Onafhankelijke informatie, tips en prijzen
Direct energie aanbiedingen vergelijken?

Ondanks allerlei maatregelen het om gebruik van steenkool terug te dringen, is er de afgelopen 20 jaar bar weinig verandert. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De hoeveel steenkool die in Nederland jaarlijks wordt gebruikt, verandert nauwelijks. Waar er 20 jaar geleden ruim 13 miljard kilo steenkool in een jaar werd verbruikt, is dit anno 2014 vrijwel gelijk gebleven.

Steenkool wordt vooral gebruikt door energiecentrales om energie mee op te wekken. Dit is uiteraard grijze stroom. Ook de productie van staal en ijzer vergt steenkool, maar in Nederland zijn het vooral de elektriciteitscentrales die voor de vraag naar steenkool zorgen.  En de reden is eigenlijk simpel: steenkolen zijn goedkoper en zijn afgelopen jaren zelfs nog in prijs gedaald. Waar men in Amerika steeds vaker op schaliegas overgaat, levert dit voor Europa een lagere prijs voor steenkool op. Gas is in Nederland relatief duur, dus als er elektriciteit moet worden opgepakt, neigen centrales eerder naar steenkool dan naar gas.

Verbruik steenkool niet omlaag

Volgens milieuorganisatie Greenpeace zijn er te weinig maatregelen om het verbruik van steenkool terug te dringen. Er zijn zogenaamde emissierechten waarbij er betaald moet worden per ton uitgestoten CO2 maar deze bedragen zijn zo laag dat dit geen prikkel vormt om minder uit te stoten, aldus Greenpeace.

In Nederland zouden de komende jaren 5 centrales gesloten en 3 nieuwe gebouwd gaan worden. De nieuwe centrales stoken nog steeds op steenkool maar wekken wel meer energie uit die kolen op dan de oude centrales. Toch gaat op deze manier het aantal tonnen aan steenkool dat verstookt wordt niet omlaag. Ook Milieu Centraal bevestigt dit. Groene stroom staat zo dus onder druk. De hoeveelheid opgewekte energie uit duurzame bronnen bedraagt nog geen half procent van het totaal.


Meer nieuws:

Meer nieuws