Blog

Duits/Nederlands energie overleg

De minister van Economische Zaken zal donderdag een bezoek brengen aan Duitsland in verband met het verstevigen van de samenwerking op energiegebied.

De minister zal met de Duitse ministers Altmaier (Milieu) en Rösler (Economische Zaken) in kaart brengen of er voldoende draagvlak is om concrete afspraken te maken over het gezamenlijke energiebeleid. Het overleg zal met name gaan over de infrastructuur en levering van energie. Nederland en Duitsland zijn sterk verbonden op het gebied van gas- en elektriciteitsnetwerken. Ook zal de rol van duurzame energie worden besproken.

Subsidies

Onlangs werd er in Duitsland besloten om te stoppen met het gebruik van kernenergie. Dit naar aanleiding van de kernramp in het Japanse Fukushima begin 2011. Afgelopen jaar werd een record capaciteit aan zonne-energie bewerkstelligd, ondermeer gestimuleerd door uitgebreide subsidies van de Duitse overheid. Ook Nederland zit niet stil. De Nederlandse regering heeft in het regeringakkoord afgesproken om duurzame energie te stimuleren, evenals de innovatie van duurzame energietechnieken. Het doel is om in 2050 een volledig duurzame energievoorziening te hebben.

Bezoek

Naast het gesprek met de ministers zal Kamp ook de top van Duitse energiebedrijven ontmoeten. Het bezoek zal vrijdag worden afgesloten met een seminar over energie. Dit zal in Berlijn plaatsvinden. Minister Kamp zal in zijn speech wijzen op het belang van een gezamenlijke Europese energiemarkt te komen.