Blog

EU kan meer op gebied energie

De doelstellingen die de Europese Unie zich op het gebied van duurzame energie heeft gesteld, kunnen een stuk ambitieuzer. Alleen op die manier kan er in de toekomst aan de groeiende vraag naar energie worden voldaan. Dit stelde minister Timmermans tijdens een toespraak van het Nederlandse Genootschap voor Internationale Zaken, zo meldt Rijksoverheid.nl.

Timmermans voorspelt wereldwijd een groei van de middenklasse. Deze stijgende welvaart gaat echter wel gepaard met een toenemende behoefte aan energie. Aangezien deze vraag kan zorgen voor nieuwe conflicten, moet de EU hier op voorbereid zijn. De komende jaren zal er steeds meer stroom uit landen buiten de EU moeten worden geïmporteerd. Om deze import te beperken, en zo ook de afhankelijkheid van andere landen, kan er beter meer worden ingezet op het opwekken van (duurzame) energie binnen de Europese Unie.

Volgens de minister is er voor Nederland een grote rol weggelegd inzake het energievraagstuk. Nederland is van origine een land dat gespecialiseerd is in handel, en heeft ervaring met het vermijden van conflicten die kunnen ontstaan tijdens tekorten. Ook kan Nederland met haar technische universiteiten een belangrijke kennisbijdrage leveren.