Onafhankelijke informatie, tips en prijzen
Direct energie aanbiedingen vergelijken?
gas energie

Essent is één van de grootste energieleveranciers die ons land rijk is. Het is een leverancier die, net als de concurrentie, de afgelopen jaren een omslag heeft moeten maken naar de levering van groene energie. Om zich te onderscheiden van de massa biedt men de consument die een keuze voor een contract moet maken een cadeau bij het contract. Wat je kiest is aan jou. Bij iedere soort contract hoort een geschenk. We keken voor je naar de prijzen van stroom en gas bij Essent en daarnaast keken we ook naar de bron van de energie. We keken ook naar verdere voordelen voor jou als je klant wordt Essent.

De prijs van energie bij Essent

We namen meerdere contracten bij Essent onder de loep. Daarbij keken we naar de contractduur, de naam van het type contract plus het extraatje en jouw prijs per maand. Bij alle contractvormen gingen we uit van een energieverbruik van 2700 kWh per jaar en een gasverbruik van 1200 euro.

Contractduur

Contractnaam

Cadeau

Prijs per maand

1 jaar

Groene stroom en gas zeker

Philips Hue pakket

131 euro

1 jaar

Groene stroom en gas actietarief

Cashback 175 euro

107 euro

1 jaar

Groene stroom en gas zeker

Honeywell Lyric slimme thermostaat

131 euro

3 jaar

Groene stroom en gas zeker

Cadeaukaart 250 euro

130 euro

3 jaar

Groene stroom en gas zeker

300 euro korting

122 euro

3 jaar

Actietarief

122 euro

5 jaar

Groene stroom en gas zeker

300 euro cashback

106 euro

5 jaar

Groene stroom en groen gas zeker

300 euro cashback

107 euro

De prijs van energie verklaard

Het energiekaartje van een kWh stroom en een m3 aardgas is opgebouwd uit een aantal factoren. Allereerst is daar de kale prijs van stroom of gas. Vanuit Essent worden daar leveringskosten bij opgeteld. Het gaat hier om een vast bedrag wat per dag wordt berekend. Daarnaast komt er vanuit de overheid de ODE bij. Het gaat hier om de Transitieregeling Opslag Duurzame Energie. Dit is een percentage wat wordt geheven om consumenten via een financiële prikkel te stimuleren over te stappen op volledig groene energie. Een volgende belasting die wordt geheven is de energietaks. Dit is een belasting die goed is voor ongeveer 32 procent van de totale energieprijs. De BTW tenslotte is het hoge tarief van 21 procent. Naast deze kosten komt daar nog het tarief bij van het bedrijf wat het transport van de energie verzorgt. Je betaalt voor het gebruik van het leidingennet.

Waar komt de stroom vandaan

Essent is een leverancier die de klanten voor de volle 100 procent windstroom levert. Dat doet men via windturbineparken die verspreid staan over Nederland. In windpark Overeems, Windpark Volkerak en windpark Zuidwester wordt de stroom opgewekt. Dat is uiteraard een hoop stroom, maar het is niet voldoende om alle klanten van Essent van stroom te kunnen voorzien. De meeste energie bij de klanten van Essent wordt dan ook door de klanten zelf opgewekt. Essent is een leverancier die heel actief werkt aan het bewust maken van klanten van het feit dat ze met zonnepanelen het beste in hun eigen energie kunnen voor zien. Wie op deze manier zijn energie opwekt schaft doorgaans een installatie aan die een opbrengst heeft die in de buurt komt van het daadwerkelijke verbruik. Overdag wekt deze installatie doorgaans genoeg energie op om je huishouden mee van energie te voorzien. Op piekmomenten met veel zon wordt er zelfs meer energie opgewekt. Die energie wordt terug geleverd aan het energienetwerk. Voor deze terug geleverde stroom krijg je een terugleververgoeding. De stroom die je in de avond en nacht afneemt komt van Essent zelf. De stroom die je op dat moment afneemt wordt verrekend met de stroom die je mocht verrekenen. Uiteindelijk komt er onderaan de streep nog een relatief laag bedrag uit om te betalen.

De herkomst van het gas

Essent heeft twee manieren om gas op te wekken. De eerste manier is via biomassacentrales. Uit onder andere indrogend slib en mest wordt een product opgewekt wat een waardige vervanger is van aardgas. Het gaat hier om 90 procent van je totale gasverbruik, de resterende 10 procent is grijs gas. Dit product neem je af als je gaat voor dubbel groen. Kies je voor gewoon groene energie dan krijg je grijs gas geleverd wat wordt gecompenseerd. Er is in dit geval sprake een compensatie doordat men deelneemt aan projecten waarbij de CO2 uitstoot wordt gecompenseerd. Dit gebeurt onder andere door het aanplanten van bomen. Bomen halen de CO2 uit de lucht, en ze zuiveren de lucht. Via Carbon Credits wordt de CO2 uitstoot door de verkoop en levering van aardgas gecompenseerd.

Een contractduur naar keuze

Essent biedt meerdere contractduren aan. Je kan ervoor kiezen om het tarief wat je betaalt voor een langere termijn vast te zetten. Die prijs bepaalt Essent doordat er wordt gekeken naar de fluctuering van energieprijzen. Er wordt een gemiddelde genomen van de prijspeilingen die gedurende de contractduur zullen plaatsvinden. Tweemaal per jaar, in januari en juli worden de energieprijzen opnieuw berekend. Het tarief wat je gaat betalen is dus een prijs waarin een eventuele cashback is verrekend en die bovendien is gebaseerd op de gemiddelde prijs. Een contract voor langere tijd is altijd een stuk voordeliger dan een flexibel of kortlopend contract. De reden hiervan is dat dat de energieprijs de komende jaren behoorlijk zal gaan stijgen. De prijs zal vermoedelijk meer gaan stijgen dan nu in de prijspeilingen wordt berekend. Halverwege het contract zal dan ook waarschijnlijk het moment komen dat jij in het voordeel bent.

Een contract met cadeau naar keuze

Weet je wat voor contract je wil hebben, dan vraag je nu offertes op. Zo weet je gelijk wat jij per maand gaat betalen en welk voordeel je extra krijgt.

Direct energie aanbiedingen vergelijken?
Wij scoren een 9!

Meer nieuws:

Meer nieuws