Onafhankelijke informatie, tips en prijzen
Direct energie aanbiedingen vergelijken?
energie prijzen vergelijken

In de laatste 30 jaar zijn Nederlandse huishoudens voor minder dan de helft gas gaan verbruiken. Zelfs het verbruik van elektriciteit is sinds 2008 afgenomen.

In 1981 werd er in Nederland gemiddeld 3.415 kubieke meter gas verstookt per gezin, in 2010 was dit gemiddeld per gezin 1.617 kubieke meter. Dit is gebleken uit het recent verschenen rapport Energie in Nederland van brancheorganisatie Energie-Nederland en Netbeheer Nederland. Het zijn vooral technische vooruitgangen die er toe gezorgd hebben dat er minder gas wordt verbruikt. De opkomst van de Hr-ketel en een betere isolatie van woningen zijn 2 factoren die hierbij geholpen hebben.

Ook het gebruik van zuinigere elektrische apparaten heeft geholpen bij het verminderen van het verbruik. Over het algemeen worden oude elektrische apparaten bij vervanging verruild voor zuinigere apparaten. Er was tot 2008 sprake van een licht stijgende lijn met betrekking tot het energie verbruik die op liep tot een piek van 3.558 kWh. Maar er was wel een daling in 2010 van 0,4% in vergelijking met 2009. Nederland heeft in 2010 gezamenlijk 109,4 miljard kWh aan energie verbruikt.

Die lichte stijging in energie verbruik komt waarschijnlijk door de opkomst van de droger en de vaatwasser. Een ander apparaat dat er toe zal hebben bijgedragen is de opkomst van de computer. Uit onderzoek is gebleken dat de Nederlandse energietarieven relatief goedkoop zijn, het zijn voornamelijk de belastingen die weer ervoor zorgen dat de energieprijzen in Nederland zo duur zijn.

Gemiddeld betaalt een Nederlands huishouden 1650 euro per jaar aan energie. Over het algemeen kunnen de kosten als volgt verdeeld worden 30% aan gasverbruik, 28% aan elektriciteitskosten en dan blijft er 42% over dat wordt betaalt aan energiebelasting en BTW.


Meer nieuws:

Meer nieuws