Blog

Energierekening wederom omlaag

Komend jaar wordt energie weer iets goedkoper. De prijsdaling zit hem in lagere transportkosten. Netbeheerders mogen in 2015 in totaal 260 miljoen euro minder vragen voor het transport en aansluiting van energie. Transportkosten zijn een aandeel in de totale energieprijs. Net zoals belasting overigens. En natuurlijk de prijs per m3 gas en KwH.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) maakte de daling in prijs deze week bekend. Overstappen drukt de prijs op energie uiteraard, maar de consument heeft geen enkele invloed op de leveringskosten van netbeheerder. Prijsverschil zit hem alleen in de prijs per unit voor gas en stroom. Er is geen concurrentie tussen netbeheerders. Iedere regio heeft slechts één beheerder. Daarom worden er maximumtarieven opgelegd.  En die dalen nu juist. Nu wordt energie dus goedkoper voor consumenten en bedrijven. Iedereen is goedkoper uit, ook de mensen die niet overstappen.

Volgens ACM-bestuurslid Henk Don hebben netbeheerders steeds minder geld nodig voor de uitvoering van hun taken. Ze kunnen goedkoper aan kapitaal komen om te investeren, want de rente staat laag, meent hij. “Omdat de verwachte kosten dalen, kunnen inkomsten ook omlaag.” In totaal mogen netbeheerders 200 miljoen minder verdienen aan transport van elektriciteit en 60 miljoen minder bij gas. Dit komt neer op een besparing van ongeveer 25 euro in het jaar per huishouden, afhankelijk van waar je in Nederland woont.

“De kosten die netbeheerders hebben opgevoerd zijn de laatste jaren niet altijd juist geweest,” zegt Don. Regionale netbeheerders mogen nu voor tarieven alleen kosten opvoeren die samenhangen met taken op het gebied van transport en aansluiten van klanten op het energienetwerk.

Wat kost een energie precies?

Vergelijk alle prijzen van alle bekende energieleveranciers in Nederland! Bespaar op deze manier elk jaar tot wel 450 euro! Maak ook gebruik van de welkomstcadeaus ieder jaar.