Blog

Belgische kernreactoren stilgelegd

Vandaag werden opnieuw 2 reactoren in Belgie stilgelegd. Het ging om Tihange 2 en Doel 3. Beide reactoren vertoonden kleine scheurtjes, of liever gezegd luchtbelletjes in de wanden, in de reactorvaten. Exploitant Electrabel nam hierop het zekere voor het onzekere nadat eerder uit onderzoek al bleek dat de wanden minder stevig waren dan gedacht.

Het is overigens niet de eerste keer dat onze Zuiderburen kernreactoren stilleggen. In 2012 zijn beide reactoren van Tihange bij Huy en Doel bij Antwerpen ook al stilgelegd. In 2013 werden ze weer in gebruik genomen om nu, een jaar later, weer stilgelegd te worden. Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) stelde wel direct de voorwaarde dat  aanvullend onderzoek zou plaatsvinden. Dit onderzoek concludeerde dat de wanden minder stevig zijn dan vooralsnog aangenomen. De waterstofvlokken in de wanden van de reactoren zijn minder goed bestand tegen de extreme straling.

Belgische kernreactoren stilgelegd

“Dit betekent niet dat de reactoren opeens als kaartenhuizen in elkaar storten of dat de testen vorig jaar niet goed zijn uitgevoerd. Bij de testen die nu zijn uitgevoerd zijn de monsters van de reactorwanden (met waterstofvlokken) aan extreem hoge vormen van bestraling blootgesteld. Nader onderzoek moet nu uitwijzen hoe vaak dergelijke extreme omstandigheden voorkomen en of het nog veilig is Tihange 2 en Doel 3 weer op te starten. Als blijkt uit verdere metingen dat dit niet verantwoord is, dan worden ze definitief stilgelegd”, aldus FANC-woordvoerster Scheerlinck.

De reactoren zouden vanaf april dit jaar sowieso voor korte tijd uit roulatie worden gehaald voor groot onderhoud. Dan zou er ook gekeken worden naar de staat van de wanden. Sommige experts waarschuwden vorig jaar al voor metaalmoeheid als gevolg van de luchtbellen.

Energie vergelijken valkuilen

Als je wilt overstappen naar een …

energie vergelijk

Zonder welkomstpremie energie vergelijken

Het jaarlijkse moment waarop de …

energie vergelijken

Zonder waarborg energie vergelijken

Iedereen die in een huis woont …