Blog

Energieveilingen onder loep ACM

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft invallen gedaan bij een aantal aanbieders van energieveilingen. De kartelwaakhond vermoedt verboden prijsafspraken. De invallen zijn onder andere naar aanleiding van onderzoek van RTL Nieuws. Energieveilingen zijn al langer onderwerp van discussie. Men kan zich hardop afvragen of het hier daadwerkelijk om een veilig gaat en niet om lead generatie.

Energie kan afgenomen worden bij een leveranciers of vergelijkingssite maar de consument kan zich tegenwoordig ook inschrijven voor een zogenaamd ‘energie collectief’. Hierbij schrijven duizenden consumenten zich tegelijk in en zo zou er korting bedongen kunnen worden bij de leverancier. In theorie klopt dit, hoe meer klanten hoe meer korting, in de praktijk blijkt echter dat er vaak niets van klopt. De Volkskrant schreef hier ruim twee jaar geleden al over.

Energieveilingen

Energieveilingen zijn hot. Vereniging Eigen Huis, De Consumentenbond en Sloopdecrisis.nl zijn bijvoorbeeld drie grotere. De Consumentenbond werkt(e) hiervoor samen met vergelijker PrizeWize, Sloopdecrisis.nl heeft nauwe banden met NL Energie (de oprichters van NL Energie zijn aandeelhouder in Sloopdecrisis.nl). Hierbij lijkt dus al direct dat de veiling geen veiling is maar dat op voorhand duidelijk is aan wie de inschrijvers van het collectief verkocht worden. Vóóraf lijkt bovendien een zogenoemd streefgetal of vast kortingspercentage al bepaald. In de praktijk werkt dat bijna altijd als een bodemprijs. Kan een leverancier de bodemprijs bieden? Dan sleept ie de veiling binnen. Maar vaak blijkt dat er niet onder die bodemprijs geboden kan worden. De consument zou dan nog een betere aanbieding krijgen.

Het vaststellen van een bodemprijs kan op kartelvorming duiden. Maar een ding is zeker, dit werkt niet in het belang van de consument. De ACM onderzoekt de zaak en heeft al laten weten dat enkele partijen met elkaar samenspannen en er dus geen concurrentiewerking is.

Wat kost een energie precies?

Vergelijk alle prijzen van alle bekende energieleveranciers in Nederland! Bespaar op deze manier elk jaar tot wel 450 euro! Maak ook gebruik van de welkomstcadeaus ieder jaar.