Blog

Eiland voor energieopslag

Energieleverancier Electrabel wil een kunstmatig eiland voor de Belgische kust gaan aanleggen om energie te kunnen opslaan. Het eiland moet een donut vorm krijgen om zo water uit een bassin te kunnen pompen als energieprijzen laag staan en bij hoge prijzen (schaarste) zeewater in te laten om zo turbines aan te drijven.

Het project gaat geëxploiteerd worden door iLand consortium, een samenwerking tussen Electrabel, een baggeraar en investeringsmaatschappijen. De concessie om het eiland aan te leggen is inmiddels aangevraagd. Het eilandje wordt op ruim 4 kilometers uit de kust van Wenduine aangelegd.

Spelen met energieprijzen

Electrabel wil gaan speculeren op lage energieprijzen (overschot) en dan het eilandje (donut) leegpompen. Zodra prijzen stijgen, moet het zeewater weer binnen gelaten worden waardoor turbines aangedreven gaan worden en zo dus elektriciteit wordt opgewekt. De prijs per KwH is van groot belang. Als energie goedkoop is, lijkt het eilandje nog stil te kunnen gaan liggen. Of iLand er daadwerkelijk gaat komen, is nog even afwachten. Concurrentie heeft nog 3 maanden de tijd om met een beter alternatief te komen.

Ook in Belgie streeft de overheid naar sluiting van kerncentrales, hiermee volgen de Belgen het voetspoor van de Duitsers. In Nederland zijn er nog niet zulke plannen. Sluiting kan alleen als er voldoende groene energie wordt opgewekt, een probleem hierbij is opslag. De Belgen lopen achter op planning en zullen van de winter afhankelijk zijn van import.

iLand, nu alleen de energiedonut genoemd, moet hier verandering in brengen. De bouw zal ruim 5 jaar in beslag gaan nemen maar daarna moet (groene) energie makkelijk op te slaan zijn. Op stap in de richting van meer duurzame energie dus. Meer informatie volgt ongetwijfeld later.

Wat kost een energie precies?

Vergelijk alle prijzen van alle bekende energieleveranciers in Nederland! Bespaar op deze manier elk jaar tot wel 450 euro! Maak ook gebruik van de welkomstcadeaus ieder jaar.