Onafhankelijke informatie, tips en prijzen
Direct energie aanbiedingen vergelijken?
Wat is mijn energieverbruik?

Rijkswaterstaat wil over 3 jaar een experiment uitvoeren om geluidsschermen langs de A16 bij Dordrecht van zonnepanelen te voorzien. Met subsidie vanuit de EU worden de geluidsschermen uitgerust met high-tech zonnepanelen om energie op te wekken.  Er komt een aanbesteding waarbij makers worden uitgedaagd een scherm te ontwerpen.

Rijkswaterstaat heeft een subsidie van 1,3 miljoen weten binnen te slepen voor de pilot. “Er wordt nu eerst een prototype ontwikkeld. Daarna volgt een aanbesteding op de markt waarbij makers worden uitgedaagd om zo’n scherm te gaan ontwerpen. Parallel daaraan gaan we ook kijken of er marktpartijen in de energiesector zijn waar we afspraken mee kunnen maken.”

Energie opwekken met geluidsschermen

Behalve de EU doet ook Rijkswaterstaat zelf een duit in het zakje. Het experiment moet gaan uitwijzen op Nederland met geluidsschermen op een effectieve manier duurzame energie moet kunnen gaan opwekken. Uiteraard moet het wel rendabel zijn en moet er voldoende energie opgewekt kunnen worden. Ook wordt er met de pilot gekeken naar verkeersveiligheid. Zo mogen de zonnepanelen uiteraard niet reflecteren.

Rijkswaterstaat is ook op andere vlakken bezig met de verduurzaming van Nederland. Zo wil de organisatie meer inzetten op LED verlichting en zonne-energie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *