Onafhankelijke informatie, tips en prijzen
Direct energie aanbiedingen vergelijken?
groenste energieleverancier

De provincie Overijssel heeft een nieuwe Energiefonds opgezet ter waarde van 250 miljoen euro. Het dient als een groene leenbank waar burgers en ondernemers geld kunnen lenen voor energieprojecten die gezien worden als kansrijk en duurzaam.

De provincie behoort tot een van de oud-grootaandeelhouders van de energiebedrijven Essent en Nuon. Overijssel zal de eerste provincie zijn die de opbrengsten van de verkoop van aandelen aanwendt voor het grootschalig inzetten van geld voor het stimuleren van duurzame energie. De deuren van Energiefonds Overijssel bv zullen het komend jaar al geopend worden. De fonds zal functioneren als een 100 procent overheidsbedrijf met externe deskundigen die optreden als adviseurs.
Overijssel wil op deze manier de lokale economie stimuleren met meer banen, innovaties en bedrijvigheid. Ondernemers en burgers kunnen gebruik maken van het energiefonds om aan een startkapitaal te komen om zo hun energieprojecten te lanceren. Leningen met lage rentes, participaties, deelnemingen en garatiestellingen moeten dit allemaal mogelijk maken.

De bouwsector wordt hopelijk gestimuleerd door de 100 miljoen euro die ter beschikking staat voor het verbouwen van bestaande woningen om zo energie te besparen. Zo koppelt het fonds milieudoelstellingen aan nieuwe werkgelegenheid. Door de verbouwingen kan de energienota omlaag voor een aantal burgers.

Voor energiewinning uit aardwarmte en biomassa is 150 miljoen euro gereserveerd. Energie uit biomassa kan gewonnen worden uit de vergisting van groenafval of mest. De bio-energieprojecten zijn langlopende projecten en zullen naar verwachting 150 tot 375 blijvende arbeidsplaatsen creeëren.

Overijssel heeft zich als doel gesteld dat in 2020 20 procent van de verbruikte energie duurzaam moet zijn. Het huidige percentage is 5. De doestelling wordt haalbaar geacht met name door de samenwerking die de provincie aangaat met worden met de deels provinciale netwerkbeheerder Enexis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Laatste nieuws

Twee derde Nederlanders wisselt alleen vanwege de prijs van energieleverancier

Vanwege de stijgende gasprijzen vervallen steeds meer Nederlanders in ‘energiearmoede’. Zij hebben

Elektriciteit prijzen 2017

De nieuwkomers op de Nederlandse energiemarkt

Door de liberalisering van de energiemarkt in Nederland hebben een aantal nieuwe

8x voor- en nadelen veranderen van energieleverancier

Gedurende het laatste jaar alleen al is zeker 20% van de Nederlanders