Blog

Herkomst energie moet duidelijker

Alexander Pechtold, leider van D66, stelt dat de consument het recht heeft te weten waar zijn energie vandaan komt. Op dit moment is het onduidelijk waar de grijze of groene stroom die een huis binnenkomt vandaan komt. Door het conflict in Oekraïne willen veel consumenten zelf kunnen bepalen of ze nog Russisch gas willen afnemen.

Pechtold wil dat de consument op voorhand weet waar energie vandaan komt. De keuze kan nu worden gemaakt op basis van groen en grijs maar niet op herkomst. Er moet meer duidelijkheid komen over het productieland van energie. Pechtold liet zijn ambitie blijken om binnen 10 jaar onafhankelijk te zijn van het buitenland op het gebied van energie.

Energie uit Nederland

Het is een vaker gehoorde ambitie om minder, of zelfs compleet, onafhankelijk te worden van het buitenland en alle energie in Nederland op te wekken. Het is nu zo dat energiecentrales soms stil liggen door overproductie in het buitenland. Zo ligt de Aon centrale op Rotterdamse maasvlakte stil. Volgens Pechtold loopt Nederland op het gebied van energie ongelooflijk achter.  Van het kabinet verwacht hij dan ook een uitgesproken mening over groene energie.

Ook CDA leider Buma wil meer debat over energie. De houding van Rusland is aanleiding om opnieuw naar het energieakkoord te kijken aldus Buma. Russisch gas is hierin volgens Buma niet (genoeg) aan bod gekomen. Kernenergie moet ook weer op de agenda komen volgens de CDA leider.

Het energie-akkoord werd ruim een jaar geleden gesloten door het kabinet, de milieubeweging en de energiesector. Er staan afspraken in over duurzame energie, energiebesparing en klimaatbeleid.

Wat kost een energie precies?

Vergelijk alle prijzen van alle bekende energieleveranciers in Nederland! Bespaar op deze manier elk jaar tot wel 450 euro! Maak ook gebruik van de welkomstcadeaus ieder jaar.