenmijnen inmiddels steeds vaker met de dood bedreigd. De kolen die gedolven worden onder slechte omstandigheden in derde wereldlanden werden eerder al ‘bloedkolen’ gedoopt.

Pogingen om de bloedkolen aan te pakken, zijn tot dusver steeds mislukt. Minister Ploumen van Buitenlandse Handel probeerde de zaak al eerder aan te kaarten maar ook deze week is de zitting uitgesteld, dit was te lezen in de Volkskrant.

Zo kan in de regio Cesar, in het noorden van Columbia, onmogelijk landbouw plaatsvinden door de winning van steenkolen. In deze regio wordt ruim de helft van de steenkolenproductie naar Nederland geëxporteerd. Bovendien zijn longziekten onder de lokale bevolking veel voorkomend. Ook is sinds de komst van de steenkolenmijnen het aantal kindprostituees en geslachtsziekten enorm toegenomen. Hierdoor besloten Colombiaanse ministers al om 3 dorpen rondom verschillende mijnen te ontruimen.

Bloedkolen voor Nederlandse energiecentrales?

De vervuilers kregen hiervoor de rekening gepresenteerd. Het ging om het Amerikaanse bedrijf Drummond, CNR en het Zwitserse Glencore. Deze 3 wereldspelers op het gebied van grondstoffen en ontginning moesten nieuwe huisvesting voor de bewoners zoeken. Hier lijkt tot op heden nog weinig van terecht te zijn gekomen. Maar nu worden critici zelfs met de dood bedreigd. Deze bedreigingen lijken vooral uit de hoek van paramilitairen te komen. Enkelen klapten uit de school en beweerden door Glencore te zijn betaald. Hier lopen nog rechtszaken over.

In Nederland spelen al jaren discussies over de zogenaamde bloedkolen. Energie-opwekkers geven geen inzicht in de herkomst van hun grondstoffen en lijken niet van plan dit te wijzigen. Wel bestaat inmiddels Bettercoal, een organisatie die is opgericht om de omstandigheden in en rondom de mijnen te verbeteren. Bettercoal is een non-profit organisatie die opgericht is vanuit grote energiebedrijven als RWE, GDF Suez en Dong Energy. Een stap in de goede richting?

Ploumen erkent de vreselijke situatie. Maar zegt ook direct dat de eerste stappen in goed richting zijn gezet. ‘Nederland kan dit probleem niet alleen oplossen. Daarom heb ik afgelopen week het internationale initiatief Bettercoal onder de aandacht gebracht van mijn Europese collega’s’.


Laatste nieuws

Hoe kies je de juiste energieleverancier in 2024?

maart 25, 2024

Het kiezen van de juiste energieleverancier kan een grote impact hebben op

Gasprijs stijgt met 16% in slechts een week!

maart 20, 2024

De gasprijs heeft in een week tijd een flinke sprong gemaakt, met

Nederland zet grote stappen naar duurzame energie

maart 19, 2024

Nederland boekt flinke vooruitgang op het gebied van duurzame energie! In februari

Stroomnet Struikelt: Uitdagingen voor Huishoudens in de Energietransitie

maart 6, 2024

Het stroomnet in Nederland staat voor een groeiende uitdaging, vooral voor huishoudens

Let op: déze leveranciers belasten zonnepaneel eigenaren met kosten

maart 5, 2024

Het lijkt erop dat de zon niet alleen schijnt voor eigenaren van

Waarom stroom- en gasprijzen blijven dalen

maart 4, 2024

Als je je afvraagt waarom de prijzen van stroom en gas de