Onafhankelijke informatie, tips en prijzen
Direct energie aanbiedingen vergelijken?

Ga je naar een nieuwe woning verhuizen, dan kom je er al snel achter dat er een hoop geregeld moet gaan worden. Een van die zaken die niet gelijk voor de hand liggen maar die wel in orde moet zijn is de energie. Een verhuizing is arbeidsintensief en de energie moet wel worden geregeld op je nieuwe adres. We hebben een aantal tips in de vorm van een stappenplan voor als je gaat verhuizen.

De levering op jouw nieuwe adres

De meeste energieleveranciers zullen landelijk stroom leveren. Toch zijn er altijd regionale uitzonderingen waarbij dat niet het geval is. Denk bijvoorbeeld aan Delta, waarbij de energie hoofdzakelijk in Zeeland wordt geleverd. In hoeverre een energieleverancier dus stroom levert op jouw nieuwe adres zal je zelf eerst moeten beoordelen aan de hand van een postcode check. Wanneer je bij een overstap jouw huidige energieleverancier wil behouden is dit verstandig.

De vorm van levering

Ga je naar een nieuwe woning, dan is het goed om je te beraden op de vorm van energielevering voor je nieuwe adres. Je kan kiezen uit meerdere vormen energie levering:

  • Energie via de leverancier. De meest traditionele vorm van energie levering, maar ook de methode die jou enkel geld kost. Bij deze vorm koop jij energie in voor je huishouden die de leverancier voor jou opwekt of aanlevert. Deze methode is uitermate geschikt wanneer jouw huis geen eigen dak heeft, zoals een appartement. Ook bij een huurwoning is dit de ultieme methode aangezien een verhuurder jou geen toestemming zal geven om zonnepanelen te plaatsen op jouw dak.
  • Energie via eigen middelen. Ga je in een koopwoning wonen, dan is het altijd te overwegen om energie op te wekken via zonnepanelen. Je kan in dat geval kiezen voor een leverancier die jou de zonnepanelen verkoopt maar je hebt ook de keuze voor een huurcontract met bijbehorende energielevering.
  • Energie via gezamenlijk opwekken. In steeds meer dorpen en steden zie je parken verschijnen aan de buitenrand waar de energie collectief wordt opgewekt. Jij koopt jezelf in bij zo’n park en krijgt de opbrengst van de energie van ‘jouw’ paneel. Deze methode is geliefd bij mensen die geen eigen dak hebben om een zonnepaneel op te plaatsen of die in een huurwoning wonen.

Kies de vorm stroom

Op het moment dat jij kiest voor de energie via de leverancier krijg je te maken met de keuze voor een vorm van stroom. We hebben de meest verkochte vormen voor je toegelicht.

  • Grijze stroom. Deze vorm van stroom wordt op de goedkoopste manier opgewekt. Dat gebeurt namelijk in kolencentrales of in kerncentrales. Grijze stroom zorgt echter ook voor de hoogste CO2 uitstoot in het milieu. Daarom is deze vorm niet geliefd bij de overheid. Er wordt een ontmoedigingsbeleid gevoerd waardoor jij als consument een hogere belasting betaalt over energie. De prijs is daardoor niet heel veel lager dan die van groene energie.
  • Groene stroom. Groene stroom wordt opgewekt via bijvoorbeeld zonnepanelen of windmolens. Deze vorm van stroom zorgt voor een lage CO2 uitstoot het milieu in. Doordat de apparatuur echter kostbaar is, is de prijs de eerste jaren een stuk hoger dan bij grijze stroom. Groene stroom kan worden ingekocht uit het buitenland, of in eigen land worden opgewekt.
  • Gecompenseerde energie. Dit is een tussenvariant. Er wordt bijvoorbeeld gas opgewekt via een ‘grijze’ methode, maar de CO2 uitstoot die daarbij vrijkomt wordt gecompenseerd doordat de leverancier bomen plant na de levering van een bepaald aantal m3 gas.

Kies het contract

Ga je een nieuwe stroomleverancier regelen dan moet je eerst een contractvorm kiezen. Je kan kiezen voor een éénjarig contract, een driejarig contract of een vijfjarig contract. De prijs voor het contract wordt berekend aan de hand van een prijsprognose over de looptijd van het contract. Daar wordt een gemiddelde van gemaakt en die prijs wordt per kWh aangehouden. De prijs voor een eenjarig contract is daarbij naar verhouding het duurste terwijl die voor een vijfjarig contract naar verhouding het goedkoopste is. De tijd die jij gebonden wil zijn aan een energieleverancier is dan ook een indicatie voor het type contract wat je afsluit.

De gang van zaken bij een verhuizing

Op het moment dat je gaat verhuizen krijg je met een aantal zaken te maken; die hebben we stap voor stap op een rij gezet:

  • Ben jij contractvrij. In je oude huis heb je doorgaans een energiecontract voor een bepaalde periode getekend. Na afloop van die periode is jouw huis zoals dat wordt genoemd contractvrij. Dat houdt in dat je vrij bent om over te stappen naar een nieuwe energieleverancier. Kijk wel of dit in jouw geval zo is.
  • Kies een leverancier. Ga je verhuizen en ben je contractvrij bij je oude energieleverancier, dan kan je een nieuwe energieleverancier gaan kiezen. Dat doe je via een vergelijkingssite waar je contracten kan vergelijken. Je kan er ook voor kiezen om offertes op te vragen. Daar komen we straks op terug.
  • Kies een contract. Heb je een geschikte energieleverancier gevonden, dan kies je een contractvorm. Je kan kiezen voor een eenjarig, driejarig of vijfjarig contract. Met een eenjarig contract ben je het meest flexibel terwijl het driejarige en vijfjarige contract goedkoper zijn.
  • Meld je af bij je oude leverancier. Ga je verhuizen, dan geef je de meterstanden op aan je oude energieleverancier. Dat is jouw afmelding van het oude huis; je krijgt vervolgens een afrekening.
  • Meld je aan bij het nieuwe huis. Met het doorgeven van de beginmeterstanden van het nieuwe huis gaat je nieuwe contract in. De overschrijving naar het nieuwe huis is compleet.

Offertes opvragen

Wil jij zeker weten dat je niet teveel betaalt voor je energierekening dan kan je ervoor kiezen om offertes op te vragen. Je ontvangt na één muisklik op onderstaande button meerdere offertes om te vergelijken. Dat levert je direct een voordeel op wat kan oplopen tot tientallen euro’s per maand.


Laatste nieuws

Hoe kies je de juiste energieleverancier in 2024?

maart 25, 2024

Het kiezen van de juiste energieleverancier kan een grote impact hebben op

Gasprijs stijgt met 16% in slechts een week!

maart 20, 2024

De gasprijs heeft in een week tijd een flinke sprong gemaakt, met

Nederland zet grote stappen naar duurzame energie

maart 19, 2024

Nederland boekt flinke vooruitgang op het gebied van duurzame energie! In februari

Stroomnet Struikelt: Uitdagingen voor Huishoudens in de Energietransitie

maart 6, 2024

Het stroomnet in Nederland staat voor een groeiende uitdaging, vooral voor huishoudens

Let op: déze leveranciers belasten zonnepaneel eigenaren met kosten

maart 5, 2024

Het lijkt erop dat de zon niet alleen schijnt voor eigenaren van

Waarom stroom- en gasprijzen blijven dalen

maart 4, 2024

Als je je afvraagt waarom de prijzen van stroom en gas de