Blog

Chinese zonnepanelen duurder in EU

Dinsdag heeft de Europese commissaris Karel de Gucht, verantwoordelijk voor de portefeuille Handel, bekendgemaakt dat er tijdelijke invoerheffingen zullen gelden op Chinese zonnepanelen. Daarmee komt een einde aan goedkope gesubsidieerde zonnepanelen. Vanaf komende donderdag zullen krijgen de Chinese zonnepanelen een heffing opgelegd van 11,8 procent. De heffing zal twee maanden gelden.

De komende tijd zal de Europese Unie in gesprek gaan met China om tot een oplossing te komen. Wanneer dit niet lukt dan zullen tarieven gaan gelden van 47,6 procent. De Vlaamse Eurocommissaris De Gucht stelt dat de goedkope Chinese zonnepanelen negatieve consequenties hebben voor de werkgelegenheid binnen de Europese Unie. Ook is het aantoonbaar schadelijk voor de energiesector, aldus De Gucht.

Kritiek

Een aantal lidstaten heeft kritiek geuit op de Europese heffing. De landen zijn bang dat de handelsrelatie met China op het spel komt te staan en dat Beijing maatregelen zal treffen. Minister Ploumen van Buitenlandse Handel is teleurgesteld in de plannen van Eurocommissaris. Volgens Ploumen zijn zonnepanelen de afgelopen jaren steeds populairder geworden onder consumenten. Bovendien stelt ze de goedkope panelen werkgelegenheid oplevert in de installatiebranche. De branchevereniging UNETO-VNI van de installatiesector vreest dat er onnodige onrust wordt gecreëerd op de markt. De invoerrechten zullen voor de komende zes maanden gaan gelden. Bij een eventuele verlenging van de heffing zullen de lidstaten meer inspraak krijgen. Lees meer op http://www.solarforum.nl

Energie vergelijken valkuilen

Als je wilt overstappen naar een …

energie vergelijk

Zonder welkomstpremie energie vergelijken

Het jaarlijkse moment waarop de …

energie vergelijken

Zonder waarborg energie vergelijken

Iedereen die in een huis woont …